ΤΣΙΠΡΑΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Υστατο μέτρο τα «Ασφαλή καταφύγια» πολιτιστικής κληρονομιάς

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2016 23:10

ΑΘΗΝΑ

Μήνυμα ότι η Ελλάδα ως κράτος - μέλος της Ε.Ε., αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Αμπού Ντάμπι.

Επισήμανε ότι «ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση βίας και εξτρεμισμού», όπου «ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας».

«Οι συνειδητές επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες ως όπλο πολέμου, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό λαών και να καταστρέψουν αυτό που είναι πολύτιμο για τις ταυτότητες των εθνών».

Παρατήρησε ότι η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».

Όπως σημείωσε «η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, η συμμετοχή στην εκπόνηση και την παρακολούθηση διεθνών πολιτιστικών συμβάσεων, καθώς επίσης και ο ενεργός ρόλος μας στο πλαίσιο της UNESCO και του OHE, αποδεικνύει τη συνεχή συμβολή μας προς την κατεύθυνση μιας δυναμικής διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής».

Ανέφερε ότι η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, επίσης ασκεί την Προεδρία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, το οποίο είναι το όργανο ελέγχου του 2ου Πρωτοκόλου στη Σύμβαση της Χάγης του 1954.

Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της UNESCO όπως επίσης και το υπάρχον διεθνές νομικό πλαίσιο, αυτή η σημαντική νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου διάσωσης και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενό συντονισμό με τις σχετικές θεσμικές Επιτροπές και τα όργανα των Πολιτιστικών Συμβάσεων της UNESCO.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι από αυτή την άποψη τα «ασφαλή καταφύγια» («safe heavens») για τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ η χώρα προορισμού των πολιτιστικών αγαθών θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή της πολιτιστικής της περιουσίας.

Καλωσορίζοντας την Πολιτική Διακήρυξη ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει στο διεθνές δίκτυο των "ασφαλών καταφυγίων», στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass