Φέτος καλύτερα από πέρυσι…

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 0:52
Ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας κ. Θέμης Δημητρακόπουλος Ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας κ. Θέμης Δημητρακόπουλος

 

Της Λένας Κισσάβου

«Έχουμε καλύψει περισσότερα κενά εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, σε σχέση με αυτά που υπήρχαν πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο», δήλωσε χθες στην «Ε», ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, που βρέθηκε στη Λάρισα, προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα που οργάνωσε η περιφερειακή διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με θέμα «Σχολική διαρροή και συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον», στο πλαίσιο της σύμπραξης «CAPWIN».

Υποστήριξε πως, έγινε και συνεχίζει να γίνεται μεγάλη προσπάθεια κάλυψής τους και μάλιστα μέσα σε πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με πέρυσι, αλλά παράλληλα και με το γεγονός ενός μεγάλου κύματος συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών, που προέκυψε φέτος. Τόνισε επίσης ότι: «συγκριτικά με πέρυσι, έχουν γίνει και οι διπλάσιες προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή».

Ο κ. Δημητρακόπουλος, που είναι σύμβουλος του υπουργού κ. Φίλη, σε θέματα πολιτισμού, δικαιωμάτων του παιδιού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην ημερίδα που έγινε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της σχολικής διαρροής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, οι αιτίες, για τις οποίες οι νέοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση, το σχολείο, οφείλονται σε εκπαιδευτικούς παράγοντες, σε ατομικές συγκυρίες και βέβαια στις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Μάλιστα, η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου φαίνεται πως συνδέεται στενά με τα μειονεκτούντα οικονομικο-κοινωνικά στρώματα -που δυστυχώς, εξαιτίας της κρίσης έχουν πληθύνει- και επίσης με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος, πράγμα που αποδεικνύει την αναγκαιότητα για μόρφωση ως ασπίδα στην πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει την κοινωνία και τη χώρα.

Τα ρατσιστικά φαινόμενα και η μειωμένη αποδοχή της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας, σε συνδυασμό με την κακή σχέση με τους εκπαιδευτικούς, είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός, συγκρουσιακός παράγοντας που τα χρόνια της κρίσης επιδεινώθηκε σοβαρά.

Η Πολιτεία, λοιπόν, οφείλει να επενδύσει με πολιτικές και πόρους στην κατεύθυνση της επέκτασης της Εκπαίδευσης ως κατ' εξοχήν πεδίου άσκησης, καλλιέργειας και εμπέδωσης της Δημοκρατίας, όσο δύσκολη κι αν είναι η συγκυρία, όσο κι αν η οικονομική ασφυξία που επιβλήθηκε για τους γνωστούς λόγους στη χώρα υπονομεύει κάθε απόπειρα έστω και απλής βελτίωσης σε όλο το φάσμα - και βέβαια στον τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης».

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο κ. Δημητρακόπουλος για το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών ανάφερε: «Οφείλουμε να εξορκίσουμε πάση θυσία από τα σχολεία μας το φάντασμα του παιδικού υποσιτισμού, φαινόμενο όχι μόνο ντροπιαστικό για μια υποτίθεται προηγμένη κοινωνία, αλλά και γενεσιουργό ψυχολογικών και κοινωνικών στάσεων που αναπόφευκτα οδηγούν σε συγκρούσεις, μέσα κι έξω από το σχολείο.

Ήδη στην περιοχή της πρωτεύουσας τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σίτισης 11.000 μαθητών σε 65 δημοτικά σχολεία, με πρωτοβουλία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας/Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στους στόχους μας είναι το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί αριθμητικά και γεωγραφικά, όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι ευνόητο, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και η πείρα, πως τα προγράμματα σίτισης, πέρα από τον αυτονόητα επείγοντα ανθρωπιστικό χαρακτήρα τους, συντελούν αποφασιστικά στη μείωση της σχολικής διαρροής για προφανείς λόγους».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΩΡΗΣ

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, στην ημερίδα ανέλυσε τους στόχους του προγράμματος σύμπραξης «CAPWIN», το οποίο αφορά στην επανακινητοποίηση των δεξιοτήτων και των στόχων των παιδιών κατά την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και υποστήριξε πως: «στοχεύει στην εκπαίδευση ατόμων που ασχολούνται με την εκπαίδευση ώστε να στηρίξουν τη δυνατότητα των μαθητών να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό τους και με το περιβάλλον, να τονώσουν το ενδιαφέρον για τη μάθηση, με τελικό στόχο την επανασύνδεση και την επιστροφή στο κανονικό σχολικό σύστημα».

Επίσης κατά την ημερίδα ο καθηγητής ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Γκόβαρης, παρουσίασε διεθνείς πρακτικές για το τι μπορεί να κάνει το σχολείο για την εξάλειψη της διαρροής μαθητών, η προϊσταμένη διοικητικών θεμάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προωθήτρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Πόπη Αναγνωστοπούλου και η εκπαιδευτικός κ. Μαριάνθη Ζούκη παρουσίασαν πώς αντιμετωπίζεται η σχολική διαρροή μέσα από το πρόγραμμα «CAPWIN», ο εκπαιδευτικός κ. Κων. Οικονόμου αναφέρθηκε σε εργαλεία αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής και των συγκρούσεων και τέλος η προϊσταμένη επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Παρασκευή Αγαπητού αναφέρθηκε σε παιδαγωγικές προεκτάσεις και εφαρμογές του εν λόγω προγράμματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass