ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ

Σπεύδουν να αναγνωρίσουν και δεύτερη ειδικότητα

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2013 20:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:00
Να αναγνωρίσουν και δεύτερη ειδικότητα, σπεύδουν πλέον εκπαιδευτικοί προκειμένου να διασώσουν, με όποιον τρόπο μπορούν, τις θέσεις εργασίας τους. Θεολόγοι και ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί και γενικότερα εκπαιδευτικοί κλάδων με τα περισσότερα πλεονάσματα που ανησυχούν για τις επιλογές του υπουργείο Παιδείας αναζητούν λύσεις, ακόμη και της μετάταξης σε διοικητικό προσωπικό, με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση της θέσης τους.
Το φετινό καλοκαίρι, αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία της εκπαίδευσης, ως το καλοκαίρι των ραγδαίων ανατροπών σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών, με το υπουργείο Παιδείας να «συμβάλει» δια της σιωπής του στη δημιουργία ενός κλίματος ιδιότυπης ομηρίας και αβεβαιότητας για το μέλλον.
Με την «ένοχη σιωπή» του υπ. Παιδείας υπάρχει προηγούμενο, αφού με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκε το θέμα των «πλεονασμάτων», αιφνιδιάζοντας κατακαλόκαιρο την εκπαιδευτική κοινότητα με τις διαθεσιμότητες 2.122 καθηγητών ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Οι διαθεσιμότητες δημιούργησαν νέα δεδομένα, που σε συνδυασμό με την πολυήμερη αναβολή στη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δόθηκε τελικά προς διαβούλευση προχθές τα... ξημερώματα, ενέτεινε την αγωνία αρκετών κλάδων εκπαιδευτικών που «πληροφορούνται» μέσω διαρροών στον Τύπο, ποιο μάθημα θα διδάσκεται από Σεπτέμβριο και ποιο όχι.
Το ημερολόγιο δείχνει μέσα Αυγούστου και φέτος είναι επίσης η πρώτη χρονιά που παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, «απειλώντας» την ομαλή έναρξη των μαθημάτων. Η καθυστέρηση μπορεί να θεωρηθεί και… «φυσιολογική» με δεδομένο ότι το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει, κατά τις δεσμεύσεις του, πρώτα να τοποθετήσει όλους (;) όσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αποσπάσεις, μετατάξεις κλπ ενώ η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών, εκδόθηκε μόλις προχθές Παρασκευή.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και στο πλαίσιο της κατάρτισης των ενιαίων πινάκων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου έως και τις 23 Αυγούστου.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Της εγκυκλίου για τους αναπληρωτές προηγήθηκε η τοποθέτηση καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης που εξαιρέθηκαν από τις διαθεσιμότητες. Ετσι 302 καθηγητές (21 από τη Λάρισα) μετατάγησαν «σε προσωποπαγείς θέσεις με την ίδια σχέση εργασίας και με τον βαθμό και το ΜΚ που κατέχουν» των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Διοικητικών των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.
Προκαλώντας την «αντίδραση» συναδέλφων τους, οι οποίοι ήλπιζαν σε απόσπαση στο νομό ή στη Λάρισα (πόλη) μέσω της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ενδεχόμενο που απομακρύνεται πλέον ειδικά για τους καθηγητές, μετά και την κατάληψη ικανού αριθμού από τις προσφερόμενες θέσεις.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
Στον χρόνο απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφορά έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπ. Παιδείας που κοινοποιήθηκε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την περασμένη εβδομάδα.
Στο έγγραφο, όπου μνημονεύονται οι ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις, τονίζεται πως «με αφορμή σχετικά ερωτήματά σας, αναφορικά με την απόδοση δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από τη διατύπωση των αναριθμημένων παρ. 3, 4 και 5 της εν ισχύ Υπουργικής Απόφασης καθίσταται σαφές, κατά την άποψη των Υπηρεσιών μας, ότι υποβληθείσες αιτήσεις για χορήγηση δεύτερης ειδικότητας μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους, εξετάζονται υποχρεωτικά και τυγχάνουν έγκρισης (ή όχι) μέχρι την 31η Οκτωβρίου του οικείου σχολικού έτους. Αντιθέτως, μετά τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους δύναται να παραλαμβάνονται σχετικές αιτήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές τυγχάνουν εξέτασης και αποδοχής (ή όχι) κατά τις αντίστοιχες διαδικασίες του επόμενου σχολικού έτους.
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να σας αναφέρουμε ότι για το σύνολο των ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την απόδοση δεύτερης ειδικότητας – και αφού σας υπενθυμίσουμε ότι οι Υπηρεσίες μας έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις απόψεις τους επί αυτών – έχει ήδη ενημερωθεί σχετικώς η Πολιτική Ηγεσία, οπότε και αναμένουμε οδηγίες για την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου».
ΩΡΟΛΟΓΙΑ
Ολη την περασμένη εβδομάδα, σύλλογοι εκπαιδευτικών, όπως της Αγγλικής γλώσσας, των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και της Πληροφορικής, τόνισαν τη διαφωνία τους στη «σχεδιαζόμενη» υποβάθμιση των μαθημάτων σύμφωνα, τόσο με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα όσο και με το νέο λύκειο, γενικό και τεχνολογικό.
Υπενθυμίζεται πως στο νομό σήμερα, μεταξύ άλλων, υπηρετούν 125 καθηγητές Αγγλικής γλώσσας, 32 Καλλιτεχνικών και άλλοι 172 καθηγητές Πληροφορικής. Όλοι ωστόσο οι κλάδοι μελετούν πλέον το νέο νομοσχέδιο, αναμένοντας βεβαίως την οριστική του μορφή (μετά και την ψήφισή του στη Βουλή) προκειμένου να βεβαιωθούν για την τύχη των μαθημάτων που θα σηματοδοτήσει και τη «διασφάλιση» των οργανικών τους θέσεων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass