ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νόμος οι τηλεοπτικές άδειες

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 1:50

ΑΘΗΝΑ

Με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία μάλιστα προκάλεσε η κυβέρνηση και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός να καταγραφεί η βούληση των βουλευτών και να γραφτεί στην ιστορία, πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η τροπολογία «πέρασε» με 154 «ναι», 102 «όχι» και 14 «παρών», επί 270 ψηφισάντων.
Είχε προηγηθεί έντονη πολιτικής συζήτηση, όχι μόνο για την επίμαχη τροπολογία αλλά και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Βαριές κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι «κάνει πλάτες» σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους ότι θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά» είπε ο πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής τροπολογίας για άδειες σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο κ. Τσίπρας έκανε και πάλι λόγο για φαινόμενα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται επιχειρηματίες που «συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες, για να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματα με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες δράσεις, σε εργολαβίες και προμήθειες και προνομιακή δανειοδότηση».
Αυτή είναι η δομή της διαπλοκής χρόνια τώρα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, και αυτό που την ανατρέπει είναι το γεγονός ότι τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία κάποια στιγμή έχασαν την εξουσία.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε: «Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ».
Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην αντιπολίτευση συνταγματική εκτροπή επειδή αρνήθηκε να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ με στόχο να μη διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής, η συναίνεση για το ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή καθώς η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε δεσμευτεί να καταπολεμήσουμε τα αίτια και όχι απλώς τα συμπτώματα της κρίσης, και όλοι γνωρίζουν ότι μεταξύ των αιτίων με σημαντική συνεισφορά σε όλα τα κακά που συνέβησαν στον τόπο ήταν και το πλέγμα διαφθοράς, διαπλοκής και φοροδιαφυγής. Έχουμε ήδη ξεκινήσει, ελέγχουμε τις λίστες των φοροφυγάδων, ανασυγκροτούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και σήμερα βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Σύμφωνα με τη σημερινή διάταξη ξεκινάμε το διαγωνισμό για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν περιορισμένο αριθμό αδειών; Οι άδειες χωρών στην ΕΕ με παρόμοιο πληθυσμό της Ελλάδας είναι δύο, όχι τέσσερις. Στη Γαλλία οι άδειες είναι μόλις πέντε, στη Γερμανία μόλις έξι, με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από της Ελλάδας. Άρα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε, είναι πολλές και όχι λίγες.
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει ευρωπαϊκή μπανανία και προανήγγειλε πως ακόμη και αν δεν ζητήσει η αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία, θα το ζητήσει η κυβέρνηση ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του μπροστά σε αυτή τη δημοκρατική τομή.
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Εσείς είστε η διαπλοκή, κ. Τσίπρα. Είστε το πιο παλιό από το παλιό» απάντησε στην σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι με τις τέσσερις άδειες, που προκηρύσσει η κυβέρνηση, απειλούνται η ελεύθερη ενημέρωση και ο πλουραλισμός. «Όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι απέναντί σας. Όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι απέναντί σας» είπε.
Συνέχισε λέγοντας πως η ΝΔ και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα αγωνιστούν να αποτρέψουν αυτό το θεσμικό «Grexit», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει ψευδή στοιχεία για τις άδειες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Γιατί μόνο τέσσερις άδειες και όχι περισσότερες; Αναφερθήκατε στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά τα στοιχεία είναι λάθος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως η ΝΔ θα υπερασπίζεται την ελεύθερη ενημέρωση του ελληνικού λαού, αλλά πάντα υπό τον έλεγχο της αρμόδιας αρχής.
Με ειρωνική διάθεση ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην κυβέρνηση το εξής ερώτημα: «Γιατί δεν ορίζετε ανώτατο αριθμό κομμωτηρίων, σούπερ μάρκετ, κινηματογράφων; Έτσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς; Δημιουργείτε το δικό σας σύστημα διαπλοκής, εσείς είστε η διαπλοκή, είστε το πιο παλιό από το παλιό».
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι βλέπει παντού εχθρούς και διχάζει τους Έλληνες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο περιεχόμενο της τροπολογίας, είπε ότι ο πλουραλισμός βρίσκεται σε κίνδυνο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ακολουθεί πρακτικές καθεστωτικού τύπου, «οι οποίες απομακρύνουν τη χώρα από τις ευρωπαϊκές αξίες».
Συνεχίζοντας, είπε ότι η τροπολογία οδηγεί στην πλήρη κατάργηση του ΕΣΡ και τη χαρακτήρισε «ιδιότυπο θεσμικό Grexit» και «κρίκο στην αλυσίδα απαξίωσης της χώρας», υποστήριξε ότι δεν θα αντέξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ θα ενεργοποιήσει «θεσμικά ανακλαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί ενάντια σε αυτά που δρομολογεί η κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
O ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Να κλείσει η στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος, να δοθούν άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και να ενισχυθεί η εξουσία του ΕΣΡ ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης..
«Συνοψίζω τη δική μας πρόταση. Να κλείσουμε απολύτως τη στρόφιγγα του πολιτικού χρήματος. Να δώσουμε άδειες σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις – να πληρώσουν! Να ενισχύσουμε την εξουσία του ΕΣΡ. Όχι μόνο στις αδειοδοτήσεις αλλά και στον έλεγχο» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την επιλογή της να δώσει μόνο τέσσερις άδειες, λέγοντας ότι στην ουσία στήνει τό δικό της καθεστώς διαπλοκής.
«Λέτε: "θέλω να κλείσω τέσσερα κανάλια και να δώσω άδεια σε άλλα τέσσερα". Γιατί όμως μόνο 4 κανάλια;
Τώρα εκπέμπουν 8 κανάλια εθνικής εμβέλειας (...) Είναι σαν να λέτε απειλώ τους 8 ότι θα γίνουν 4 με προφανή σκοπό να μπουν σε παζάρια μαζί μου. Ταυτόχρονα υπόσχομαι και σε ένα Τούρκο -άρα το παιγνίδι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο καθότι οι 8 μπορεί να γίνουν 3 και πάει λέγοντας.
»Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι ρυθμίσεις σας δε βάζουν τάξη στο χάος. Αλλά παζάρια με τους καναλάρχες, με τον υπουργό να κρατά την σπάθα και να αποφασίζει ποιος θα επιβιώσει. Προφανώς θα επιβιώσει ο πιο υπάκουος. Φτιάχνετε ένα καθεστώς δική σας διαπλοκής» δήλωσε.
«Το δίλημμα που σήμερα θέτεται είναι Διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είπε ο Σταύρος θεοδωράκης προσθέτοντας: «Δε σας ενδιαφέρει να βάλετε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δε σας ενδιαφέρει να υπάρχει πολυφωνία στην τηλεόραση. Δε σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή. Σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων».
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ελέγξει το πολιτικό χρήμα και να επιστρέψει την αρμοδιότητα για την τηλεόραση στο ΕΣΡ, ενώ πρόσθεσε: «Η διαφημιστική πίτα για την τηλεόραση το 2015 θα κυμανθεί γύρω στα 230 εκατομμύρια. 230 εκατομμύρια που τα μοιράζονται ΟΚΤΩ Εσείς λέτε αυτά τα 230 εκατομμύρια να τα μοιράζονται τέσσερις Αυτό με ποιον τρόπο αποδυναμώνει τους ολιγάρχες καναλάρχες όπως λέτε; Απλώς κάνει λιγότερους και ισχυρότερους τους ολιγάρχες».
Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Για "σπασμωδικές κινήσεις αντιπερισπασμού" και προσπάθεια της κυβέρνησης να "ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που πλήττεται από τις δικές της πολιτικές", έκανε λόγο μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Αναφερόμενη στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με αντισυνταγματικό τρόπο που "πλήττει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας"
Συνεχίζοντας η κ. Γεννηματά, εκτίμησε ότι η διάταξη θα σταματήσει από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρα".
Σε ότι αφορά τη διαπλοκή είπε ότι, "ο κόσμος κουράστηκε να ακούει αοριστίες για μια αόρατη διαπλοκή που κανείς δεν αντιμετωπίζει και δεν ονομάζει και κάλεσε την κυβέρνηση, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, όπως είπε θα στηρίξει.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει μακρές νομικές διαδικασίες και θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.
Ο ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Την αντίθεσή του με την τροπολογία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, εξέφρασε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης ζήτησε, αντί να περιοριστεί ο αριθμός των μέσων, να τεθούν αυστηροί κανόνες, όπως ετήσια εισφορά ενός εκατομμυρίου ευρώ στο κράτος, η υποχρέωση να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων και οι εισφορές και όποιος δεν τηρεί τους κανόνες αυτούς να κλείνει.
«Το να κλείνει ένας σταθμός που λειτουργεί 30 χρόνια, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση. Είναι θέμα δημοκρατίας», είπε.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι ενώ η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει τη συναίνεση, περιορίζει τη δικαιοδοσία ενός θεσμού που προβλέπει τη συναίνεση.
Τέλος, ο κ. Λεβέντης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία «να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Αναφέρθηκε επίσης στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο αναγνώρισε «γενναιότητα» επειδή «επέλεξε να παραιτηθεί ενώ είχε τη δεδηλωμένη».
Ο ΑΘ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφορικά με την τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες, «την ώρα που όλη η κοινωνία είναι στους δρόμους».
Εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «μαζέψει» δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στους αγρότες που δικαίως διαδηλώνουν. Το ΚΚΕ, τόνισε, διαφωνεί ριζικά με την έννοια ότι την ενημέρωση θα πρέπει να τη διαχειρίζονται επιχειρηματίες, «με το παραμύθι της διαπλοκής. Η ουσία της διαπλοκής βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα».
Διαφώνησε με την έννοια της αντικειμενικής ενημέρωσης, καθώς ο ρόλος των καναλιών παγκοσμίως είναι η υπηρέτηση του καπιταλιστικού συστήματος. Επανέλαβε ότι για τους εργαζόμενους, «για τους οποίους δήθεν κόπτεται και η ΝΔ» ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε ισχύ όλους τους αντεργατικούς νόμους καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον νόμο και τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος σε αυτά τα παιχνίδια που γίνονται και θα ψηφίσει παρών επί της τροπολογίας. Τέλος, μίλησε για ριζική ανατροπή ενός συστήματος το οποίο έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.
Ο Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ
Για πολιτικό θράσος μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε όσους απευθύνονται στην Αριστερά που επιχειρεί να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο.
Για τη χώρα μας, με την έννοια της βιωσιμότητας, μπορούν να σταθούν συγκεκριμένες άδειες, είπε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι δεν μπορούν πολλά κανάλια να επιβιώσουν με όρους αγοράς.
«Κανείς δεν βγήκε από τους εκπροσώπους καναλιών και άλλων να πει ότι χρειάζονται π.χ. 8 κανάλια. Κάποιοι δίνουν τα ρέστα τους την ώρα που διεξάγεται ένας πόλεμος απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς» τόνισε.
Για τις συχνότητες το Σύνταγμα ορίζει ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη χρήση τους, σημείωσε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας ότι «οι συχνότητες δεν είναι σούπερ μάρκετ».
Ο πρόεδρος της Βουλής κλείνοντας κάλεσε «όλους να βάλουμε το λιθαράκι μας για να ανοίξει διαφορετικά το ψηφιακό τοπίο στη χώρα μας».
Ο Ν. ΠΑΠΠΑΣ
"Κόφτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα", κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς με την έναρξη της διαδικασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, αίτημα το οποίο υποστηρίχθηκε και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
"Η αντιπολίτευση έχει βάλει ένα επιχείρημα περί βιασύνης που δεν μπορούμε να αντιγυρίσουμε γιατί εσείς επί 25 χρόνια δεν βιαστήκατε και ζήσατε μαζί και με το καθεστώς της ανομίας" τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε καθώς το νομοσχέδιο συζητήθηκε πριν από τρεις μήνες και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να συμβάλλει στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, όμως αντί να συμβάλλει θέτει διαρκώς εμπόδια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass