Δέκα μόλις βήματα από το "Big - Bang"

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 18:23 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Νοε 2015 18:34

 

 

Δύο Λαρισαίοι φυσικοί ο κ. Δημήτρης Νάκος, υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Λάρισας και ο κ. Σταμάτης Μαλάκος καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα στο CERN, στη Γενεύη, μαζί με άλλους 30

Εκπαιδευτικούς, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την εκπαιδευτική ομάδα του CERN και την  Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ).  

Το πρόγραμμα απευθύνονταν σε καθηγητές Φυσικής Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα και είχε στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς, να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά επιστημόνων, κινητοποιώντας τους μαθητές τους ώστε να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν το πώς λειτουργεί η επιστήμη στο μεγαλύτερο εργαστήριο Φυσικής στον κόσμο.      

Περιελάμβανε διαλέξεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας του CERN,  επισκέψεις σε πειραματικές εγκαταστάσεις, hands-on πειραματικές δραστηριότητες και ειδικές συνεδριάσεις για τη διερεύνηση  αποτελεσματικών και δημιουργικών τρόπων, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν τη Φυσική, τη σωματιδιακή Φυσική και το CERN  πιο κοντά στη σχολική τους τάξη και γενικότερα στη κοινωνία.

Όπως μας εξηγούν οι συμμετέχοντες φυσικοί, «το CERN (ακρωνύμιο της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire) είναι το Ευρωπαϊκό εργαστήριο σωματιδιακής Φυσικής, το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό κέντρο του είδους του. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 κράτη-μέλη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) και έχουν αυξηθεί σήμερα σε 20. Το Εργαστήριο βρίσκεται στα Γαλλοελβετικά σύνορα, δυτικά της Γενεύης, στους πρόποδες της οροσειράς του Ιούρα (Jura). Περίπου 11000 επιστήμονες, δηλαδή σχεδόν το 50% των επιστημόνων σ' όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τα σωματίδια, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του CERN. Οι επιστήμονες αυτοί εκπροσωπούν 500 πανεπιστήμια και πάνω από 80 εθνικότητες, συνιστώντας ένα φωτεινό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας.

Ο κύριος εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι οι επιταχυντές σωματιδίων και οι ανιχνευτές, που συγκα-ταλέγονται στα μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα επιστημονικά όργανα στον κόσμο. Οι ερευνητές του εξετάζουν εκατομμύρια από ασυνήθιστα γεγονότα προσπαθώντας να καταλάβουν πώς, μετά από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, το σύμπαν κατέληξε σε ό,τι βλέπουμε σήμερα γύρω μας.

Επειδή πεποίθησή μας είναι πως η διάχυση των επιστημονικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στο ευρύτερο, όχι απαραίτητα επιστημονικά καταρτισμένο κοινό, με τον καλύτερο και  κατανοητό τρόπο, γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού, προγραμματίζονται μια σειρά διαλέξεων σχετικών με το θέμα, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σύντομα σε σχολεία του νομού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass