ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Στέγη αγάπης για το παιδί και αγώνας για επιβίωση του ιδρύματος

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 8:25

 

Της Ζωής Παρμάκη

Ποιος Λαρισαίος δεν έχει περάσει έστω και μία φορά έξω από την Παιδική Στέγη Λάρισας; Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ένα ίδρυμα, άλλοι ένας απλός παιδικός σταθμός, λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία της και πάνω από όλα το έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η πόρτα της Παιδικής Στέγης ανοίγει, και μας υποδέχονται παιδικά χαμόγελα. Δεκάδες μικρά μας τραβολογούν για να μας δείξουν το σχολείο τους. Η Παιδική Στέγη Λάρισας δεν είναι απλά ένας παιδικός σταθμός. Είναι μια μικρή κοινωνία γεμάτη αγάπη και φροντίδα για όλα τα παιδιά και αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που εισπράττει κανείς εισερχόμενος στους χώρους της.

Πρόκειται για έναν χώρο άνετο και ζεστό. Οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την ασφάλεια και την άνεση των παιδιών, αλλά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Στην Παιδική Στέγη Λάρισας κατανοούν και σέβονται τις ανάγκες του κάθε παιδιού για γνώση, ψυχαγωγία, έκφραση και δημιουργία. Εφαρμόζουν προγράμματα που δίνουν στα παιδιά ερεθίσματα για μια πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Το παιδαγωγικό υλικό, η ασφάλεια του χώρου και η υγιεινή διατροφή δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών της προσχολικής ηλικίας.

Μαθαίνουν μουσική, αγγλικά, γαλλικά, υπάρχει παιδοψυχολόγος και λογοθεραπεύτρια και όλοι αυτοί προσφέρουν εθελοντική εργασία στην Παιδική Στέγη.

Τα παιδιά μας λένε για τους φίλους τους από τη Γαλλία και τη Μαδαγασκάρη και τα κοιτάζουμε με απορία για να μας εξηγήσει η διευθύντρια του παιδικού σταθμού Βάσω Πατσαβούδη ότι πρόκειται για το πρόγραμμα «Τα παιδιά του κόσμου». Πρόκειται για πρόγραμμα ανταλλαγής τραγουδιών, ιστοριών και παραμυθιών μέσω skype με παιδιά της ίδιας ηλικίας από άλλες χώρες.

ΑΝΑΓΚΕΣ

Η Παιδική Στέγη Λάρισας δημιουργήθηκε από την Ελληνική Μέριμνα, πρόκειται δηλαδή για Φιλανθρωπικό Σωματείο. Τα έσοδά της προέρχονται μόνο από τις δωρεές και το τελευταίο διάστημα όπως θα ήταν αντιληπτό από τον οποιοδήποτε αυτές έχουν μειωθεί κατά πολύ. Προκειμένου, λοιπόν, να μη βάλει λουκέτο όπως όλα τα άλλα παραρτήματα στη χώρα, καθώς έχει μείνει μόνο αυτό της Λάρισας, εργαζόμενοι και Δ.Σ. συμφώνησαν αρχικά στη μείωση των μισθών. «Τα τροφεία που έδινε το ΙΚΑ για τους παιδικούς σταθμούς σταμάτησαν, οι επιχορηγήσεις είναι ανύπαρκτες και οι γονείς που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση έγιναν ακόμα περισσότεροι», αναφέρει η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αγγελική Σιτρά περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Παιδική Στέγη και προσθέτει «γίνεται ένας τεράστιος αγώνας για να επιβιώσουμε, στηριζόμαστε μόνο στις δωρεές».

Στην Παιδική Στέγη φοιτούν 120 παιδάκια κυρίως οικογενειών με οικονομικά προβλήματα, τα 58 από αυτά είναι μέσω ΕΣΠΑ. Συγχρόνως εκτός από αυτά τα 120 παιδιά σιτίζονται καθημερινά πενήντα μαθητές δημοτικών και γυμνασίων οι οικογένειές τους καθώς και άπορα άτομα. Παράλληλα, τρόφιμα μοιράζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε άπορους ηλικιωμένους. «Ήρθαν σε επαφή μαζί μας διευθυντές δημοτικών σχολείων και μας ενημέρωσαν για παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν για αυτά ούτε το καθημερινό τους φαγητό. Μίλησαν για άσχημες καταστάσεις», αναφέρει η ταμίας του Δ.Σ. Μελίνα Κλέτσα «δε μπορούσαμε να αρνηθούμε».

Τα μέλη του Δ.Σ. της Παιδικής Στέγης απευθύνουν έκκληση στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στον παιδικό σταθμό και έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενισχύσουν την προσπάθεια συμβάλλοντας με δωρεές, αλλά και σε όλους τους Λαρισαίους να βοηθήσουν με τρόφιμα. «Το λίγο που μπορεί να δώσει ο καθένας για εμάς είναι το πιο σημαντικό», υπογραμμίζει η κ. Σιτρά για να προσθέσει «έχουμε τεράστια ανάγκη για τρόφιμα. Εκτός από εταιρίες και ιδιώτες δεν λαμβάνουμε βοήθεια από πουθενά αλλού. Αρκετά τρόφιμα δεχόμαστε και από το φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» αλλά και πάλι δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ελληνική Μέριμνα είναι Φιλανθρωπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε το 1946. Το σύνθημά της ήταν η αγάπη για τον πλησίον μας, αλλά προπαντός αγάπη για το παιδί.

Η Ελληνική Μέριμνα βοήθησε το παιδί στην υγεία του, στη μόρφωσή του και στον ψυχικό του κόσμο.

Ιδρύθηκαν 50 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Η δραστηριότητα του Σωματείου εκδηλώθηκε στην πρόνοια και περίθαλψη των οικογενειών, στα μαθητικά συσσίτια, στις παιδικές γωνιές - προσχολική ηλικία, στους βρεφικούς σταθμούς, παιδικές στέγες, παιδικές κατασκηνώσεις, στα νυχτερινά δημοτικά σχολεία για εργαζόμενα παιδιά, για την καταπολέμηση τότε του αναλφαβητισμού.

Η Παιδική Στέγη Λάρισας της Ελληνικής Μέριμνας, ιδρύθηκε το 1948 και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Λειτουργούν τμήματα προνηπίων και δύο τμήματα νηπιαγωγείου. Το 2008 η έδρα της Ελληνικής Μέριμνας μεταφέρθηκε στη Λάρισα, διότι λόγω οικονομικών προβλημάτων, έκλεισαν όλα τα ιδρύματά της πλην αυτού στην πόλη μας.

Σκοπός και στόχος της Παιδικής Στέγης είναι η διατήρηση και καλή λειτουργία της. Η ενίσχυση και υποστήριξη αναξιοπαθούντων, κυρίως παιδιών ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass