ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ

Η Ελλάδα «ενώνει» το Ιράν με την ΕΕ

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2016 0:00

ΑΘΗΝΑ

Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Σαφαρίνια χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης. Τόνισε ότι το πάρκο έχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.

Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι το Ιράν είναι η έβδομη χώρα στον κόσμο ως προς την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας.

Ο κ. Σαφαρίνια κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Απαντώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τεχνολογιών και δήλωσε ότι τις δύο χώρες τις ενώνουν σημαντικοί δεσμοί δύο ισχυρών πολιτισμών, αλλά μπορεί να μας ενώσει και το μέλλον σε συνεργασίες σε σειρά από τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες.

Απαντώντας στη δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

Το κύριο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού θα γίνει σημερα με τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ενεργειακό, τουρισμός, αερομεταφορές, ναυτιλία, κατασκευές και εκπαίδευση είναι μερικοί από τους τομείς, που βρίσκονται στο επίκεντρο διερεύνησης για επιχειρηματικές ευκαιρίες, από τα περίπου 70 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο Ιράν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Τεχεράνη, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή που συμμετέχει, βλέπει επιχειρηματικές ευκαιρίες, που ανοίγονται μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων.

Τα μεγέθη του Ιράν είναι σημαντικά αφού η οικονομία της χώρας με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, έχει μέγεθος 400 δισ. δολάρια, ενώ είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο ως προς τα αποθέματα πετρελαίου. Η πρόβλεψη είναι ότι η οικονομία του Ιράν θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3 -4 % το 2016 και θα έχει τεράστια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες.

Η σημασία της χώρας μετά την άρση των κυρώσεων και την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές φάνηκε και από το ταξίδι του προέδρου Χ. Ροχανί, σε Ρώμη και Παρίσι, συνοδευόμενος από περισσότερους από 100 υπουργούς, αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις  το Ιράν με την άρση του εμπάργκο αποκτά πρόσβαση σε περίπου 56 δισ. δολάρια κατασχεμένα κέρδη από την πώληση πετρελαίου , ενώ η άρση των περιορισμών ανοίγει το παράθυρο για πωλήσεις πετρελαίου αξίας 150 εκατ. δολαρίων ημερησίως.

Την ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό Αλ, Τσίπρα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή:

Aegean Airlines

Alpha Grissin

ΔΕΠΑ

Ελλάκτωρ

Encode

Γαία Επιχειρείν

George Moundreas & Company

Aialma

ΕΛΠΕ

Ασπροφος

Intrakat

Prisma Domi

Intrasoft International

Mediterra Mastiha Shop

Metron Logistics

Medtainer

Όμιλος Μυτιληναίου

ΜΕΤΚΑ

Μ&Μ Gas, Nanophos, Norma Hellas, Τράπεζα Πειραιώς

Profile Software

Salfo & Associates

Seasoft

Singular Logic

PCS, ΤΕΡΝΑ, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Uni Pharma, Βιοχάλκο, Σωληνουργεία Κορίνθου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass