ΔΥΣΕΥΡΕΤΟΙ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

Πτώση των βάσεων ακόμη και στις Ιατρικές

* Κατά 4,6% αυξήθηκε φέτος η «διαρροή» αφού 3.800 μαθητές δεν συμμετείχαν στις πανελλαδικές, κυρίως για οικονομικούς λόγους

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2013 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:02
Πτώση των βάσεων, πιθανά ακόμη και στις Ιατρικές σχολές, αναμένεται να προκαλέσουν οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες τα στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογίες των υποψηφίων από τις οποίες προκύπτει ο μικρός αριθμός των αριστούχων, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει παράλληλα τις προθεσμίες για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών.
Νέο δεδομένο των φετινών πανελλαδικών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί το γεγονός ότι στις εξετάσεις προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι, ενώ το 2012 είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση των υποψηφίων σε σχέση με το 2012 της τάξης του 4,6%. Από αυτούς, οι 167 είναι Λαρισαίοι μαθητές (από 132 πέρυσι) οι οποίοι δεν δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις, με αφορμή κυρίως την οικονομική αδυναμία των γονέων τους να τους σπουδάσουν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών, σε σχολές υψηλής προτίμησης, αναμένεται πτώση των βάσεων, όπως μεταξύ άλλων, οι Πολυτεχνικές, Νομικές και Ιατρικές οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να πέσουν και κάτω από τα 19.000 μόρια.
Αντίθετη, ανοδική, πορεία αναμένεται στις βάσεις σχολών του πρώτου επιστημονικού πεδίου όπως και σε Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ όπου αφενός μειώθηκε φέτος σημαντικά, λόγω του σχεδίου «Αθηνά», ο αριθμός των θέσεων εισακτέων και αφετέρου γιατί τα Τμήματα αυτά επιλέγονται από υποψηφίους πλησιέστερων περιοχών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% των υποψηφίων. Κάτω από τη βάση (10) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας έγραψε το 12,99% των υποψηφίων, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 51,89% των υποψηφίων, στο μάθημα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης το 26,42% των υποψηφίων και στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 25,81% των υποψηφίων.
«ΣΦΑΓΗ»
Στα πολυσυζητημένα φέτος Μαθηματικά - Στοιχεία Στατιστικής οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που έγραψαν από 10 έως 20 μειώθηκαν από 23,55 πέρυσι σε 19,9% φέτος. Από 18 έως 20 έγραψε μόνο το 0,17% των υποψηφίων ενώ το 45,5% των υποψηφίων έγραψε από 0 έως 4,9.
Στα Αρχαία Ελληνικά, με το άγνωστο κείμενο του Θουκυδίδη, της θεωρητικής κατεύθυνσης, το 1,7% έγραψε από 18 - 20, το 15,3% έγραψε 15 - 17,9 ενώ από 12 - 14,9 έγραψε το 19,6% των υποψηφίων.
Αντίθετα στη Φυσική θετικής κατεύθυνσης που επίσης έγινε θόρυβος φέτος με τη δυσκολία των θεμάτων, οι αριστούχοι αυξήθηκαν (από 9,1 σε 9,8%) όπως και όσοι έγραψαν από 15 έως 17,9 ( από 16,2 σε 19,1%).
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Στην προσομοίωση της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου αφορούσε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, με τη συμμετοχή μαθητών και γονέων.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Βλούχος ενώ το θέμα εισηγήθηκε ο υπεύθυνος προγραμμάτων συμβουλευτικής και διευθυντής του εκπαιδευτικού κόμβου edu4u κ. Απόστολος Κουτρουμπέλης, αναφερόμενος τόσο στη διαμορφωθείσα κατάσταση στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, με αφορμή και την οικονομική κρίση, όσο και στο νέο εκπαιδευτικό χάρτη, με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά».
Στην εκδήλωση, τονίσθηκε μεταξύ άλλων πως «με μια βεβιασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού, διακυβεύονται κόποι, αγώνες ζωής αλλά και βέβαια αρκετά έξοδα και προβάλλει επομένως επιτακτική η ανάγκη για διεξοδική ενημέρωση. Ειδικότερα φέτος λόγω του σχεδίου «Αθηνά» και των πολλαπλών αλλαγών, έχουμε σημαντική μεταβολή στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και έχει διαμορφωθεί πλέον μιας εντελώς νέα πραγματικότητα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση στις σπουδαστικές και επαγγελματικές επιλογές των υποψηφίων».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε προσομοίωση συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου με τους υποψηφίους να συμπληρώνουν δοκιμαστικά μηχανογραφικά δελτία προκειμένου να «αναδειχθούν οι παγίδες, οι έξυπνες επιλογές, τα μυστικά του και να υποδειχθούν τα συνηθέστερα λάθη μέσα από τα μηχανογραφικά που ήδη θα έχουν συμπληρώσει οι μαθητές». Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας Παύλος Παύλου ενημέρωσε τους μαθητές για τις σπουδές στην Κύπρο.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass