Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ερώτηση Θ. Ψύρρα για τη μοριοδότηση σχολείων

Δημοσίευση: 05 Απρ 2013 20:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:23
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς  κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς   τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με «την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Μια ακόμη σχολική χρονιά οδεύει προς τη λήξη της και ένα από τα θέματα που καθόλου δεν “άνοιξε” είναι αυτό της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων. Ένα θέμα πολύ σοβαρό, αφού απασχολεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Οι διατάξεις του άρθρου 14 του Π.Δ. 100/97, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 2 του Π.Δ. 39/98, ορίζεται ο τρόπος μοριοδότησης των σχολικών μονάδων.
Στις διατάξεις αυτές αναφέρεται ότι «οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε δέκα (10) κατηγορίες, τις Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ,Ζ,Η,Θ,Ι και οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε δώδεκα (12) κατηγορίες τις Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ,Ζ,Η,Θ,Ι,ΙΑ και ΙΒ με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων τα οποία λαμβάνουν υπόψη και τη γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και τις εισηγήσεις των περιφερειακών συμβουλίων αυτών, οι οποίες διαμορφώνονται σε συνεργασία με τα αρμόδια πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με βάση τα παρακάτω κριτήρια (i) τον πληθυσμό της έδρας των σχολείων, (ii) τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών , (iii) την οργανικότητα, (iv) την απόστασή τους από την έδρα του Νομού, (v) τις συγκοινωνιακές συνθήκες και (iv) το υψόμετρο...».
Τον Ιανουάριο του 2011, το τότε Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εκδίδει σχετική εγκύκλιο (3324/Δ4/12-01-11), με την οποία καλεί τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης α/βάθμιας και β/ βάθμιας “...να διαμορφώσουν προτάσεις ορισμού μορίων σχολικών μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες των σχολικών μονάδων και να τις καταχωρήσουν στο σύστημα survey μέχρι τις 31-1-2011...”. Ξεκίνησαν πανελλαδικές συνεδριάσεις αλλά από τότε το θέμα αγνοείται. Το Υπουργείο έχει στα “χέρια” του, καταγεγραμμένες τις προτάσεις των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και των ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ όλης της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των σχολείων Α/βάθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης, υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές, όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του Μεσοχωρίου του Ηρακλείου Κρήτης μοριοδοτούνται με 3 μόρια και απέχουν από την πόλη του Ηρακλείου περίπου 60χιλιόμετρα, ενώ το Γυμνάσιο, που βρίσκεται στο ίδιο χωριό μοριοδοτείται με 8 μόρια. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν σε πάρα πολλούς νομούς, όπως στον νομό Κοζάνης (τα Δημοτικά σχολεία της Πτολεμαΐδας μοριοδοτούνται με 2 μόρια, τα Γυμνάσια μοριοδοτούνται με 5 μόρια), στο νομό Λάρισας, στο νομό Λέσβου.
Επειδή, η υπάρχουσα μοριοδότηση ανά σχολική μονάδα και ανά νομό δημιουργεί ανισότητες στους εκπαιδευτικούς. Επειδή, η σωστή μοριοδότηση θα δημιουργήσει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς και θα μειώσει τις συνεχείς μετακινήσεις τους,
Επειδή, ορισμένα από τα κριτήρια για τη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο (π.χ. : βελτίωση οδικών αξόνων, οργανικότητα σχολικών μονάδων, συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών, επέκταση του κέντρου πόλης ).
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Έχετε την πρόθεση να επανεξετάσετε τα μόρια και να προβείτε στην αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, με βάση τα δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε περιοχής; Γιατί δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή η εγκύκλιος 3324/Δ4/12-01-11; Προτίθεστε να κλείσετε την ψαλίδα μεταξύ Α'βάθμιας και Β'βάθμιας;» καταλήγει ο κ. Ψύρρας.