ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ

Επίκαιρη η κληρονομιά των Αρχαίων Πολιτισμών

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 7:05

ΑΘΗΝΑ

Η διπλωματική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με αφετηρία τον Πολιτισμό, παίρνει από χθες σάρκα και οστά.  Έπειτα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υψηλοί αξιωματούχοι, στην πλειονότητά τους υπουργοί Εξωτερικών, 10 κρατών (Κίνας, Ινδίας, Ιράκ, Ιράν, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μεξικού, Περού και Βολιβίας) που αντιπροσωπεύουν Αρχαίους πολιτισμούς, βρίσκονται στην Αθήνα για να θεμελιώσουν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Πρόκειται για μία μεγάλη πολιτική ευκαιρία. 'Ένα εγχείρημα που ανοίγει το πεδίο για νέες διπλωματικές συμμαχίες, συνεννοήσεις και σχέσεις πολυμερούς συνεργασίας βάζοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι 10 κράτη από 4 ηπείρους που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού και έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την επικαιρότητα του πολιτισμού τους σήμερα.

Αυτοί οι πολιτισμοί παραμένουν σήμερα ιδιαίτερα επίκαιροι γιατί μέσω της τέχνης, της φιλοσοφίας και των ιδεών που καλλιέργησαν επηρεάζουν ακόμα το σύγχρονο κόσμο.

Μέσω αυτής της επικαιρότητας των πολιτισμών τους, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Φόρουμ καλούνται να διαδραματίσουν σήμερα έναν ειδικό ρόλο, καθώς ο Πολιτισμός, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, συνιστά μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.

Πολλές είναι οι προσδοκίες από τη συζήτηση στη Διάσκεψη σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της ειρήνης και των λαών, η δυνατότητα σύμπλευσης και οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, που εξέφρασαν οι δύο συνδιοργανωτές του εγχειρήματος, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι, μετά τη χθεσινή διμερή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας, που προωθεί με επιμονή και πολλές πρωτοβουλίες ο κ. Κοτζιάς, άλλωστε, είναι η οικοδόμηση "θετικής ατζέντας" συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις αλλά και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

Τις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών κήρυξε στις 9 το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γί.

 (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass