ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε «κινητικότητα» και 1610 μαθητές!

* Τόσοι θα πληγούν στη Θεσσαλία από την κατάργηση των ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, πολλοί από τους οποίους θα αναζητήσουν διέξοδο στον ιδιωτικό τομέα

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2013 3:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:53
«Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά μας και τους καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Εκλιπαρώ τους γονείς και τους καθηγητές να κινητοποιηθούν άμεσα γιατί διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας». Με αυτή την έκκληση Λαρισαίας μητέρας μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου, ολοκληρώθηκε χθες κοινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Καθηγητών στην Τεχνική Εκπαίδευση και της ΕΛΜΕ Λάρισας, εντείνοντας τις δράσεις τους κατά της απόφασης της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχωρήθηκε στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Η.Ε. Θεσσαλίας και Σ.Ε. παρουσία γονέων και μαθητών, συνέντευξη η οποία συνέπεσε με τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου για τη διαθεσιμότητα 2.122 καθηγητών ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών τόνισαν πως «δεν θα αναγνωρίσουν την απόφαση για τη διαθεσιμότητα» και κάλεσαν στη «δημιουργία μετώπου της κοινωνίας» για την ανάκληση μιας απόφασης που επιβλήθηκε από την Τρόικα «σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης» για να καταλήξουν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Η καθηγήτρια του 1ο ΕΠΑΛ Τυρνάβου Γιάννα Θεοχάρη αφού αναφέρθηκε στο θάνατο της Κλαίρης Καψαχάτη «που δεν άντεξε την παράλογη ψήφιση της διαθεσιμότητας – απόλυσης» τόνισε πως «κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας υπακούοντας πειθήνια στις εντολές της τρόικας κατάργησαν με μια μονοκοντυλιά 50 από τις ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στις οποίες είχαν διοριστεί οι καθηγητές αξιοκρατικά, είτε με επετηρίδα, είτε με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Όλοι είχαν πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας, κάποιοι δεύτερο πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κάποιοι μεταπτυχιακά – διδακτορικά».
Για να προσθέσει πως «με αυτά τα απάνθρωπα, αντιεκπαιδευτικά μέτρα και αντιαναπτυξιακά μέτρα η κυβέρνηση στερεί από 20.000 περίπου μαθητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο Δημόσιο σχολείο. Να πάρουν πτυχίο από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ώστε έχοντας επαγγελματικά εφόδια να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Πλήττονται μαθητές που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα και κυρίως μαθήτριες (σε συντριπτικό μάλιστα ποσοστό 81%).
Δωρίζει την τεχνική –επαγγελματική εκπαίδευση στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες. Στέλνει τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση (ΙΕΚ - ΚΕΚ) φορτώνοντας έτσι χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένες οικογένειες με δυσβάστακτα έξοδα. Οδηγεί σε κλείσιμο σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) ανοίγοντας συγχρόνως τον δρόμο, στις αντίστοιχες σχολές άλλων υπουργείων που δεν ανήκουν όμως στο Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες δεν παρέχουν εκπαίδευση αλλά κατάρτιση.
Στην περιφέρεια Θεσσαλίας μένουν έξω από τα δημόσια ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ μαθητές που φοιτούν στις καταργημένες ειδικότητες: 260 στο νομό Καρδίτσας, 300 στο νομό Τρικάλων, 400 στο νομό Μαγνησίας, 650 στο νομό Λάρισας».
Η καθηγήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων Χρύσα Ζιούνα τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αφού από τις διαρροές στον Τύπο για το Τεχνικό Λύκειο, όχι Τεχνολογικό, προκύπτει πως αφαιρείται ο τομέας Πληροφορικής και υπάρχει πρόβλημα και με τους καθηγητές γενικής παιδείας.
Γιατί εδώ, εκτός από τους άμεσα θιγόμενους έχουμε και παράπλευρες απώλειες. Κατευθύνει τους μαθητές στη μαθητεία δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία εθίζοντας τα παιδιά μας στο γενικευμένο μοντέλο ζωής που θρέφει το σύστημά τους: δουλειά χωρίς δικαιώματα με μισθούς φιλοδώρημα, ετοιμάζοντας τους σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα.
Καταδικάζει στην ανεργία 2.114 εκπαιδευτικούς που δίδασκαν σε αυτά τα σχολεία. Η κατάργηση τομέων στην Τεχνική Εκπαίδευση δεν πετάει στο δρόμο μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, χτυπάει το δημόσιο σχολείο χτυπάει τη Δημοκρατία. Όταν χτυπάς την Παιδεία χτυπάς τη Δημοκρατία.
Στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει απαντάμε με εκπαιδευτική και κοινωνική πανστρατιά. Η κοινωνική απόγνωση που ξεχειλίζει στις πόλεις σε όλη την Ελλάδα είναι οργή, όμως ταυτόχρονα είναι κραυγή για ζωή. Φτώχεια, ανεργία και αυτοκτονίες συνθέτουν το εφιαλτικό μας σήμερα».
«Τα σχολεία είναι των παιδιών, των γονιών, της κοινωνίας ολόκληρης. Τα σχολεία όπως όλα τα δημόσια αγαθά ανήκουν στον λαό, στα παιδιά μας, στον τόπο μας» κατέληξε προσθέτοντας πως «ζητάμε την επαναφορά των ειδικοτήτων στη Τεχνική Εκπαίδευση και επιστροφή των εκπαιδευτικών στη θέση τους. Είναι η μόνη συμφέρουσα λύση για την κοινωνία. Κηρύξαμε ανένδοτο αγώνα με όπλο το δίκιο μας, την αξιοπρέπειά μας και την αλληλεγγύη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται ή θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση».
Η καθηγήτρια της 2ης ΕΠΑΛ Λάρισας, Ευαγγελία Γκιάτου, παρουσιάζοντας το προφίλ των μαθητών που σπούδαζαν στις ΕΠΑΣ τόνισε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μαθητές χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων, οι οποίοι ήθελαν να έχουν αμεσότατη επαγγελματική αποκατάσταση. Λειτουργούσαν παράλληλα οι ΕΠΑΣ ως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αφού πολλοί πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, ακολουθούσαν τις ειδικότητες που κατήργησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας».
Τονίζοντας επίσης ότι «σε κάποιες ειδικότητες η πλειονότητα ήταν γυναίκες οι οποίες χάρη στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας θα γίνουν βορά εκμετάλλευσης στην προσπάθεια να βρουν χωρίς πιστοποιημένη γνώση και πόσο μάλλον σήμερα που βιώνουμε ότι τα ποσοστά ανεργίας στον γυναικείο πληθυσμό είναι υψηλά και μάλιστα στον νεαρό γυναικείο πληθυσμό.
Παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες οι οποίες δεν είχαν αναπτυχθεί από την τυπική εκπαίδευση, παιδιά που βίωσαν την απόρριψη ένιωθαν κοντά μας σιγουριά, τόνωση της αυτοεκτίμησής τους, αισθάνονταν τη χαρά της δημιουργίας και άνοιγαν τα φτερά τους».
Η μητέρα μαθητή ΤΕΕ, Νάνσυ Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως «όλοι μας βιώνουμε το τελευταίο διάστημα ραγδαίες εξελίξεις σ΄ όλους τους τομείς της εκπαίδευσης. Σχεδόν αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές εμείς οι ενήλικοι πόσο μάλλον τα παιδιά μας που βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της επιλογής των σπουδών τους, κυρίως τα παιδιά του Λυκείου.
Θεωρώ την ξαφνική απόφαση του υπουργείου για την κατάργηση των τμημάτων υγείας πρόνοιας, γραφικών τεχνών εντελώς άκαιρη και απαράδεκτη». «Καταργούν αυτή τη στιγμή από τις καλύτερες ειδικότητες και τομείς που πραγματικά βρίσκονται σε ανοδική πορεία λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης και κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Η πολιτεία δίνει αυτές τις ειδικότητες στα ΙΕΚ.
 Γιατί; Ο γονιός θα υποστεί μια οικονομική αφαίμαξη σε τόσο δύσκολες οικονομικά εποχές. Θα αντέξει; Θα αντέξουμε; Το παιδί αποκτά απολυτήριο Λυκείου; Θα έχει δικαίωμα στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος; Ποιος θα μου απαντήσει; Αφού έχουν καταργηθεί!».
«Είναι σαφές ότι για το μέλλον των παιδιών μας η λειτουργία του επαγγελματικού λυκείου όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί πράγμα που θα συμβεί με τα καινούργια μέτρα αλλά αντίθετα η πολιτεία πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε αυτό το σχολείο και να αναβαθμίσει τη λειτουργία του και συγκεκριμένα την εικόνα της επαγγελματικής εκπαίδευσης» κατέληξε.
Η μητέρα 5 παιδιών και μαθήτρια η ίδια στο 7ο ΕΠΑΛ, Βασιλική Χριστοδούλου σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης τόνισε πως «έχω αγχωθεί για το τι θα γίνει, δεν υπάρχει λόγος να καταργηθούν αυτές οι ειδικότητες, μας βάζουν να πληρώσουμε ενώ δεν έχουμε».
Ο μαθητής του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, Κώστας Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως «στο επαγγελματικό λύκειο τα παιδιά ειδικεύονται και μόλις αποφοιτήσουν έχουν επαγγελματική αποκατάσταση. Επέλεξα το σχολείο ακολουθώντας το παράδειγμα του αδελφού μου νιώθοντας σιγουριά ότι μέσα από το ΕΠΑΛ θα πετύχω τον στόχο μου να φοιτήσω στη Σχολή Εργοθεραπείας». «Πιστεύω πως η κατάργηση των ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια είναι απαράδεκτη και πως το υπουργείο Παιδείας έπρεπε να βρει τρόπους να αναβαθμίσει το δημόσιο επαγγελματικό σχολείο και όχι να το υποβαθμίσει.
Εφόσον κρατά τις τύχες μας στα χέρια του, θα συνιστούσα να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις που υπονομεύουν το μέλλον χιλιάδων παιδιών και βάζουν σε αδιέξοδα τους γονείς μας» κατέληξε ο μαθητής.
Ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Λάρισας, Χρ. Ντελλής, τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι απολύσεις εκπαιδευτικών γίνονται κατ’ εντολή του ΔΝΤ και της Τρόικας, υποβαθμίζει το Δημόσιο σχολείο και ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, οδηγεί στην ανεργία έμπειρους εκπαιδευτικούς και οικογενειάρχες. Οι εκπαιδευτικοί λέμε όχι στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις. Όλα αυτά γίνονται χωρίς προγραμματισμό και ευκαιριακά, πράγμα απαράδεκτο για μια σύγχρονη Δημοκρατία. Η ανεργία δεν είναι λύση, είναι ανέχεια και κοινωνική απομόνωση, οδηγεί στο περιθώριο και είναι χτύπημα στο οικογενειακό προγραμματισμό και την κοινωνική συνοχή.
Θα παλέψουμε και θ’ αντισταθούμε στους συνεχείς εκβιασμούς και εκφοβισμούς για νέα μέτρα και απολύσεις. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τους εργαζομένους όλους σε κοινό μέτωπο αντίστασης, για την αλλαγή της απάνθρωπης αυτής πολιτικής. Ζητάμε την επαναλειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων που καταργούνται» κατέληξε.
Τέλος η μητέρα μαθητή ΕΠΑΛ, Μαρία Καραμήτσου - Λυροπούλου, τόνισε πως «ο γιος μου πέρασε 3ος στη ΣΤΥΑ και αυτό το οφείλουμε στο 7ο ΕΠΑΛ. Η κόρη μου θα δώσει φέτος εξετάσεις και δεν πρέπει να επαναπαυθούμε γιατί διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας. Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά μας και τους καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Εκλιπαρώ τους γονείς και τους καθηγητές να κινητοποιηθούν άμεσα».
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, καθηγητές διευκρίνισαν πως παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας, μετά την κατάργηση των ειδικοτήτων απειλείται η λειτουργία σχολείων όπως η 2η ΕΠΑΣ Λάρισας για παράδειγμα, αφού θα μείνουν ελάχιστοι μαθητές άλλων ειδικοτήτων, συμπληρώνοντας ότι από το υπουργείο δεν γίνεται λόγος για την τύχη μαθητών, όπως 25 Λαρισαίες μαθήτριες που επέλεξαν να φοιτήσουν από τον Σεπτέμβριο στην Α’ τάξη του ίδιου σχολείου όπου λειτουργούσε τομέας Κομμωτικής Τέχνης.
Οι εκπαιδευτικοί σημείωσαν τέλος ότι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κάθε Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΕΛΜΕ πραγματοποιούνται ενημερωτικές συνελεύσεις.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass