Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

Προς παράταση των συνοριακών ελέγχων στην Ε.Ε.

* Κόντρα με Αυστρία που ζήτησε «μετάθεση» των ελληνικών συνόρων προς την Κεντρική Ευρώπη

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2016 0:31

ΑΘΗΝΑ

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες», δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό.

Αυτό που υπάρχει, επανέλαβε, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Επιτροπής στην οποία θα βασίζεται, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, η πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς όπως προβλέπεται πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις».

Σημειώνεται ότι τον Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία.

Υπογράμμισε πως τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει για να σωθεί η Σένγκεν, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντάς την».

ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΑ ΣΥΝΟΡΑ

Σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είπε ότι την περασμένη εβδομάδα κλιμάκια της Επιτροπής και της Frontex πραγματοποίησαν αποστολή επί τόπου έτσι ώστε να εκτιμήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο για οικονομική βοήθεια όσο και για υλικοτεχνική υποστήριξη.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους τρέχοντες κανόνες, δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί επιχείρηση της Frontex σε χώρα εκτός ΕΕ.

«Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, και αυτό θα πρέπει να ισχύει», είπε, ενώ τόνισε ότι ήδη από τον Οκτώβριο, οι 12 αρχηγοί των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων δεσμεύτηκαν ότι η πρακτική της προώθησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο προς άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να σταματήσει.

ΟΙ ΥΠΕΞ

Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν στο Άμστερνταμ, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν για διάστημα έως και δύο χρόνια, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας, η οποία έχει την προεδρία το τρέχον εξάμηνο: «Αυτή τη στιγμή, τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί στα σύνορα μπορούν να ισχύσουν μόνο για περιορισμένη περίοδο έξι μηνών. Αλλά η άνευ προηγουμένου ροή αιτούντων άσυλο, η οποία ανάγκασε τα κράτη-μέλη να λάβουν αυτά τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, δεν έχει μειωθεί ακόμα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, ο ολλανδός υπουργός Κλάας Ντέικχοφ είπε ότι τα κράτη-μέλη κάλεσαν την Κομισιόν να ετοιμάσει τη νομική και πρακτική βάση για τη συνέχιση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων «μέσα από το Άρθρο 26 του κώδικα της ζώνης Σένγκεν».

Σημειώνεται ότι το άρθρο αυτό προβλέπει ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν θα μπορούν να βρίσκονται σε ισχύ για διάστημα έως και δύο χρόνια.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΑΥΣΤΡΙΑ

Την αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας ότι εάν δεν καταστεί εφικτό να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε τα σύνορα της Σένγκεν θα πρέπει να μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει» ήταν η απάντηση της Αθήνας στη Βιέννη.

Πιο συγκεκριμένα:

«Να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι' αυτό», κάλεσε την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας μετά τις δηλώσεις της, ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μετακινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία.

Ο κ. Κούτρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γύρω από αυτό το ζήτημα, επισήμανε επίσης ότι η κ. Λάιτνερ «θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη», καθώς «θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει».

Κοτζιάς

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών.

«Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για τέτοια θέματα. Πρώτον να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης. Η Ευρώπη παραείναι σημαντική για να κάνει κανείς συνεχώς πολιτική με την σκέψη στραμμένη προς το εσωτερικό ακροατήριο».

Σταΐμάιερ

Ο κ. Κοτζιάς, παρέπεμψε επίσης στη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο είχε ο ίδιος συναντηθεί, και ο οποίος χαρακτήρισε ως "ψευδολύση" την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα "δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της".

"Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη", απάντησε.

«Θα έπρεπε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «να προσεγγίσουμε τα πραγματικά προβλήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή ευθυνόμαστε για την πολιτική ασφάλειας, για την οικονομική κρίση, για την προσφυγική κρίση. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αποκλείεται από την Σένγκεν, δεν μπορεί να το κάνει βέβαια αυτό κανείς. Δεν θα υπάρχουν πλέον πρόσφυγες; Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνονται μεγάλα τείχη και ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα σταματούσαν οι προσφυγικές ροές;».

«Όλα» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς «είναι για εσωτερική κατανάλωση, το να λένε "είμαστε πολύ ικανές κυβερνήσεις εδώ στη Βιέννη, εδώ στην Βουδαπέστη και γνωρίζουμε τη λύση - να απομονώσουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν", αυτό για μένα είναι ένδειξη ανικανότητας», επαναλαμβάνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αιτία του, που είναι ο πόλεμος στη Συρία και η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου και της Ιορδανίας.