ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΝΕΚΡΟΙ 3 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Έπεσαν στο καθήκον

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2016 1:48

ΑΘΗΝΑ

Τραγική ήταν η κατάληξη του δυστυχήματος που συγκλόνισε νωρίς χθες το πρωί το Πολεμικό Ναυτικό. Από τις έρευνες στο σημείο που συνετρίβη το ελικόπτερό του -στην Κίναρο- εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο από τα τρία μέλη του πληρώματος.

Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.

Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Ν. Φωκάς» στο πλαίσιο της άσκησης Αστραπή 2/16. Το στίγμα του χάθηκε στις 02:45, ενώ θερμικό ίχνος εντοπίστηκε στις 4:40 τα ξημερώματα βόρεια της Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή. Στις 7:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση του ελικοπτέρου με την πλαγιά ήταν τόσο βίαιη, που τα συντρίμμια διασκορπίσθηκαν σε μια περιοχή 300 μέτρων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα.

Όπως έγινε γνωστό, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, που γεννήθηκε το 1979, έγγαμος, με περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα, ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, που γεννήθηκε το 1982, έγγαμος με παιδιά, και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, που γεννήθηκε το 1980, επίσης πατέρας.

«Σήμερα είναι μία ημέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας» δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Έλληνες Αξιωματικοί, εν καιρώ ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων, εκτελώντας την υπηρεσία τους, το καθήκον τους, τον όρκο που έδωσαν όταν κατατάχθηκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας.

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας, είναι σε αυτές τις οικογένειες, που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους» ανέφερε ο υπουργός.

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις ένοπλες δυνάμεις για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212, που συνετρίβη στην Κίναρο, στο οποίο χάθηκαν οι τρεις χειριστές του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ορκωμοσίες των νεοσυλλέκτων που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν με τα όπλα υπό μάλης και δεν θα γίνουν παρελάσεις.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη σταμάτησαν, όταν έπεσε το φως, λόγω του απόκρημνου της περιοχής.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Συλλυπητήριες αναφορές για τα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο έκαναν ο πρωθυπουργός και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

«Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η πατρίδα. Ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

* Τη βαθιά οδύνη του για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν σε βάθος «τις αιτίες αυτού του τραγικού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πληρώματος εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε πως «σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε» και δήλωσε «συγκλονισμένος» για το γεγονός, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειές του πληρώματος. «Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρωικών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα» αναφέρει το Ποτάμι, που «συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που, παρ' όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του».

* Τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος απέστειλε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε «αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράστασή μας στη θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους».

* Τη βαθιά οδύνη της και τα θερμά συλλυπητήριά της στις οικογένειες του πληρώματος και στη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού εξέφρασε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία τον ελληνικό λαό και τη χώρα».

* «Οι ένστολοι, το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι υπόλοιποι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων πληρώνουν πάρα πολύ βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας, όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ζήτησε να «διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια, γιατί δεν φτάνουν μόνο τα απλά συλλυπητήρια ή η συμπαράσταση που ο καθένας δίνει προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων, ηρώων στην ουσία, γιατί γι’ αυτό πρόκειται, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

* «Αποφράδα ημέρα είναι δυστυχώς η σημερινή. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε την οδύνη μας και τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του πληρώματος. Σήμερα όλη η Ελλάδα θρηνεί για τα παιδιά της που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα. Τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

* "Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την βαθιά μας θλίψη και την ωδίνη μας για την τραγική απώλεια των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και τον άδικο χαμό τους. Όλοι οι Έλληνες σήμερα πενθούν. θέλουμε να ευχηθούμε στις οικογένειες τα βαθιά μας συλλυπητήρια, ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των τριών ανδρών», αναφέρει ανακοίνωση των ΑΝΕΛ Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass