ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το σχολείο «μεταμορφώνεται» σε χώρο δημιουργίας

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2013 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:51
 
Της Λένας Κισσάβου
Μια άλλη άποψη του ρόλου του σχολείου, παρουσίασαν πρόσφατα δάσκαλοι και μαθητές τριάντα δημοτικών σχολείων, της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας, δείχνοντας τον δρόμο μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας που απαντά στο ερώτημα, «θέλουμε μόνο καλούς μαθητές στα μαθηματικά, στη γλώσσα... κ.α.;
ή θέλουνε να δημιουργήσουμε ενεργούς δραστήριους πολίτες, με γνώσεις ζωής και προσωπικότητες που θα αναζητήσουν και θα χτίσουν ένα μέλλον καλύτερο»;
Οι εκπαιδευτικοί ξέφυγαν από τα συνήθη όρια της διδασκαλίας της σχολικής ύλης, προσεγγίζοντας τα παιδιά για να ενεργοποιήσουν τις δεξιότητές τους και τους πρόσφεραν κίνητρα για ενεργή συμμετοχή τους, μέσα από μια βιωματική ενεργητική μάθηση, που δεν διδάσκεται πάνω στον μαυροπίνακα με την κιμωλία και στο θρανίο, αλλά μέσα από τη δράση.
Οι δάσκαλοι έδειξαν τον δρόμο της δημιουργίας και οι μαθητές ακολούθησαν, με αποτέλεσμα οι καρποί της συνεργασίας τους να αποτελέσουν παράδειγμα εκπαίδευσης και ένα βήμα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός σχολείου όπου οι μαθητές του θα διδάσκονται μαθήματα ζωής, εκτός από μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία, γλώσσα...
Αναφερόμαστε στη μεγάλη εκπαιδευτική συνάντηση παρουσίασης καινοτόμων προγραμμάτων δημοτικών σχολείων, που οργάνωσε η Δ/νση Α’/βάθμιας Εκπ/σης Λάρισας, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, κ. Κων/νας Χατζημίχου-Καλούση, με σκοπό να αναδειχθεί η δουλειά –έρευνα, που έγινε εκτός σχολικής ύλης, μεταξύ δασκάλων και μαθητών, πάνω σε διάφορα θέματα πολιτισμού, αγωγής υγείας και περιβάλλοντος.
Ο τίτλος, ήταν «Οι σχολικές δραστηριότητες μέσα από τα μάτια των παιδιών», και σύμφωνα με την κ. Χατζημίχου: «Αποδείχθηκε από κοινού η αλήθεια της θεωρίας, που θέλει την εποχή της κρίσης να είναι ταυτόχρονα η πιο γόνιμη περίοδος δημιουργικότητας και φαντασίας!
Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και την απογοήτευση που κυριαρχεί παντού, να συνεχίζει η εκπαιδευτική οικογένεια να προσφέρει την ελπίδα, μέσα από τη νέα γενιά. Τα σχολεία, με δημιουργικούς δασκάλους, προικισμένους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και καινοτόμους διευθυντές, για μια φορά ακόμη, απέδειξαν στην πράξη το πόσο ξεχωριστή παραμένει η εκπαιδευτική οικογένεια στην κατάθεση ψυχής, στη διάθεση προσφοράς, στην ανιδιοτέλεια.
Στόχος μας μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων,είναι να διαμορφώσουμε πολίτες που θα πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και θα ασκήσουν ακόμα και κοινωνική παρέμβαση διεκδικώντας τα δικαιώματα τους στην υγεία, του πολιτισμού και την αειφορεία.
Αυτή η διαδικασία βοηθά να δούμε το σχολείο διαφορετικό, πιο χαρούμενο πιο δημιουργικό, πιο όμορφο, γιατί θα το δούμε μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Αν μπορούσαμε να δούμε όλο τον κόσμο μες απ’ τα μάτια τους, όλα θα ήταν πιο αισιόδοξα, πιο φωτεινά, πιο λαμπερά...».
Αντίστοιχα και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Βασ. Σακελλαρίου, υποστήριξε: «Στο πλαίσιο εφαρμογής των προγραμμάτων περιβαλλοντικής, αισθητικής-πολιτισμικής αγωγής καθώς και αγωγής υγείας των παιδιών, το σχολείο μεταμορφώνεται σε χώρο δημιουργίας και συνεργασίας.
Έχοντας σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων στην ευρύτερη τοπική κοινωνία αλλά και την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές, διοργανώνονται εκδηλώσεις όπου οι μαθητές των Δημ. Σχολείων της Π.Ε. Λάρισας καλούνται να παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονούν στα σχολεία τους με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών των παιδαγωγικών ομάδων.
Απώτερος σκοπός είναι η συνάντηση εκπαιδευτικών, μαθητικών ομάδων και του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο πολυφωνίας. Επιδιώκεται η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σε κλίμα συλλογικότητας, η εξωστρέφεια και η έκφραση των μαθητών. Δίνεται η δυνατότητα της έμπνευσης για νέες ιδέες, με τη βελτίωση, τη διεύρυνση ή τη σύνθεση των παλιών, της γνωριμίας και της επαφής με σχολεία ακόμα και απομακρυσμένα, της δημιουργίας σχολικών δικτύων με κοινούς στόχους και προβληματισμούς, της ενεργοποίησης των παιδιών προς μια άλλη προοπτική».
Την παρουσίαση των σχολείων, παρακολούθησαν η Προϊσταμένη Επιστ. και Παιδαγ. Καθοδήγησης Π.Ε. Θεσσαλίας, κ. Παρασκευή Αγαπητού, οι Σχολικοί Συμβούλοι Π.Ε. Λάρισας: Δαραράς Αναστάσιος 2ης Περιφ., Χριστάκης Ιωάννης 3ης Περιφ., Πατσαδάκης Μανώλης 5ης Περιφ., Δαρόπουλος Απόστολος 7ης Περιφ., Παπακωνσταντίνου Μαρία 8ης Περιφ. Παπαδημητρίου Άρτεμης 11ης Περιφ. Π.Α. και Φραγκούλης Αντώνιος Σχ. Συμβ. Αγγλικής Γλώσσας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρισας «Κων. Κούμας» κ. Παπαποστόλου Δημήτριος, η Υπεύθυνη Σχολ. Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Λάρισας κ. Οικονομάκη Ηρώ, Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, εκπαιδευτικοί και πολλοί γονείς.
Τη δουλειά τους παρουσίασαν τα εξής σχολεία:
-27ο Λάρισας: «Απειλούμενα είδη πανίδας στην Ελλάδα»
-2ο Λάρισας: «Η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα»-- «Μπακογιάννης»: «Ο Πηνειός»
-19ο Λάρισας: «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια» και «Ο βρετανικός πολιτισμός αφορμή για να εκφράσουμε τη δημιουργικότητά μας»
-5ο Τυρνάβου: «Υγρότοποι»
- Αγίων Αναργύρων: «Για να μην πούμε το νερό νεράκι ας προσέξουμε λιγάκι»
-1ο Αμπελώνα: «Σωστή Διατροφή-Υγεία-Καλή Σχολική Επίδοση»
- Γόννων: «Αναδρομή των δραστηριοτήτων του σχολείου μας»
-24ο Λάρισας            «Γερά δόντια, χαρούμενα παιδιά»
-Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Σχολή Καραβάνα Α.Ε.»: «Αναδρομή των δραστηριοτήτων του σχολείου μας»
-9ο Λάρισας: «Νερό και υγεία»
-20ο Λάρισας: «Άγρια πανίδα σε κίνδυνο, ο λύκος και τα φίδια»
-3ο Λάρισας: «Ορυκτός πλούτος της πατρίδας μας»
-3ο & 41ο Λάρισας: «Οδική συμπεριφορά μαθητών: ως πεζοί, επιβάτες και οδηγοί (ποδήλατο)»
-13ο Λάρισας:           Παρουσίαση τραγουδιών και χορού
-13ο Λάρισας:           «Ο Δον Κιχώτης»
-18ο Λάρισας: «Η ιστορία της μουσικής»
-5ο Λάρισας: «Προληπτική ιατρική – διατροφή»
-5ο Λάρισας: «Η Κοκκινοσκουφίτσα απ΄ την ανάποδη»
-ΙΔ. ΕΚΠ. Μ.Ν. Ράπτου: «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα ζει ανάμεσα μας και μας χρειάζεται»
-4ο Λάρισας: «Γνωρίζοντας τη φύση - Περιβαλλοντικά μονοπάτια»
-25ο Λάρισας: «Εγώ η φωτιά…ένα ταξίδι δίχως τέλος»
-6ο Λάρισας: «Η κα Ντορεμί και η χορωδία της»
-37ο Λάρισας: Ανακύκλωση «Τα άχρηστα - χρήσιμα»
-23ο Λάρισας: «Γερά δοντάκια, χαρούμενα παιδάκια»
-12ο Λάρισας: «Στα μονοπάτια της πέτρα και της παράδοσης»
- Κιλελέρ: «Φυτεύω στον κήπο του σχολείου μου»
-16ο Λάρισας: «Ταξιδεύοντας στην ευρώπη»
- Βερδικούσας: «Ηθη και έθιμα του τόπου μας»
-3ο Ελασσονας: «Η Γοργόνα» του Καρκαβίτσα, με μάτια παιδικά.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass