Μαθητές κάνουν βάρδιες φύλαξης της Αβερώφειου Σχολής Λάρισας

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 18:03

 

 

 Της Λένας Κισσάβου

Στα όρια της αντοχής τους, έφτασαν οι μαθητές της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, εξ αιτίας της αδιαφορίας που δείχνει το κράτος απέναντι στη λειτουργία της πιο παλιάς γεωργικής σχολής της χώρας (1911), με αποτέλεσμα να προχωρήσουν χθες, σε αποχή από τα μαθήματά τους και σε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, από τη σχολή μέχρι και την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η χρονιά ξεκίνησε με καθυστέρηση ενός μήνα, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών συνεχίζουν να δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία της, όπως και οι ελλείψεις σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων-μηχανημάτων, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής είναι υπό κατάρρευση από την έλλειψη συντήρησής τους, η έλλειψη φύλακα αναγκάζει τους ίδιους καθώς και τον διευθυντή της σχολής, να κάνουν βάρδιες φύλαξης των εγκαταστάσεων και χθες «ξεχείλισε το ποτήρι…», όταν ένας εκ των τριών μόνιμων εκπαιδευτικών της, με νέα απόφαση αναγκάζεται να αποχωρήσει από τη σχολή και να επιστρέψει στην οργανική του θέση, αφήνοντας κενό στη μάθησή των νέων, που εμπιστεύθηκαν το μέλλον τους στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας.

Εκατόν σαράντα μαθητές από κάθε περιοχή της Ελλάδας, εκ των οποίων οι πενήντα είναι οικότροφοι στις εγκαταστάσεις της, ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και αποφάσισαν να ζητήσουν την κινητοποίηση των τοπικών αρχών, για να σώσουν την ιστορική σχολή της Λάρισας.

Ετσι χθες, μετέβησαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου είχαν συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία  Μαμάρα και κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Η κ. Μαμάρα άκουσε με ενδιαφέρον όσα κατήγγειλαν οι μαθητές, υποστήριξε ότι θα ενημερώσει τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, και σύντομα θα ορίσει μια συνάντησή του μαζί του και με τους μαθητές.

Εκπρόσωποι των μαθητών της Αβερώφειου Σχολής,  αναφερόμενοι στα αιτήματά τους μας είπαν τα εξής:

«Είναι άκρως απαραίτητη η ανακαίνιση και συντήρηση των κτιρίων της Σχολής έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σωστά τόσο η διδασκαλία της θεωρίας, όσο και η πρακτική άσκηση.

Στα εργαστήρια των γεωργικών μηχανημάτων υπάρχει έλλειψη γεωργικών ανελκυστήρων νέα τεχνολογίας… κ.α.,   ενώ όσο αφορά στο μάθημα της ζωοτεχνίας δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα. Δεν υπάρχουν αρκετά ζώα για την εκπαίδευσή μας, αλλά ούτε και ζωοτροφές για τη σίτισή τους, την οποία τελικά έχουν αναλάβει γονείς μαθητών.

Οι σταυλικές εγκαταστάσεις της σχολής είναι υπό κατάρρευση, σταυλίτης δεν υπάρχει και έτσι έχουμε αναλάβει και την φροντίδα των ζώων.

Εχουμε επίσης πρόβλημα στη θέρμανση και ευτυχώς, προς το παρόν μας βοηθάει ο καιρός….

Στην σχολή ανήκουν 2.000 στρέμματα χωράφια, τα οποία νοικιάζονται σε ιδιώτες. Ρωτάμε λοιπόν τα ενοίκια αυτά που πηγαίνουν; Το κληροδότημα, αναφέρει πως τα χωράφια πρέπει να χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ώστε η σχολή να παράγει μόνη της ακόμη και ζωοτροφές για τα ζώα που διαθέτει.

Το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης όμως, στο οποίο υπάγεται η λειτουργία της σχολής, φαίνεται πως κωφεύει και οδηγεί τη σχολή με τη αδιαφορία του στο κλείσιμό της».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ…

Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της Αβερώφειου Σχολής, ο γεωπόνος κ. Γεώργιος Μπάσδρας,  έχει υποβάλλει την παραίτησή του από τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά εξ αιτίας του ότι δεν υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει, αναγκάζεται να παραμείνει σε αυτή τη θέση μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάσδρα, για το 2015 η χρηματοδότηση της σχολής ήταν 250.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 90.000 απαιτούνται για τη σίτιση των 50 οικότροφων μαθητών. Υπάρχουν σήμερα δύο μόνιμοι εκπαιδευτικοί, επτά ωρομίσθιοι ενώ άλλοι τρεις από το ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα» και από το πρώην ΕΘΙΑΓΕ, συνδράμουν στα μαθήματα. Υπάρχουν 46 κτίρια στη σχολή, από τα οποία λειτουργεί το 1/3, καθώς τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνα για χρήση.

Η Αβερώφειος είναι η μοναδική Δημόσια Σχολή με τις ειδικότητες των  «Αγροτικών Μηχανημάτων» και  «Ζωοτεχνίας» στη χώρα μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass