ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Αδιέξοδο και αποτυχημένες συγχωνεύσεις σχολείων»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2013 13:10 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:54

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

 

 Για απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν συγχωνεύσεις σχολείων στην περιοχή Ελασσόνας και όχι μόνο, κάνει λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας, που σε σχετική δημόσια καταγγελία του, ζητά να αντιμετωπιστεί το θέμα με σοβαρότητα και βέβαια με κριτήρια παιδαγωγικά και μόνο.

Αναλυτικά, το κείμενο, που υπογράφεται από τους κ.κ. Ευάγγελο Μάγειρα (πρόεδρο) και Ανέστη Καραγκούνη (γεν. γραμματέα) επισημαίνει, χαρακτηριστικά:

«Πριν από δύο χρόνια, τέτοια εποχή, είχαμε πλέον νέα δεδομένα στην εκπαίδευση. Οι συγχωνεύσεις των σχολείων ήταν το νέο γεγονός.

Ήταν τότε που είχαμε επισημάνει ότι συγχωνεύσεις σχολείων χωρίς υποδομή και εκπαιδευτικό σχεδιασμό, δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα. Ήταν τότε που το Υπουργείο Παιδείας και οι υπεύθυνοι της χάραξης της εκπαιδευτικής πολιτικής του νομού μας, έλεγαν ότι με τις συγχωνεύσεις αλλάζει ο σχολικός χάρτης της χώρας και της περιοχής, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση. Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα.

Ήταν τότε που (…όπως έλεγαν) οι εκπαιδευτικοί δεν ήθελαν – δήθεν - τις συγχωνεύσεις γιατί θίγονταν τα συμφέροντά τους. Ποια είναι λοιπόν σήμερα η κατάσταση στα σχολεία της περιοχής Ελασσόνας; Δυστυχώς με λύπη διαπιστώνουμε ότι συγχωνεύσεις σχολείων βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Κραυγαλέο παράδειγμα η περίπτωση συγχώνευσης των Δημοτικών σχολείων Δρυμού και Γαλανόβρυσης – Στεφανόβουνου με το 1ο Δημοτικό σχολείο Ελασσόνας. Εδώ και δύο χρόνια – αν και συγχωνεύτηκαν – δεν μεταφέρθηκαν ποτέ! Λειτουργούσαν σαν διθέσιο και τριθέσιο αντίστοιχα χωρίς βέβαια την ολοκληρωμένη παρουσία των μαθημάτων ειδικότητας και με …διοίκηση εξ αποστάσεως. Τα σχολεία αυτά από το σχολικό έτος 2013-2104 θα πάψουν να λειτουργούν με αυτή τη μορφή λόγω τη συγχώνευσης που ισχύει και αυτές τις μέρες διερευνάται ο τρόπος στέγασης και φιλοξενίας των σχολείων αυτών σε κάποιο άλλο σχολείο! Και όλα αυτά γιατί – όπως διαπιστώνουν – το 1ο Δημοτικό σχολείο αδυνατεί να φιλοξενήσει τους μαθητές των συγχωνευμένων σχολείων λόγω μη ύπαρξης αιθουσών.

Ως προς τι λοιπόν οι «διατυμπανιζόμενες» τότε συγχωνεύσεις; Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας, καταγγέλλει τον απαράδεκτο, αντιπαιδαγωγικό και εντελώς λογιστικό τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν τέτοιου είδους συγχωνεύσεις και ζητά να αντιμετωπιστεί το θέμα με κριτήρια παιδαγωγικά και μόνο. Και επειδή τέτοιες, αλλά και παρόμοιες συγχωνεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο ή και απέτυχαν, είναι προτιμότερο τα σχολεία αυτά να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση (διοικητικά).

Γιατί η παραγωγή εκπαιδευτικού έργου και παιδείας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα προσθέσεων και αφαιρέσεων οικονομικών δεδομένων μόνο. Η Παιδεία βεβαίως και είναι Επένδυση, αλλά όχι για την κερδοφορία της σε χρήμα και υλικά αγαθά, αλλά ως η σημαντικότερη Επένδυση στην Ποιότητα του Ανθρώπου που παιδεύεται και που αυτός θα είναι ο αυριανός πολίτης!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass