ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ, ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Επιχείρηση «εκκένωση» στην Ειδομένη

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2016 1:24 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2016 1:26

 

ΑΘΗΝΑ

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί. Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.
Η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς αντίσταση και διαμαρτυρίες.
Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ απαγορεύτηκε η δημοσιογραφική κάλυψη, πλην της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.
Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων που βρίσκονται στην περιοχή, η εκκένωση "έπιασε στον ύπνο" τον καταυλισμό αφού ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας. Στους πρόσφυγες είπαν πως έπρεπε να φύγουν από τον καταυλισμό, ειδάλλως "την επόμενη ημέρα θα είχαν πρόβλημα".
Δημοσιογράφος σχολίασε πως είναι αδύνατο να γίνουν επεισόδια ή κάποιος να προβάλλει αντίσταση, αφού η αστυνομική παρουσία είναι συντριπτική.
Στην επιχείρηση πήραν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό προκειμένου να μείνουν σε κάποια δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.
Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.
ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει η Ειδομένη, είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γ. Κυρίτσης.
Μιλώντας στο "Mega" είπε πως την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και χθες μερικές εκατοντάδες. Όπως υπογράμμισε, υπάρχουν 7 στεγασμένοι χώροι και 2 με σκηνές που είναι επαρκείς και αξιοπρεπείς για να διαμείνουν οι πρόσφυγες.
Ερωτηθείς γιατί δεν επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων στην Ειδομένη, υποστήριξε ότι "σε τέτοιες επιχειρήσεις, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περιοριστικά μέτρα" για να συμπληρώσει ότι κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης "δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες", εκτιμώντας πως "το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά".
Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα» σημείωσε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της ΕΕ, άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΥΨΗ
Σε απόσταση έχουν κρατήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, με την εξαίρεση εκείνους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, με τους ανταποκριτές από ξένα ΜΜΕ να μεταδίδουν την επιχείρηση που, όπως φαίνεται, εξελίσσεται χωρίς επεισόδια.
Πρόβλημα ωστόσο αντιμετώπισε ο ανταποκριτής της γερμανικής Bild, που κάλυπτε «μυστικά» την επιχείρηση από τον καταυλισμό, χωρίς ωστόσο τελικά να καταλήγει στο κρατητήριο.
Ο ρεπόρτερ της γερμανικής ταμπλόιντ Πάουλ Ρόντσχαϊμερ έστελνε από τον καταυλισμό πληροφορίες για τις εξελίξεις στην εφημερίδα του, ενώ ενημέρωνε σε ζωντανό χρόνο και το λογαριασμό του στο Twitter.
Σύμφωνα με το όσα ανέφερε εκεί, περίπου στις 11:00 τον εντόπισαν οι έλληνες αστυνομικοί και «θέλησαν να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα».
Στη συνέχεια ωστόσο, αναφέρει ο ίδιος, «οι έλληνες αστυνομικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν πρέπει να μεταφερθώ ή όχι στο τμήμα». «Εδώ δεν γίνεται πραγματικά τίποτε» δεν συγκρατείται να προσθέσει ο ρεπόρτερ.
Τελικά, λιγότερο από μία ώρα μετά, ο Ρόντσχαϊμερ αναφέρει πως «οι Έλληνες αποφάσισαν, θα απομακρυνθώ από τον καταυλισμό αλλά δεν θα οδηγηθώ στο αστυνομικό τμήμα».
Λέγοντας πως ενδιάμεσα υπήρξε διχογνωμία μεταξύ των αστυνομικών, ο ρεπόρτερ αναφέρει πως ένας από αυτούς του έδειξε στο τέλος συνάδελφό του λέγοντάς του πως «αυτός θέλει να σε πάμε στο τμήμα, αλλά έχουμε σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε».
«Έχει δίκιο!» καταλήγει ο ρεπόρτερ.
* Την έντονη αντίδραση της ΝΔ έχει προκαλέσει η απόφαση της Αστυνομίας να κρατήσει μακριά από τον καταυλισμό της Ειδομένης δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ (πλην ΕΡΤ και ΑΠΕ), ενώ εκκενώνεται η περιοχή.
Σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε: «Στην Ειδομένη εφαρμόζεται 'κόφτης 6 χιλιομέτρων'. στην ενημέρωση.
» Πρόκειται για επιχείρηση λογοκρισίας που πλήττει την ελευθεροτυπία και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Σε ένα Κράτος δικαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελεύθερη ενημέρωση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass