ΟΛΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΝΩ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΙΩΠΑ

«Καυτό» καλοκαίρι για υπεράριθμους καθηγητές

* Από βδομάδα η απόφαση του ΠΥΣΔΕ Λάρισας για τις δηλώσεις τοποθέτησης.

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2013 21:24 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:06
Μπορεί προχθές Παρασκευή, να ολοκληρώθηκε η σχολική χρονιά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά το φετινό καλοκαίρι κάθε άλλο παρά θα θυμίζει τη ραστώνη των προηγούμενων χρόνων, ειδικά για τους υπεράριθμους καθηγητές.
Η φημολογία για τη διαθεσιμότητα στην οποία θα τεθεί το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό έχει προκαλέσει ανησυχία στους καθηγητές, ενώ την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Παιδείας παραπέμπουν σε προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθούνται κάθε χρόνο, επιχειρώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα. Η αλήθεια πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις, ούτε και διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες, με αποτέλεσμα η αγωνία να εντείνεται και τα σενάρια να φουντώνουν.
Έτσι σήμερα, την ώρα που υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Παιδείας και συνδικαλιστές ερίζουν για το ποιος θεωρείται υπεράριθμος (με βάση και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία) την ίδια ώρα, τα κατά τόπους υπηρεσιακά συμβούλια συνεδριάζουν ήδη προκειμένου τις αμέσως επόμενες ημέρες να εκδώσουν τους σχετικούς πίνακες.
Η ανησυχία των εκπαιδευτικών που δεν θα διαθέτουν πλέον οργανική θέση, διαδέχθηκε την αρχική αμηχανία που προκάλεσαν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες, 8.000 πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί (μεταξύ 15.000 δημοσίων υπαλλήλων) θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Άλλες πηγές μιλούν για 5.000 εκπαιδευτικούς άλλες για 12.500 εκπαιδευτικούς αλλά όλες οι πληροφορίες συμφωνούσαν πως η ημερομηνία διαθεσιμότητας αφορά στην 8η Ιουλίου.
Για άλλους δημοσίους υπαλλήλους μπορεί, αλλά για καθηγητές φαίνεται δύσκολο να τηρηθεί ένα τέτοιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα (8 Ιουλίου) από τη στιγμή μάλιστα που οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, στην πραγματικότητα δεν έχουν στη διάθεσή τους αληθινά δεδομένα.
Εκτός εάν τα συναρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Οικονομικών) υπολογίζουν τους εκπαιδευτικούς ως αριθμητικά δεδομένα, με αφορμή και τις επιταγές των δανειστών της χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, στην πραγματικότητα αγνοούν πως τα θέματα εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελούν «κινούμενη άμμο» με πρώτα θύματα περιφερειακά σχολεία και τεχνική εκπαίδευση, καθηγητές πληροφορικής, γυμναστές, καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων και καθηγητές που απασχολούνται στη γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων.
Το «καλό» σενάριο, αφορά σε «κινητικότητα» (αποσπάσεις σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες) εκπαιδευτικών και το κακό σενάριο αφορά στη διαθεσιμότητα (75% του μισθού) που δεν αποκλείεται μελλοντικά να καταλήξει σε απόλυση μετά από συνδυασμό της νομοθεσίας που θα στηριχθεί στο αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα Αρβανιτόπουλου και στην τελευταία απόφαση του πρώην πλέον (μετά τη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση) υφυπουργού Παιδείας Θεόδ. Παπαθεοδώρου.
Ενδεικτικό της έντασης που έχει προκληθεί στον κλάδο, είναι πως σε ορισμένους συλλόγους διδασκόντων γυμνασίων και λυκείων του νομού, καταγράφονται ήδη έντονες φραστικές μεταξύ καθηγητών για τη δεύτερη ανάθεση, project κ.λπ., αφού η φημολογία περί διαθεσιμότητας έχει προκαλέσει αναστάτωση και όπως είναι αυτονόητο, κάθε εκπαιδευτικός όπως και κάθε εργαζόμενος, πολλώ δε μάλλον οι υπεράριθμοι, προσπαθούν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους.
Οι υπεραριθμίες θα κυριαρχήσουν στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα, αν και μετά τις παλινωδίες με την «απεργία» στις πανελλαδικές, οι παρατάξεις δύσκολα θα ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των καθηγητών.
ΤΟ ΠΥΣΔΕ
Τα φαινομενικά ήρεμα νερά της δημόσιας εκπαίδευσης τάραξε το περασμένο Πάσχα η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου με την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα.
Το δίωρο σε συνδυασμό με την απόφαση Παπαθεοδώρου (20/6/13) για υπολογισμό των υπεραριθμιών με βάση την α’ ανάθεση μαθημάτων και, όχι και με τη β’ ανάθεση όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι σύμφωνα με τον νόμο Διαμαντοπούλου (ν. 3848/10, άρθρο 7) οδήγησε συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ Λάρισας να κάνουν λόγο, «για λάθος υπολογισμό που οδήγησε σε 624 τεχνητά πλεονάσματα καθηγητών».
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και αιρετοί του νομού διαφώνησαν δημοσίως, διά ανακοινώσεων, ως προς τον πραγματικό αριθμό των πλεονασμάτων ενώ προχθές παραιτήθηκε από το ΠΥΣΔΕ ο επί χρόνια αιρετός της ΠΑΣΚ Θεόδ. Νταφούλης, ο οποίος αντικαταστάθηκε ωστόσο από άλλο μέλος της ίδιας παράταξης.
Συνδικαλιστές σημειώνουν στην «Ε» πως «ο πραγματικός αριθμός των πλεονασμάτων στον νομό θα πρέπει να κυμαίνεται στους 200 με 250 περίπου καθηγητές ενώ οι υπόλοιποι 400 συμπληρώνουν ωράριο με τη β΄ ανάθεση μαθήματος».
Όλοι ωστόσο αναμένουν την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, που βρίσκονται σε εξέλιξη από προχθές και αφορούν σε κενά, πλεονάσματα και υπεραριθμίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί πιθανά και σήμερα και αν η εξέλιξη επιβεβαιωθεί, τότε από αύριο Δευτέρα, μέχρι και την Τετάρτη οι υπεράριθμοι θα κληθούν να κάνουν δήλωση τοποθέτησης.
Ετσι ο αριθμός των πραγματικά υπεράριθμων καθηγητών στον νομό παραμένει άγνωστος και η επίσημη ανακοίνωση του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, από βδομάδα, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς για τους προαναφερόμενους λόγους (2ωρο, α’ ανάθεση κ.λπ.) οι υπεράριθμοι φέτος στον νομό, σίγουρα θα είναι περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια.
ΤΟ Π.Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σημειώνεται πως ο καθηγητής που δεν συμπληρώνει 12ωρο με την α’ ανάθεση θεωρείται υπεράριθμος, φαινόμενο που συναντάται κυρίως στα περιφερειακά σχολεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το διαφαινόμενο μοντέλο θα καταλήξει σε προσλήψεις ωρομισθίων.
Δεν πρέπει όμως να παραβλεφθεί το Προεδρικό Διάταγμα Αρβανιτόπουλου (σ.σ. το Σχέδιο γιατί επισήμως ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δεν έχει δημοσιευθεί δηλαδή στο ΦΕΚ) στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται πως, όσοι εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν το 60% του υποχρεωτικού τους ωραρίου και διαθέτουν λιγότερα από 12 χρόνια υπηρεσίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τότε εντάσσονται στις λίστες των υποχρεωτικών μεταθέσεων.
Σημειώνεται πως οι λίστες αυτές διακρίνονται σε περιφερειακής και σε εθνικής εμβέλειας. Η εξέλιξη ουσιαστικά αφορά μόνο στους καθηγητές και δη σε εκείνους που προσελήφθησαν τα τελευταία χρόνια μέσω των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ!
Η ΕΛΜΕ
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας, ενόψει του επαναπροσδιορισμού από το ΠΥΣΔΕ Λάρισας των πλεονασμάτων, για τη ρύθμιση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών ζήτησε με ανακοίνωσή του από το ΠΥΣΔΕ Λάρισας «να μην βγουν συνάδελφοι υπεράριθμοι να εφαρμοστεί ο Ν. 3848 άρθρο 7» και παράλληλα «να γίνει συνυπολογισμός στις ειδικότητες που προβλέπονται και των ωρών μαθημάτων δεύτερης ανάθεσης, που μένουν αδιάθετες στη σχολική μονάδα. για τις υπεραριθμίες, των εκπαιδευτικών και με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων.
 Να γίνει συνυπολογισμός κατά περίπτωση και των ωρών μαθημάτων Β΄ ανάθεσης στην ίδια ομάδα σχολείων, όταν υπάρχουν αδιάθετες ώρες σε κάποιες ειδικότητες» καταλήγει η ΕΛΜΕ καλώντας τους αιρετούς να «ορθώσουν το ανάστημά τους και να μην υλοποιήσουν επώδυνες αποφάσεις για τον κλάδο».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ενδεικτικό της αγωνίας που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις είναι η κινητοποίηση καθηγητών Πληροφορικής, οι οποίοι – σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστές - ανήκουν στον κλάδο με τους περισσότερους πλεονάζοντες.
Το Δ.Σ. λοιπόν του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ν. Λάρισας και του Παραρτήματος Θεσσαλίας της ΠΕΚΑΠ, «ενόψει της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος βάσει του οποίου καθηγητές ενδεχομένως χαρακτηριστούν ολικά υπεράριθμοι και μετακινηθούν υποχρεωτικά ή και απολυθούν» καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση όλους τους καθηγητές Πληροφορικής «σε για μια προσπάθεια συντονισμού, κατάθεσης απόψεων και ανάληψης πρωτοβουλιών» αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του 6ου Λυκείου Λάρισας.
ΦΟΒΟΙ
Για μια ακόμη φορά να σημειωθεί πως το όλο θέμα έχει δημιουργήσει «κλίμα τρομοκρατίας» στους θιγόμενους καθηγητές ενώ ο υπουργός Παιδείας δεν αντέδρασε στην προχθεσινή έκκληση της ΟΛΜΕ ο κ. Αρβανιτόπουλος, «να διαψεύσει δημόσια τις πληροφορίες για διαθεσιμότητες – απολύσεις εκπαιδευτικών».
Η ΟΛΜΕ καλεί σε εγρήγορση αλλά το θέρος από τη μια και τα «διαφορετικά», επιμέρους συμφέροντα των καθηγητών έχουν απείρως αποδείξει στο παρελθόν πως ο κλάδος δεν διακρίνεται για τη συνοχή του.
Τέλος, αριστερές συνδικαλιστικές κινήσεις εκπαιδευτικών επιμένουν πως δεν πρόκειται για φημολογία παραπέμποντας σε δηλώσεις του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη αλλά και «στη μυστική συμφωνία της 13-5-13 του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μανιτάκη και της τρόικας, που έδειχναν ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγονται να είναι μία από τις δύο «πηγές» των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass