«Στα κάγκελα» οι φοιτητές για το ΤΕΙ!

* ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ * ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ * ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2018 22:10

Σε κατάληψη προχώρησαν από χθες οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σύσσωμοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι των τεσσάρων Σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεδρίασή τους από την περασμένη Παρασκευή αποφάσισαν την πραγματοποίηση κατάληψης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ζητώντας όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 9 το πρωί θα γίνει συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η διάρκεια της κατάληψης, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η κατάληψη να συνεχιστεί επ΄αόριστον.

Στην κοινή ανακοίνωση των Δ.Σ. των Σ.Δ.Ο., Σ.ΤΕ.Φ., Σ.Ε.Υ.Π. ΚΑΙ Σ.ΤΕ.Γ. επισημαίνονται τα εξής: «Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τον εμπαιγμό από μέρους του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα απαιτούμε:

-Καμία άλλη έκπτωση στην εκπαίδευση. Σταματήστε πλέον να θυσιάζετε την παιδεία της χώρας μας στον βωμό της κρίσης και των μνημονίων.

-Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

-Πλήρη διατήρηση του τεχνολογικού χαρακτήρα του ΤΕΙ Θεσσαλίας με ταυτόχρονη ουσιαστική μετεξέλιξή του σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

-Διατήρηση και εμπλουτισμό των εξαίρετων υποδομών που διαθέτει το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

-Διατήρηση όλων των τμημάτων και των σχολών του Ιδρύματος.

-Δυνατότητα διενέργειας δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων για όλους τους φοιτητές του ΤΕΙ.

-Δυνατότητα διενέργειας διδακτορικών προγραμμάτων για τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

-Άμεση ίδρυση και λειτουργία Ερευνητικού Κέντρου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας με γενναία χρηματοδότησή του και πλήρη υποστήριξή του από το Υπουργείο Παιδείας.

-Άμεση δυνατότητα για αυτοτελή και αυτοδύναμη ανάπτυξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Αντιπροσωπεία των σπουδαστών που μετείχε την Κυριακή το πρωί στη Πανθεσσαλική Συνάντηση Φοιτητών, χθες το μεσημέρι πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με κυρίαρχο αίτημά της την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στη συνέχεια οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, με τον οποίο συζήτησαν και τον ενημέρωσαν τις επόμενες ενέργειές τους, παραδίνοντας την ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων Γεωπονίας, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού, Ειδικής Αγωγής, Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Επιτροπής Αγώνα Ιστορικού-Αρχαιολογικού και εκλεγμένων στα ΔΣ των φοιτητικών-σπουδαστικών συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήραν στη συνάντηση της περασμένης Κυριακής, θα διαδηλώσουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου στις 12μ. στο Υπουργείο Παιδείας, στις 29 Οκτωβρίου θα οργανώσουν συλλαλητήρια φοιτητών-μαθητών σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, την 1η Νοεμβρίου θα οργανωθούν κινητοποιήσεις και δράσεις στις σχολές, στις 8 Νοεμβρίου θα απεργήσουν μαζί με τους εργαζόμενους και στις 17 Νοεμβρίου θα τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες και μετά την ανακοίνωση κατάληψης του Ιδρύματος από τους φοιτητικούς συλλόγους, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει τη συμπαράστασή του στα αιτήματά τους και να απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους, να είναι αρωγοί στην κινητοποίηση αυτή.

«Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει ήδη εκφραστεί και μέσω της Γενικής του Συνέλευσης ενάντια στην προωθούμενη από το Υπουργείο και κατάφωρα ανισοβαρή και άδικη προσπάθεια κατάργησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, συγχωνεύοντάς το με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

-Παραβλέποντας το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει όλες αυτές τις δεκαετίες ύπαρξής του.

-Παραβλέποντας τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά campus (ίσως το μεγαλύτερο) στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί πρότυπο χώρο εγκατάστασης Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

-Παραβλέποντας τον άριστο εξοπλισμό που διαθέτει.

-Παραβλέποντας το πρότυπο αγρόκτημά του.

Η κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι μια προσπάθεια η οποία δεν έχει κανένα από εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συνοδεύουν τις μεγάλες αλλαγές σε κάθε έκφανση της πολιτικής (απουσία μελέτης σκοπιμότητας, σαφές πρόγραμμα χρηματοδότησης κλπ).

Αντίθετα χαρακτηρίζεται από βεβιασμένες ενέργειες με θολά και ασαφή χαρακτηριστικά και με κατά περίπτωση αντιμετώπιση. Προσπαθεί το Υπουργείο να σβήσει από τον ακαδημαϊκό χάρτη, εν μια νυκτί, και χωρίς πραγματικά αντικειμενική διαπραγμάτευση με τις ακαδημαϊκές κοινότητες, όλα τα ΤΕΙ της χώρας λέγοντας ότι έκλεισε ο κύκλος τους.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να αφήνει σε θολό τοπίο τους ήδη αποφοίτους ΤΕ αφού πλέον θα εκλείψει η τεχνολογική εκπαίδευση και όλοι θα αποφοιτούν ως ΠΕ στο μέλλον.

Για τις παθογένειες του συστήματος δεν είναι υπαίτια τα Ιδρύματα αλλά η πολιτική βούληση από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Θεωρούμε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που προσπαθεί να ανακάμψει από τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει, ο τεχνολογικός τομέας είναι αυτός που θα αποτελέσει τη βάση της ανάπτυξης, με τις δεξιότητες που παρέχει στους αποφοίτους του. Η χώρα μας χρειάζεται και την τεχνολογική εκπαίδευση όπως ακριβώς και την πανεπιστημιακή» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Στο πλευρό των φοιτητών τάσσονται και τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: «Οι θέσεις των μελών ΕΤΕΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους (4-10-2018), εκφράστηκαν έγκαιρα και αναρτήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το Υπουργείο Παιδείας και πρωτίστως ο κ. υπουργός οφείλει με σεβασμό και ευθύνη να λάβει υπόψη τις θέσεις φοιτητών και με υπευθυνότητα να ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματά τους».

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ.: Β. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass