ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τμήματα στήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

* Μια προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, μετά από πρόταση του προϊσταμένου του ΚΕΔΔΥ Ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2013 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:12
 Της Λένας Κισσάβου
Στα απανωτά «χτυπήματα» που δέχθηκε η ειδική αγωγή στη χώρα μας, με μειώσεις πιστώσεων για στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες, η Λάρισα φαίνεται να αντιστέκεται και να αναζητά λύσεις που θα προσφέρουν τουλάχιστον μέρος αυτών των παροχών, που έχασε ο μαθητικός πληθυσμός, όταν το κράτος αποφάσισε να... σφυρίξει αδιάφορα στις ανάγκες τους.
Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ερευνούν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, προγράμματα στήριξης μαθητών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, εξετάζοντας πρόταση του προϊστάμενου του ΚΕΔΔΥ Ν. Λάρισας, εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής, κ. Δημήτρη Χουλιαρού, για ίδρυση τμημάτων αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών – αναπηρίας, στον νομό Λάρισας.
Όταν φέτος στη Λάρισα, λόγω των περικοπών δαπανών και στην Παιδεία, λειτούργησε μόνο ένα τμήμα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τρία στην Πρωτοβάθμια, όταν εγκρίθηκαν πιστώσεις για παράλληλη στήριξη στο σχολείο, μόνο για επτά παιδιά (με αυτισμό, τυφλά... κ.ά.) εκ των 25 που είχαν αιτηθεί, και μάλιστα δόθηκαν μόλις λίγο πριν το Πάσχα(!), τότε αν μη τι άλλο, το εν λόγω πρόγραμμα στήριξης κρίνεται αναγκαίο.
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαρό, τόσο ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός όσο και η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ζιάκα, αντιμετώπισαν θετικά την πρότασή του και μάλιστα ο περιφερειάρχης ερευνά τη δυνατότητα λειτουργίας των τμημάτων, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, όσον αφορά στα έξοδα για το προσωπικό ειδικής αγωγής που θα απασχοληθεί.
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, προβλέπεται να ακολουθήσει κάλεσμα προς όλους τους Δήμους του νομού, που επιθυμούν να λειτουργήσουν τα τμήματα.
Αναλυτικότερα για τη λειτουργία των τμημάτων, στην πρότασή του ο κ. Χουλιαρός, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι εκπαιδευτικοί τομείς που θίγονται και θα εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση και αποκατάστασή τους στο τμήμα αντιμετώπισης δυσκολιών μάθησης του, θα είναι: αντιμετώπιση δυσλεξίας και μαθησιακών δυσκολιών, που συναντάμε στο δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο, αλλά και για δυσκολίες λόγου και κάθε μορφής αναπηρίας στην ειδική αγωγή, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτονομία των μαθητών.
Βασικός συντελεστής και καινοτομία στη χρήση αυτή των εφαρμογών αποτελούν ψηφιακά προγράμματα μέσω υπολογιστή που μπορούν να προσαρμοστούν και να χρησιμοποιηθούν από διάφορους χρήστες με ιδιαίτερες δυσκολίες και αναπηρίες με σκοπό τη νοητική τους ανάπτυξη και επικοινωνία. Έτσι για τον αυτισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμβολα και εικόνες με φωνητική ανταπόκριση, όπως βέβαια και για τη νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα κ.λπ.
Με προσαρμογή δε του ανάλογου εξοπλισμού και ανάλογα με την κάθε πάθηση και εκπαιδευτική ανάγκη του μαθητή, μπορούμε να καταφέρουμε, ώστε το άτομο έστω και με τα μάτια ή κάποιου μέλους του σώματος, να μπορεί να μιλάει και να επικοινωνεί με το περιβάλλον με χρήση υπολογιστή.
Η βοήθεια αυτή είναι απαραίτητη διότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα φορέας που να μπορεί να βοηθήσει μαθητές με δυσκολίες και αναπηρίες, εκτός από ιδιώτες βέβαια που όμως το κόστος είναι πολύ υψηλό μεν ,αλλά και τα ταμεία πλέον δεν είναι σε θέση να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Το σχολείο επίσης δεν είναι σε θέση μέσα στην κανονική τάξη να βοηθήσει εξατομικευμένα περιπτώσεις μαθητών με δυσκολίες
Σε μια τέτοια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο κάτι τέτοιο να συμβεί και να μείνει μια ολόκληρη ευπαθής κοινωνική ομάδα αβοήθητη.
...Προτείνω την ίδρυση εκπαιδευτικών τμημάτων σε κάθε δήμο, τα οποία μπορούν: Να στεγαστούν σε χώρους των ΚΕΔΔΥ κατά τις απογευματινές ώρες, με τη σύμφωνη γνώμη των υπευθύνων, όπως βέβαια και σε κάθε κτίριο του δημοσίου.
Για τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί για την κάλυψη των αναγκών, έγιναν ήδη επαφές με φορείς στην Ελλάδα και εξωτερικό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για προσφορές και δωρεές. Από χώρες της Ευρώπης δε, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Δανία και σε άρθρα που έχουν δημοσιευθεί εκεί, διατίθενται να στείλουν εξοπλισμό, όπως υπολογιστές κλπ, οι απλοί πολίτες προκειμένου έτσι να βοηθήσουν αυτή τη δράση.
Επίσης, για τις αμοιβές των ειδικοτήτων που θα ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ που μπορεί να ενταχθεί για τις αμοιβές που θα χρειαστούν για τους απασχολούμενους.
Οι ειδικότητες δε που εμπλέκονται, μπορούν να είναι: Ειδικοί εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, ψυχολόγοι και ψυχίατροι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές».
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass