Η φετινή αγωγή υγείας στα σχολεία της χώρας

* Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ 13 ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ * ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ, Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 22:20

Σε 13 θεματικούς άξονες με το σύνολο σχεδόν των υγειονομικών θεμάτων που αφορούν στους νέους και με κυρίαρχη κατεύθυνση την πρόληψη κινείται ο φετινός σχεδιασμός της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων για την ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο για το σχολικό έτος 2018-2019.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό του τμήματος Γ' Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει δράσεις και παρεμβάσεις με παρουσιάσεις, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για τις ανάγκες της εν ημέρωσης στα σχολεία της χώρας.

Τέσσερις από τους 13 θεματικούς άξονες επανεγκρίθηκαν και αφορούν E-BUG με θέματα «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων» και «Γνωρίζω και αντιμετωπίζω τα μικρόβια», τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, την Προαγωγή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και την Αγωγή Στοματικής Υγείας.

Οι υπόλοιποι θεματικοί άξονες είναι:

* Πρόληψη και διαχείριση της χρήσης καπνού στα σχολεία με παρεμβάσεις που αφορούν την «Ελλάδα ελεύθερη καπνού - SMOKE FREE GREECE », «Κάπνισμα ; όχι εμείς!» του ΟΚΑΝΑ και «Τα δυνατά ΟΧΙ» από την 4η Υ.Πε. και το Θεαγένειο Α.Ν.Θ.)

* Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιού και εφήβου με θέματα «Η πυξίδα του εαυτού μου», «η διαφορετικότητα στη σχολική κοινότητα ως ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη» και οι «τεχνικές χαλάρωσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες» από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

* Ηλιακή ακτινοβολία - προστασία (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία).

* Υγιεινή και προστασία των ματιών και της όρασης - Σ' αγαπώ ...σαν τα μάτια μου (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας).

* Η αξία της Τρίτης Ηλικίας - κατανοώντας και φροντίζοντας τον παππού και τη γιαγιά (Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία).

* «Πρόληψη ατυχημάτων» με ειδικότερα θέματα για την ασφαλή κολύμβηση για πρόληψη ατυχημάτων στο νερό, τις ασφαλείς διαδρομές από και προς το σχολείο και «οι νέοι στην κυκλοφορία» από το ΕΚΑΒ.

* Πρόληψη λοιμώξεων HIV/AIDS, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ» (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

* Υγιής στάση σώματος - βάδιση.

* «Υγιής αναπνοή - αναπνέω καθαρό αέρα »

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βάρδαρου τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναπτύσσονται σε Εθνικό Επίπεδο, προκειμένου οι αρμόδιες εμπλεκόμενες και συνεργαζόμενες υπηρεσίες, να σχεδιάζουν με ομοιογένεια και να υλοποιούν τις δράσεις και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο (διευκόλυνση διαδικασιών εισόδου στις σχολικές μονάδες), υλοποιούνται για ένα σχολικό έτος 2018-2019 και διενεργούνται από ιατρούς-οδοντίατρους και επαγγελματίες υγείας των Δημόσιων Δομών Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων ή άλλων υπηρεσιών και φορέων.

Παράλληλα με τους 13 θεματικούς άξονες το Υπουργείο Υγείας υιοθετεί και τον θεματικό άξονα «Πρόληψη εξαρτήσεων» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ/ΚΕΘΕΑ, ενώ δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν αυστηρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υλοποιούνται σε αυτά προγράμματα, δράσεις και παρεμβάσεις ποικίλου περιεχομένου που προβλέπονται τόσο από την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και να υλοποιηθούν από τρίτους φορείς με σχετική έγκριση (π.χ. περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αθλητικού, ανθρωπιστικού, τεχνολογικού, κλπ περιεχομένου), προτείνεται να υλοποιούνται έως πέντε ανά σχολείο θεματικοί άξονες/παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και των παρεμβάσεων που αναπτύσσουν το ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις και τα προγράμματα με το συνοδευτικό τους υλικό έχουν χαρακτήρα προαιρετικό για τις σχολικές μονάδες και αξιοποιούνται κατά την κρίση των εκπαιδευτικών είτε ως ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων στο πλαίσιο προγράμματος αγωγής υγείας που υλοποιείται στο σχολείο, είτε ως αυτόνομες δράσεις/μεμονωμένες δραστηριότητες σε επίπεδο ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης. Η επιλογή των ενημερωτικών δράσεων από τους εκπαιδευτικούς να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών της τάξης, ενώ η ενημέρωση των μαθητών/τριών από ιατρό ή άλλο επαγγελματία υγείας πρέπει να πραγματοποιείται παρουσία των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στη δραστηριότητα, να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία και το μαθητικό επίπεδο και να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τις δύο ώρες.

Στο πλαίσιο υποστήριξης των διαδικασιών οργάνωσης και ανάπτυξης των προαναφερομένων δράσεων/παρεμβάσεων προτείνεται η διοργάνωση ημερίδων στην περιφέρεια (μία ή δύο ανά Υ.Πε.), προκειμένου στελέχη και ειδικοί επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας να παρουσιάσουν τη φιλοσοφία, τους σκοπούς, τους επιμέρους θεματικούς άξονες, το υλικό, τη μεθοδολογία παρουσίασης και ανάπτυξης, την οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, κλπ. Οι ημερίδες απευθύνονται σε στελέχη των Υ.Πε., στους ιατρούς και επαγγελματίες υγείας των Δημόσιων Δομών Υγείας που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων, καθώς και στους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας/Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων και Γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οργανώνονται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΑΦΙΣΕΣ

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση των παρεμβάσεων έχει εκτυπώσει και διαθέτει προς διανομή στους φορείς ανάπτυξης των παρεμβάσεων, το παρακάτω εγκεκριμένο υλικό :

Θεματικός άξονας Εθελοντική Αιμοδοσία

• Φυλλάδιο με τίτλο «Τι πρέπει να γνωρίζει ο αιμοδότης» (μαθητές/τριες ηλικίας 15-18 ετών)

• Αφίσα με τίτλο «Εθελοντική Αιμοδοσία, Ζωή και Ελπίδα για τον συνάνθρωπό σου» (μαθητές/τριες ηλικίας 15-18 ετών)

Θεματικός άξονας - Αγωγή Στοματικής Υγείας

• Φυλλάδιο με τίτλο «Η Ενημέρωση - Το μεγαλύτερο όπλο για τους γονείς»

• Φυλλάδιο με τίτλο «Βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα» Μελισσούλα

• Αφίσα με θέμα «Μέλισσα»

• Αφίσα με θέμα «Παιδάκια»

Θεματικός άξονας Ζ - Ηλιακή Ακτινοβολία - Προστασία «Εξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια»

• Φυλλάδιο με τίτλο «Έξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια»

• Αφίσα με θέμα «Έξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια» (Κουκουβάγιες)

• Αφίσα με θέμα «Έξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια» (Παιδάκι)

Θεματικός άξονας - Υγιής Αναπνοή - Αναπνέω Καθαρό Αέρα

• Αφίσα με θέμα «Πάρε μια βαθιά ανάσα και διάλεξε πλευρά»

• Φυλλάδιο με τίτλο «Αναπνέω καθαρό αέρα»

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass