«Δεν γίνονται έτσι οι συνενώσεις»…

* ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.Δ.Ι.Π. ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ * ΚΕΛΛΑΣ: ΕΚΘΕΣΗ- ΚΟΛΑΦΟΣ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2018 15:12

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σε μια χρονική περίοδο που την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τη χαρακτηρίζουν οι “ανατροπές” που φέρνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το «Σχέδιο Γαβρόγλου» για το νέο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, η ΑΔΙΠ διατυπώνει τις ενστάσεις της αναφορικά με τον τρόπο ένταξης των προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ σε ΑΕΙ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ακατάλληλος ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται η ένταξη υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα σε Ιδρύματα του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Η ένταξη αυτή, σύμφωνα με την ΑΔΙΠ θα έπρεπε να γίνει μετά από αξιολόγηση του συνόλου των δομικών στοιχείων των προγραμμάτων σπουδών, της φυσιογνωμίας και του σκοπού τους, του γνωστικού τους αντικειμένου και της διάρθρωσής τους σε μαθήματα, του διαθέσιμου διδακτικού προσωπικού και των σχετικών υποδομών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Και μόνον από το γεγονός, υπογραμμίζει η ΑΔΙΠ, ότι μεταφέρονται σε άλλο τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επηρεάζει τη φυσιογνωμία τους, που, αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο τους. «Η αξιολόγηση αυτή, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για την κάθε επιστημονική περιοχή, υπό την εποπτεία και οργάνωση της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ)» σημειώνει επίσης.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της ΑΔΙΠ σε ειδική συνεδρίασή του καθόρισε τις προϋποθέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμοστούν για τις σχεδιαζόμενες μεταβολές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη μετεξέλιξη, συνένωση ή απορρόφηση μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η ΑΔΙΠ επισήμανε την αναγκαιότητα εκπόνησης επιστημονικής μελέτης για τις ακαδημαϊκές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους που συνδέονται με τη μεταβολή αυτή. Αντικείμενο της μελέτης θα έπρεπε να είναι:

-Η εξέταση της διατήρησης και αναβάθμισης του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και αποστολή του.

-Η διερεύνηση της αναγκαιότητας επέκτασης του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη δημιουργία νέων Πανεπιστημίων και σε ποιες επιστημονικές περιοχές ή γνωστικά αντικείμενα.

-Ο καθορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και των περιφερειών της σε συνάρτηση με την παραγόμενη επιστημονική γνώση από τα ΑΕΙ της χώρας.

-Η εξέταση της υφιστάμενης ακαδημαϊκής συγκρότησης των ΑΕΙ και αν τα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών καλύπτουν το εύρος και το βάθος των διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοχών και γνωστικών αντικειμένων.

-Η εξέταση της βιωσιμότητας των υφισταμένων προγραμμάτων σπουδών σε φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και υποδομές.

-Η εξέταση ενδεχόμενης υπερπροσφοράς κάποιων επιστημονικών αντικειμένων που δεν δικαιολογούνται από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

-Η διερεύνηση κάλυψης των αναγκών της αγοράς εργασίας με τα ακαδημαϊκά και τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτούν οι απόφοιτοι από τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών.

Επιπλέον η Αρχή επισήμανε ότι από τη διαδικασία των αξιολογήσεων, αναδείχτηκαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία όλων των ΑΕΙ. Τα συμπεράσματα από τις αξιολογήσεις (απασχόληση, παραγωγή πτυχιούχων σε επιστημονικούς κλάδους, επιδόσεις κ.λπ.) θα έπρεπε να αποτελέσουν δεδομένα για τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία, ασφαλώς, θα έπρεπε να προηγηθεί της ψήφισης του νομοθετήματος για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ

 «Το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου φαίνεται πως βασίζεται σε σαθρά θεμέλια, προκαλώντας πολλαπλές δυσλειτουργίες στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν υπάρχει πλέον ουδεμία αμφιβολία πως η επιχειρούμενη συνένωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας γίνεται στον «αέρα». Στην ανωτέρω δήλωση προέβη ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, ενώ πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, ο κ. υπουργός και οι σύμβουλοί του αψηφούν ακόμη και τις θέσεις του πλέον αρμόδιου και ειδικού στο αντικείμενο, της ανεξάρτητης ΑΔΙΠ, ακολουθώντας τον δικό τους δρόμο και επιβάλλοντας τις προσωπικές τους απόψεις στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. Τους καλώ άμεσα να εξετάσουν την Έκθεση της ΑΔΙΠ και να αλλάξουν πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής, θέτοντάς την στον πυρήνα ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις αρχές της καταλληλότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης, τις οποίες πρέπει να πληροί η συνένωσή τους και υπέρ των οποίων έχουμε ταχθεί δημόσια». Εν τω μεταξύ στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κέλλας προς τον υπουργό Παιδείας, ζητά απαντήσεις σχετικά με τον αν θα λάβει υπόψη τις εισηγήσεις της ΑΔΙΠ για τον επανασχεδιασμό των συνενώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εάν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διορθωθούν αδυναμίες και να δοθεί στοχευμένη αναπτυξιακή ώθηση στα συνενωθέντα ιδρύματα και τέλος τι σκοπεύει να πράξει ειδικότερα στο θέμα της συνένωσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass