ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Δεν είμαστε πλέον η χώρα της καρπαζιάς

* Κριτική από την αντιπολίτευση

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2017 7:40

ΑΘΗΝΑ

Κριτική προς τη ΝΔ για τη στάση της σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων, επιφύλασσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων για το Eurogroup, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα απ' ό,τι έγινε από το 2015 έως σήμερα και ότι η Ελλάδα «δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς που παραλάβαμε», «δεν είναι ικέτης».

Παράλληλα, απάντησε σε επιμέρους θέματα που έθεσε ο Βασίλης Λεβέντης σχετικά με το ασφαλιστικό και τη φορολογία, αναγνωρίζοντας ότι επιβλήθηκαν βάρη σε κάποιες ομάδες, και ζητώντας, ωστόσο, να μην ασκείται μηδενιστική αντιπολίτευση αλλά να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση ότι δεν επιβαρύνθηκε η πλειοψηφία και πως οι αποφάσεις ελήφθησαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που κληροδοτήθηκε το 2015.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και να το σηκώσει μόνη της, όπως εδώ και δύο χρόνια, δίνοντας μια μάχη απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις, με την κοινωνία όρθια.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κρίνεται από το λαό, όπως όμως και η αντιπολίτευση.

Σχολίασε ότι η στάση της Ένωσης Κεντρώων είναι κεντρώα, με κριτική και στους μεν και στους δε, και εξαπέλυσε «πυρά» κατά του κ. Μητσοτάκη.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν είπε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν επιβάρυναν ορισμένα εισοδήματα, «το είπαμε καθαρά».

Πρόσθεσε ότι αυτά τα βάρη κατανεμήθηκαν με βάση το εισόδημα και πως το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται. Απάντησε στις κατηγορίες που έχει δεχτεί ο κ. Πετρόπουλος, παραπέμποντας στην έκθεση της ΕΣΕΕ κατά την οποία το 77% των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών ελαφρύνεται και ένα 14% επιβαρύνεται.

Για το θέμα των φόρων, είπε ότι δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που επιβάρυνε την ελληνική οικογένεια. Εμείς κάτω από ασφυκτική πίεση της διαπραγμάτευσης αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιβάρυνση στον συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων και στον ΦΠΑ, είπε προσθέτοντας πως, όμως, τη μεγάλη επιβάρυνση την έκαναν αυτοί που μείωσαν τον εθνικό πλούτο κατά 25% μέσα σε 4 χρόνια.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα υποστήριξε στη Βουλή απαντώντας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην «ώρα του πρωθυπουργού», σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup, εξαπέλυσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ.

Από τη ΝΔ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τον κατηγόρησε, ότι μόνο μαθήματα λαϊκισμού μπορεί να δίνει και όχι να κάνει κηρύγματα πατριωτισμού, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έκανε λόγο για «αυταπάτες της κυβέρνησης που έγιναν υποχωρήσεις» και ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, μίλησε για παραδοχή τέταρτου μνημονίου.

«Άκουσα με έκπληξη ένα κήρυγμα περί πατριωτισμού και αξιοπρέπειας από τον πρωθυπουργό. Και αναρωτιέμαι με τι θράσος μπορεί να επικαλείται σήμερα αυτές τις έννοιες; Όταν ο ίδιος έχει αποδειχθεί ένας πρωθυπουργός “φαντομάς”; Που μεταβαίνει στο Παρίσι και συναντά τραπεζίτες χωρίς να το γνωρίζουν οι υπουργοί του και οι υπηρεσίες. Που λέει ναι σε όλα και δεν υπάρχει καμία κόκκινη γραμμή που έχει θέσει και να μην την έχει διαγράψει. Που έφερε το τρίτο μνημόνιο και υποθήκευσε 4 γενιές. Δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού. Μαθήματα λαϊκισμού, μόνο αυτό μπορεί να διδάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τη συζήτηση επερώτησης της Ένωσης Κεντρώων για το μεταναστευτικό.

*Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποδέχθηκε την προληπτική νομοθέτηση και προσπαθεί αυτό να το παρουσιάσει ως επιτυχία και πρόσθεσε ότι «οι αυταπάτες της κυβέρνησης έγιναν υποχωρήσεις».

*Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, υποστήριξε ότι το συμπέρασμα από αυτά που είπε σήμερα ο πρωθυπουργός είναι ότι 31/12/2018 τελειώνει το 3ο μνημόνιο και από 1/1/2019 αρχίζει το 4ο μνημόνιο. «Ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει ποια μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή και αν θα αφορούν ασφαλιστικό, αφορολόγητο, εργασιακά και ομαδικές απολύσεις», σημείωσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass