«ΜΕΙΩΣΗ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 9 ΔΙΣ. ΩΣ ΤΟ 2018»

Ο Τόμσεν ζητά μέτρα, η κυβέρνηση δείχνει τους υπόλοιπους θεσμούς

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2016 0:40

 


ΑΘΗΝΑ
Αποδέκτης του άρθρου του Τόμσεν είναι όχι η κυβέρνηση, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις προτάσεις του αξιωματούχου του ΔΝΤ. Επί της ουσίας ο Τόμσεν ζητά την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο, λένε και, επικαλούμενοι την απάντηση της Κομισιόν, προσθέτουν ότι ήδη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιδρούν. «Υλοποιούμε κατά γράμμα όσα συμφωνήσαμε και μόνο αυτά», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ειδικότερα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επικαλούνται την τοποθέτηση της εκπροσώπου του Επιτρόπου Π.Μοσκοβισί για το θέμα χθες το μεσημέρι η οποία τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.
Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».
Με βάση τα παραπάνω, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, «επισημαίνεται για μια ακόμα φορά ότι σε διαδικτυακό τόπο του ΔΝΤ, ο Π.Τόμσεν ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο. Οι θέσεις που διατυπώνονται στο εν λόγω άρθρο, απέχουν ριζικά από τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς».
Προσθέτουν δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αποδέκτης των θέσεων του Π.Τόμσεν δεν είναι η ίδια, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους».
«Η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη και μόνο αυτών» καταλήγουν.
ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΤΟΜΣΕΝ
Με παρέμβασή του, μέσω του προσωπικού του blog, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ζητά από την Ελλάδα μέτρα συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ ως το 2018, στα οποία αναπόφευκτα θα περιλαμβάνονται και περικοπές των συντάξεων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, κάτι που ο Τομσεν υποστηρίζει ότι απαιτεί μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, δηλαδή 7,2-9 δισ. ευρώ. «Δεν μπορούμε να δούμε πως μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις», τόνιζε.
Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μεταρρυθμίσεις, αναφέρει στο άρθρο του ο Πόλ Τόμσεν
Σε άρθρο του θίγει ακόμη και θέμα Grexit, επισημαίνοντας ότι οι σχετικοί φόβοι θα επανέλθουν αν περάσει ένα σχέδιο βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές.
«Ακόμη δεν έχουμε δεί ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», ανέφερε.
Στο άρθρο του Τόμσεν επισημαίνει ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα. Συνέκρινε μάλιστα τις ελληνικές με τις γερμανικές συντάξεις υποστηρίζοντας οτι είναι παρόμοιες, αν και η Γερμανία, με μέτρο το μέσο μισθό, είναι δύο φορές πιο πλούσια απ’ την Ελλάδα, ενώ οι Ελληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς.
Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να δαπανά 10% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις, ενώ η Ευρωπη κατά μέσο όρο μόνο 2,5% «Αυτό δεν είναι βιώσιμο» τονίζει ο Τόμσεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιθώρια να ληφθούν άλλα μέτρα, αντί για περικοπή των συντάξεων είναι περιορισμένα, καθώς ήδη εχουν περικοπεί δραστικά άλλες δαπάνες, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, την ώρα που δεν μπορεί να συλληφθεί η φοροδιαφυγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass