ΝΕΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΕΝΩ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

* ΝΕΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΕΠΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2013 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:55
Αλυσιδωτές εξελίξεις στα θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού προκαλεί η ένταξη και του υπουργείου Παιδείας στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα σχετικά με την «αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα».
Η διαπιστωτική πράξη του υπουργείου Παιδείας με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 2.122 καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης αποτέλεσε την αρχή αλλαγών που σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις σε θέματα υπηρεσιακών μεταβολών (αποσπάσεις, αναπληρωτές κ.α) που κυριαρχούσαν αντίστοιχες περιόδους παρελθόντων ετών, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικό προσωπικό, στοχεύοντας στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού τους, κυρίως καθηγητών, οι οποίοι μετά και την αύξηση του ωραρίου, πλεονάζουν κατά τη λογική του υπ. Παιδείας.
Με δεδομένα, τη γραφειοκρατία, τους ρυθμούς του Δημοσίου και την πολυπλοκότητα των θεμάτων του ωραρίου απασχόλησης των εκπαιδευτικών, θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της διευθέτησης εκκρεμοτήτων έως την 11η Σεπτεμβρίου που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, όταν εκτός των άλλων, το υπουργείο σχεδιάζει αλλαγές που αφορούν στο νέο λύκειο αλλά και στο ωρολόγιο πρόγραμμα των γυμνασίων (σύμφωνα με νεότερο non paper προς τα στελέχη εκπαίδευσης, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας) εξέλιξη που υποχρεώνει τα ΠΥΣΔΕ να προχωρήσουν σε νέο υπολογισμό των θέσεων καθηγητών.
ΠΡΑΞΕΙΣ
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να απορροφηθούν οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης, νωρίτερα της έναρξης των μαθημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές αντιδράσεις. Προτεραιότητα έχουν εκπαιδευτικοί τομέων όπως για παράδειγμα νοσηλευτικής και βρεφονηπιοκόμων όπου, για τους μεν πρώτους προβλέπεται πως θα απορροφηθούν σε δημόσια νοσοκομεία για τους δε δεύτερους, σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Το πόσοι πραγματικά θα απορροφηθούν παραμένει ως ερώτημα με δεδομένο επίσης ότι, τόσο το υπ. Υγείας (ξεκινώντας από νοσοκομεία της Αθήνας) όσο και οι ΟΤΑ αποτελούν άλλες δυο «δεξαμενές» για τη διαθεσιμότητα προσωπικού.
Για τις υπόλοιπες καταργηθείσες ειδικότητες εκπαιδευτικών το υπουργείο δεσμεύεται, επίσης με non paper, για απορρόφησή τους σε θέσεις διοικητικές ή ακόμη και για προσλήψεις τους ως… ωρομίσθιοι προκειμένου να αποφοιτήσουν κανονικά οι μαθητές της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Το θέμα της διαπιστωτικής πράξης απασχολεί και τους Λαρισαίους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα εξετάσουν τη στάση τους σε νέα τους συνέλευση, στις 6 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στα γραφεία της ΕΛΜΕ.
Συνέλευση στην οποία θα καθορίσουν τη στάση τους με δεδομένο ότι κλήθηκαν ήδη μέσω ανακοίνωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας να παραλάβουν την ατομική διαπιστωτική πράξη με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα από την 22η Ιουλίου.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ
Νέο στοιχείο ωστόσο στα θέματα των υπηρεσιακών μεταβολών θα αποτελέσει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας (η έκδοσή της αναμένεται από βδομάδα) και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των πλεοναζόντων καθηγητών. Το δίλημμα των ενδιαφερομένων καθηγητών (που εντάσσονται στους κλάδους που πλεονάζουν) είναι πραγματικό αφού κανείς δεν εγγυάται ότι διασφαλίζονται οι νέες θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τους πλεονάζοντες υπενθυμίζεται πως, κατά την ΟΛΜΕ, τα πλεονάσματα καθηγητών διογκώθηκαν από την αύξηση του ωραρίου και με πλασματικό παράλληλα, τρόπο υπολογισμού των κενών. Να διευκρινισθεί εδώ ότι ο πρόσφατος υπολογισμός, από τα τοπικά υπηρεσιακά συμβούλια, των λειτουργικών και οργανικών κενών ουσιαστικά ανατρέπεται μετά, τις αιτήσεις εκπαιδευτικών προς συνταξιοδότηση (σ.σ. η προθεσμία τυπικά ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου) αλλά και τα νέα ωρολόγια προγράμματα. Κατά το υπουργείο Παιδείας πάντως, με αφορμή μια από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου, πλεονάζουν περί τους 2.000 καθηγητές ενώ τότε δεν είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις για τη διαθεσιμότητα καθηγητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Στο νομό Λάρισας, με σπάνιες εξαιρέσεις κλάδων όπως φιλόλογοι, και μαθηματικοί, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι παρουσιάζουν πλεονάσματα.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
Άλλη διάσταση των μετατάξεων αφορά και σε 4.993 καθηγητές (ξενόγλωσσοι, θεατρικής αγωγής) που θα μετακινηθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και δη σε δημοτικά σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Η διαδικασία αυτή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ενώ πρόσφατα, οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια έλαβαν 943 καθηγητές (ξενόγλωσσοι και γυμναστές).
ΩΡΟΛΟΓΙΟ
Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβαν προχθές νέο non paper του υπ. Παιδείας και το οποίο αφορά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των γυμνασίων το οποίο αλλάζει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Μεταξύ άλλων αναμένεται οι μαθητές της Γ΄ τάξης γυμνασίου να λαμβάνουν στο μέλλον πιστοποίηση για τα μαθήματα Αγγλικών και Πληροφορικής αλλά οι εκπαιδευτικοί επικεντρώνονται στην κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας που διδάσκονταν ως αυτόνομο μάθημα στην Α’ και Β’ τάξη (θα αντικατασταθεί από ένα μαθησιακό πεδίο με τον τίτλο «Βιωματικές δράσεις – Συνθετικές – Δημιουργικές – Project») με αφορμή τη νέα απώλεια οργανικών θέσεων.
Εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΛ επισημαίνουν επίσης την απώλεια οργανικών θέσεων καθηγητών Πληροφορικής, καθώς στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα καταργείται το μάθημα. Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης δήλωσε χθες πως «σε νέα αυθαιρεσία προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας στέλνοντας στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα νέα ωρολόγια προγράμματα σπουδών για το Γυμνάσιο, το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο, πριν καν κατατεθούν, συζητηθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια για τη δομή και το περιεχόμενο των σχολείων.
Για ποια «διαβούλευση» μιλάει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όταν ήδη ζητά από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να υπολογιστούν τα κενά εκπαιδευτικών με βάση τα νέα προγράμματα;
Αυτή η τακτική επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά εφέτος (υπολογισμός κενών με αυξημένο ωράριο εκπαιδευτικών πριν την ψήφιση της σχετικής διάταξης στη Βουλή και ανακοίνωση πινάκων ονομάτων εκπαιδευτικών για διαθεσιμότητα πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου).
Τελικά, το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί το ωρολόγιο πρόγραμμα (σε συνδυασμό και με μιαν απίστευτη προχειρότητα) σαν εργαλείο για την κατάργηση οργανικών θέσεων και την παραγωγή «υπεράριθμων» εκπαιδευτικών, που στη συνέχεια θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Βασικά σημεία μιας τέτοιας λογικής, που μπορούν να αναφερθούν παραδειγματικά μεταξύ άλλων, είναι η κατάργηση της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο, η υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας, η κατάργηση του τομέα Πληροφορικής και η εισαγωγή της μαθητείας στο πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου.             Τέλος, στην ενίσχυση του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του Λυκείου θα συμβάλουν τόσο η πρόβλεψη για την επιλογή θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων από κεντρική «τράπεζα» όσο και ο υπολογισμός των βαθμών όλων των τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» καταλήγει ο κ. Κοτσιφάκης.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Είναι προφανές ότι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, αν γίνουν θα είναι ελάχιστοι, ενώ οι θέσεις θα καλυφθούν με αναπληρωτές οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ. Οι όποιες ανάγκες βεβαίως σε προσωπικό θα καταγραφούν αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, γίνουν οι μετατάξεις κλπ ενώ ελάχιστες αναμένονται να είναι φέτος οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass