«Να μην ψηφισθεί το σχέδιο Γαβρόγλου»

* ΖΗΤΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ * Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 22:05

Την αντίθεσή τους στην ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας διατράνωσαν χθες σπουδαστές που φοιτούν στη Λάρισα.

Μετά από γενικές συνελεύσεις, σπουδαστές μεταξύ άλλων της ΣΔΟ, της ΣΕΥΠ, της ΣΤΕΦ και των Εστιών ζητώντας να μην ψηφισθεί το νομοσχέδιο Γαβρόγλου αλλά και απαντήσεις σε θέματα όπως της κατάργησης Τμημάτων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των πτυχίων, διοργάνωσαν χθες πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Λάρισας.

Όταν την προηγούμενη ημέρα, στη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των δύο ιδρυμάτων, ο περιφερειάρχης, Θεσσαλοί δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες συμφώνησαν για το νέο πανεπιστήμιο, εξετάζοντας κυρίως θέματα των Τμημάτων αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάθεση του σχεδίου νόμου προς ψήφιση στη Βουλή αφού νωρίτερα ανακοινωθεί με την τελική του μορφή μετά μάλιστα και την προχθεσινή συμφωνία.

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα επαναλάβουν και σήμερα τις συνελεύσεις τους προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Την ερχόμενη Τρίτη διοργανώνεται κινητοποίηση στην Αθήνα με τη συμμετοχή σπουδαστικών συλλόγων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του Ιδρύματος στη Λάρισα.

ΣΕΥΠ

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο, οι σπουδαστές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας ζητούν να μην ψηφισθεί το σχέδιο νόμου, λένε «όχι» στην κατάργηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και στην κατηγοριοποίηση των αποφοίτων. Ζητούν επίσης, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα της χθεσινής κινητοποίησης «επικύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν να είναι αυτοδύναμα και αυτόνομα. Να προβλέπεται η δωρεάν σίτιση και στέγαση όλων των φοιτητών, πράγμα που δεν προβλέπεται στο τωρινό σχέδιο νόμου. Έγκαιρη υπογραφή συμβάσεων για τους ωρομίσθιους στο τωρινό νομοσχέδιο. Υποστήριξη της ΣΕΥΠ με υλικοτεχνικό εξοπλισμό»

ΣΔΟ

Οι σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας μετά τη συνέλευσή τους ζητούν επίσης να μην ψηφισθεί το σχέδιο Γαβρόγλου, όπως και να αποσαφηνισθούν τα θέματα, για το Τμήμα των Τουριστικών Επαγγελμάτων και, για τα κονδύλια. Στο ψήφισμα περιλαμβάνονται επίσης αιτήματα όπως «μη συγχώνευση των τμημάτων, αναγνώριση όλων των φοιτητών στο πανεπιστήμιο, να αναγνωριστεί το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σπουδών. Το επόμενο διάστημα οργανώνουμε δράσεις και ενέργειες ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας» καταλήγει το ψήφισμα.

Στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης, αντιπροσωπείες των σπουδαστών συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Λαδόπουλο αλλά και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημ. Τάχο. Με τους δύο αιρετούς να καταθέτουν τις θέσεις, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων αντίστοιχα, για τη συγχώνευση των δύο τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Με τους σπουδαστές να εστιάζουν σε θέματα όπως της κατάργησης του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, της σίτισης, της στέγασης, των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της αναγνώρισης των πτυχίων. Να σημειωθεί ότι με το σχέδιο Γαβρόγλου απομένει να ρυθμισθούν θέματα που αφορούν στους σπουδαστές και ειδικότερα για το μεταβατικό στάδιο, της αναγνώρισης των πτυχίων κ.λπ., θέματα για τα οποία δεν προηγήθηκε ουσιαστικός διάλογος αφού η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο κυρίαρχο θέμα των Τμημάτων.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Με αφορμή τέλος την επίσκεψη σπουδαστών στον Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης, ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης επανέλαβε στην «Ε» πως «έλεγα και θα συνεχίσω να λέω ότι διαφωνώ με την κατάργηση της τεχνικής εκπαίδευσης, είμαι με τους σπουδαστές και όχι με τον Δήμο».

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass