Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη «βούλα» στην ανώτατη εκπαίδευση

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΓΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως διαπιστώσατε και εσείς με την επίσκεψη σας τον Αύγουστο του 2018, είναι ένα δυναμικό ίδρυμα, με 20.300 εγγεγραμμένους περίπου φοιτητές και με σοβαρές κτιριακές υποδομές.

Καταρχήν θεωρώ ιδιαιτέρα σημαντική τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη συνένωση των τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά απαιτούνται μερικές τροποποιήσεις για βελτίωσή του.

Θεωρώ ότι, οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στα τρία ιδρύματα και οι διαμαρτυρίες μερικών Βουλευτών αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλονται στον λανθασμένο χειρισμό του όλου θέματος.

Κύριε Υπουργέ,

Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων του ΤΕΙ είναι υπέρ της συνένωσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά με προτάσεις για διορθώσεις του Νομοσχεδίου.

Ως πρώην Πρόεδρος-Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα και τις διαχρονικές προτάσεις των διοικήσεων για την αναβάθμιση του ιδρύματος και παρακολουθώντας τις προτάσεις των φορέων, αλλά και διαβάζοντας όλα τα μηνύματα στη διαβούλευση, νομίζω ότι θα πρέπει να αλλάξουν μερικά πράγματα στο Νέο Νομοσχέδιο, διότι η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θεωρεί ότι αδικείται κατάφορα και συγκεκριμένα κατά την άποψή μου πρέπει να γίνουν οι παρακάτω αλλαγές:

1ον) Να παραμείνει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στην Λάρισα (δεν εξηγήθηκε ο λόγος της κατάργησής του), διότι: α) έχει υψηλή βαθμολογία εισακτέων, β)έχει καλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, γ)έχει σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και δ) γίνεται ανεξάρτητο Τμήμα με τον διορισμό 2 μελών ΔΕΠ, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία του διορισμού.

2ον) Να παραμείνει το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, διότι : α) λειτουργεί πέραν των 40 ετών, β) έχει καλή απορροφητικότητα στην εργασία, γ) έχει σύγχρονες κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές δ) έχει καλή φήμη στις Επιχειρήσεις ολόκληρης της Ελλάδας, και ε) δεν καταργούμε χωρίς λόγο και αιτία ένα οργανωμένο Τμήμα για να το ιδρύσουμε κάπου αλλού στη Θεσσαλία.

3ον) Να δοθούν 2 Πολυτεχνικά Τμήματα στη ΣΤΕΦ (τα γνωστικά αντικείμενα θα τα ορίσει η Συνέλευση των Καθηγητών).

Θεωρώ ότι η Σχολή Μηχανικών αδικείται κατάφωρα και η ίδρυση ενός μόνου νέου Τμήματος και μάλιστα Πανεπιστημιακού, δεν μπορεί να απορροφήσει όλους τους Καθηγητές της Σχολής διότι είναι διαφορετικών γνωστικών αντικείμενων.

4ον) Οι καθηγητές του ΤΕΙ θα πρέπει να ενταχθούν στα Τμήματά τους και όχι στο Γενικό Τμήμα και από εκεί να εξελιχθούν σε τακτικές θέσεις.

5ον) Στη σύνταξη των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων, θα πρέπει να έχουν σημαντικό ρόλο οι καθηγητές των ΤΕΙ.

6ον) Συντάσσομαι με την πρόταση της Ιατρικής Σχολής ότι πρέπει να μείνει μονοτμηματική Σχολή

ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολόγιας που σήμερα λειτουργεί στην Καρδίτσα, μεταφέρεται στα Τρίκαλα με το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να παραμείνει στην Καρδίτσα.

Τα τμήματα της Καρδίτσας μπορούν να αποκτήσουν μία Νέα Σχολή με το όνομα: Δημόσιας Υγείας – Τεχνολογίας Τροφίμων και Διαιτολογίας, με τα εξής Τμήματα: Κτηνιατρικής, Δημόσιας Υγείας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διαιτολογίας.

Το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, μένει στην Καρδίτσα και πρέπει να ενταχθεί στη Σχολή Γεωπονίας. Θεωρώ πολύ αναγκαία και χρήσιμη την ίδρυση μιας Σχολής στην Καρδίτσα.

ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Στα Τρίκαλα σήμερα υπάρχουν:

Το Πανεπιστημιακό Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το οποίο παραμένει και Τμήμα ΤΕΙ Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε (Τρικάλων), το οποίο καταργείται.

Κατά την άποψή μου το Τμήμα που ταιριάζει για τα Τρίκαλα είναι ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα Φαρμακευτικής, για να συνδεθεί με την ιστορία του Ασκληπιού και τις θεραπείες των ανθρώπων με τα βότανα της περιοχής.

 Αφού η πρότασή μου είναι η Ιατρική να γίνει μονοτμηματική Σχολή, η Κτηνιατρική και το νέο Τμήμα της Καρδίτσας της Δημόσιας Υγείας θα αποτελέσουν ανεξάρτητη Σχολή στην Καρδίτσα, απομένουν 3 Τμήματα στη Λάρισα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ανεξάρτητη Σχολή και είναι τα Τμήματα: Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Νοσηλευτικής και Ιατρικών Εργαστηρίων.

Θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να ιδρύσει δομές στήριξης για την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων: Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, των Εστιών και των εστιατορίων, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των Αγροκτημάτων. Να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για την οργάνωση του Νέου Πανεπιστημίου. Να δοθούν 150 νέες θέσεις ΔΕΠ για το 2019 και 2020.

Κύριε Υπουργέ,

Δείξτε γενναιοδωρία και μεγαλείο ψυχής και για να ισορροπήσουν τα πράγματα, κατά τη γνώμη μου πρέπει να πρυτανεύσει η συναίνεση και η λογική και να ικανοποιήσετε τις περισσότερες προτάσεις για το ΤΕΙ Θεσσαλίας, για να μην αισθάνονται αδικημένοι και για να συνδέσετε θετικά το όνομά σας με τη γενναία αυτή μεταρρύθμιση των ΤΕΙ.

Με εκτίμηση

Δρ. Παναγιώτης Γούλας, πρώην πρύτανης, ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass