Μαθητικός διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Δημοσίευση: 23 Απρ 2013 17:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:47
Ο πρώτος περιφερειακός διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΕΙ Λάρισας, στις 10 το πρωί για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλίας.
 Όπως τονίσθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες, χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει επεξεργαστή, αισθητήρες ως εισόδους της κατασκευής, κινητήρες ως εξόδους και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στη συνέχεια προγραμματίζουν την κατασκευή τους (ρομπότ) σε μια απλή γλώσσα προγραμματισμού –ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές- ώστε να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη ενέργεια.
Ο Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας Θωμάς Μπεχλιβάνης ανέφερε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για την εξοικείωση των μαθητών με τις ποικίλες μορφές των ν. τεχνολογιών καθώς και την ένταξή τους στις μαθησιακές διαδικασίες.
Ο εκπαιδευτικός ΤΕΙ Γιώργος Σούλτης, με την ιδιότητα του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του διαγωνισμού, τόνισε τη σημασία της προσπάθειας, η οποία αποφασίσθηκε μετά από διακρίσεις σχολείων της περιφέρειας στον περσινό διαγωνισμό, η οποία φέρνει σε επαφή τους μαθητές με τον προγραμματισμό και δίνει τη δυνατότητα για μάθηση μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία.
Αναφερόμενος στα οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δημήτρης Κολοκοτρώνης τόνισε ότι το ενδιαφέρον των μαθητών για τις νέες τεχνολογίες είναι εντυπωσιακό, οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες μαθαίνουν να οραματίζονται, να κατασκευάζουν, να υλοποιούν και να αλλάζουν ρόλους. Επίσης, οι μαθητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κατανοούν καλύτερα τα μαθήματα Φυσικών Επιστημών (π.χ. φυσική, μελέτη κινήσεων, μετάδοση κίνησης κλπ.). Τέλος, με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι μαθητές εμπλέκονται σε ένα παγκόσμιο δίκτυο μαθητών μέσω της συμμετοχής τους σε αντίστοιχους παγκόσμιους διαγωνισμούς ανταλλάσοντας ιδέες και κατανοώντας πιο σύνθετα προβλήματα κατασκευής και προγραμματισμού.
Τέλος εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ο Δημήτρης Ιωαννίδης, τόνισε ότι η Ένωση είναι ενεργή σε όλες τις διαδικασίες με αντικείμενο τη μάθηση, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την διαδικτυακή δημιουργία.
Στο διαγωνισμό καλούνται να παρευρεθούν γονείς που διακρίνουν στο παιδί τους (10-17 ετών) μια ιδιαίτερη κλίση στα θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής, μαθητές που λαχταρούν να γνωρίσουν το θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας και που έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζεται η τεχνολογία και οι αυτοματισμοί στην καθημερινή ζωή καθώς και σχολεία που θέλουν να εντάξουν στις εξωσχολικές δραστηριότητες τους καινοτόμα προγράμματα που σαν στόχο δεν θα έχουν μόνο την ψυχαγωγία των μαθητών τους αλλά και την δημιουργική μάθηση σε εκπαιδευτικούς τομείς που το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου δεν εμβαθύνει.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass