ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Το «Γαύδος» παρελήφθη από το Λιμενικό

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2016 1:19

 

ΑΘΗΝΑ

«Το πετράδι του στέμματος». Με τον χαρακτηρισμό αυτό στελέχη του Λιμενικού Σώματος «υποδέχθηκαν» χθες το μεσημέρι το Περιπολικό Σκάφος Ανοιχτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος» που ναυπηγήθηκε το 2015 στην Ολλανδία από την Damen Shipyards Gorinchem για λογαριασμό του Λ.Σ.

Το πλοίο, το οποίο θεωρείται ότι το πιο σύγχρονο στο στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, εντάχθηκε στον επιχειρησιακός σχεδιασμό το Δεκέμβριο του 2015 για να ενισχύσει την θαλάσσια αστυνόμευση και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός των ελληνικών και ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων και έχει προχωρήσει στη διάσωση 891 προσφύγων ενώ μετά τη τελετή επρόκειτο να επιστρέψει στην «έδρα» του στη Λέσβο.

Το έργο της ναυπήγησης συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς πόρους. Το συνολικό κόστος ήταν περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε παραγγελθεί πριν από περίπου δυο χρόνια και εντάσσονταν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει ο τότε υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα το «Γαύδος» είναι ένα σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με καινοτόμο σχεδιασμό. Οι γραμμές της γάστρας του πλοίου έχουν βελτιστοποιηθεί για πολύ υψηλές επιδόσεις και με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου πέλεκυ (axe bow) το πλοίο διακρίνεται για την άριστη αξιοπλοϊα του». Έχει 25 άτομα πλήρωμα (ανάμεσα του και τρεις γυναίκες), έχει ολικό μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα ενώ η επιχειρησιακή ταχύτητα του είναι 27 κόμβοι και η μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβοι.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ενσωμάτωση του σκάφους στον επιχειρησιακό βραχίονα του Σώματος αποτελεί ένα μεγάλο εκσυγχρονιστικό έργο για την οικογένεια του Λιμενικού. Για την απόκτηση του σκάφους καταβλήθηκαν επίμονες προσπάθειες» προσθέτοντας ότι με συναντίληψη και συστράτευση επιτυγχάνονται στόχοι και ολοκληρώνονται έργα. Το όνομα «Γαύδος», όπως είπε, και η παρουσία της δημάρχου της νήσου αποτυπώνει το στόχο αυτό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε ότι το σκάφος αυτό «έρχεται να καταδείξει την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά και την εγρήγορση για την αντιμετώπιση κρίσεων και δύσκολων αναγκών που απαιτούνται με βάση τις εξελίξεις. Εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα χαιρετίζω αυτή τη σημαντική στιγμή της ονοματοδοσίας και μεταφέρω την ευαρέσκειά του και στήριξη του».

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστευτικών ροών είπε ότι έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις με δραματικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές συνέπειες και η διαχείριση είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν μπορεί παρά να ανάγεται σε θέμα πρώτιστης σημασίας για την ελληνική πολιτεία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι δεκαετίες ολόκληρες ίσως και ολόκληρο αιώνα είχαμε να ζήσουμε ανάλογα συμβάντα.

Για τις προσφυγικές ροές από τη Συρία τόνισε ότι δεν είναι ένα απλό γεγονός, είναι πράγματι μια τεράστια ανθρώπινη εποποιία που δοκιμάζει τους πάντες πολλαπλά όμως όχι μόνο την αντοχή των κατακτήσεων της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως της Ευρώπης.

Στη τελετή παραβρέθηκε η δήμαρχος Γαύδου κυρία Ευαγγελία Καλλίνικου η οποία επεσήμανε ότι: «Οι κάτοικοι της Γαύδου σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την τιμή που μας κάνατε δίνοντας το όνομα του νησιού μας στο νέο πλοίο του λιμενικού σώματος. Για μένα προσωπικά είναι τιμή να παρίσταμαι ως ανάδοχος του πλοίου. Όλοι εμείς οι νησιώτες γινόμαστε αποδέκτες των υπηρεσιών που παρέχουν τα πλοία και το πλήρωμα των πλοίων του Λιμενικού. Πολλές φορές έχουν σώσει ζωές μεταφέροντας ασθενείς που από τα ακριτικά νησιά δεν υπάρχει άλλως τρόπος διακομιδής σε κάποιο νοσοκομείο. Πολλές φορές αυτό γίνεται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και ευχαριστούμε που νοιώθουμε το Λιμενικό δίπλα μας».

Μ.Βαρβιτσιώτης: Να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Επιπροσθέτως σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τελετή ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης είπε, μεταξύ άλλων, ότι: «To Λιμενικό Σώμα παρέλαβε σήμερα ένα καινούργιο υπερσύγχρονο πλοίο που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι επιλογή για την οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι υποχρέωση και χρειάζεται καλός σχεδιασμός, οργάνωση, προγραμματισμός και αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς χθες απεκαλύφθη το μέγεθος της ανοργανωσιάς γύρω από τα θέματα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης και βέβαια το μέγεθος της ανοργανωσιάς και της ανικανότητας στην απορρόφηση των κρίσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τίθενται στη διάθεσή της με αποφασιστικότητα τόλμη γενναιότητα και βέβαια προς όφελος του ελληνικού λαού και των συνόρων της ΕΕ που καλούμαστε να φυλάξουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass