ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Τσίπρας: Ευρώπη των Τραπεζών ή των λαών;

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2016 0:06

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ, αλλά και οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών-μελών υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωσή του μετά το πέρας της Συνόδου των «27».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά και το Brexit.

Αργά ή γρήγορα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε δύο δρόμους, είτε θα συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ο καθένας να αποφασίζει για τον εαυτό του και όλοι μαζί για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης. Αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα, τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι σκληρές επιλογές της λιτότητας, η 'α λα καρτ' αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η αίσθηση των πολιτών ότι δεν αποφασίζουν, οδηγούν την Ευρώπη σε βαθιά πολιτική κρίση, η οποία -όπως τόνισε- έρχεται ως συνέπεια της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Είναι ανάγκη, συνέχισε, να μπει στο τραπέζι μια κοινωνική ατζέντα, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη μείωση της ανεργίας και την προσπάθεια εξάλειψης του δημοκρατικού ελλείμματος μεσα από την ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών.

«Θα καταθέσουμε προτάσεις, αλλά θα προχωρήσουμε και στη συγκρότηση συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας από το Ηνωμένο Βασίλειο,  πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο άρθρο 50, αλλά το ότι αναγνωρίζουμε το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει και θα πρέπει να καταλάβουμε γιατί οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν από την ΕΕ. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε μακρές συζητήσεις, αλλά πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις, όχι μόνο να κάνουμε συζητήσεις. Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη. Αυτό είναι το θέμα για μένα: Πώς θα επιτευχθεί με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

» Όπως είπα και πριν, στη δήλωσή μου στα ελληνικά, δεν είναι φυσιολογικό να έχεις 25% ανεργία σε ορισμένες χώρες , να υπάρχουν ανισότητες εντός των χωρών. Αυτές αυξάνονται συνεχώς. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα είχε ποσοστό ανεργίας 7,7% και αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στο 26%. Η Γερμανία έχει 4,5%, μειώθηκε. Καταλαβαίνουμε ότι με όλες αυτές τις ανισότητες δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Επομένως, είναι κρίσιμης σημασίας να αντικαταστήσουμε την ανεργία με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και τη λιτότητα με μια ατζέντα οικονομικής ανάπτυξης.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass