Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συλλαλητήρια και ένταση έξω από τη Βουλή

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2017 16:00

ΑΘΗΝΑ

Νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν χθες έξω από τη Βουλή.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, διαμαρτυρόμενοι για το νέο πολυνομοσχέδιο.

 Νωρίτερα, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων συγκεντρώθηκε στην Ερμού και πραγματοποίησε πορεία μέχρι τη Βουλή. «H χθεσινή απεργία και η σημερινή κινητοποίηση να είναι αρχή αγώνων διαρκείας μέχρι την κατάργηση των μνημονίων, την ανατροπή των πολιτικών τους εκφραστών, την έξοδο από το σφαγείο της Ε.Ε.» κάλεσαν τους εργαζομένους τα σωματεία.

 Σε συγκέντρωση-συναυλία κάλεσε και η Λαϊκή Ενότητα, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης και επισημαίνοντας ότι το συλλαλητήριο «θα είναι η αγωνιστική συνέχεια της σημερινής πανεργατικής απεργίας και μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα νέο κύκλο νικηφόρων αγώνων για την ανατροπή όλων την μνημονίων νέων και παλιών».

 Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης. Λαφαζάνης, «η κυβέρνηση πραξικοπηματικά ψηφίζει το τέταρτο μνημόνιο στη Βουλή. Ένα τέταρτο μνημόνιο καταστροφικό που οδηγεί την Ελλάδα στον Καιάδα». Επιπλέον, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να πούμε "όχι" στην κυβέρνηση των πραξικοπηματιών, στην κυβέρνηση του παρασυντάγματος, και του θεσμικού παρακράτους, για να πούμε "όχι" σε όλους τους μνημονιακούς της χώρας μας. Όλοι αυτοί πρέπει να φύγουν».

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΟ

Άγρια επεισόδια εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα όταν ομάδα περίπου 30 κουκουλοφόρων, που παρείσφρησε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προσπάθησε να εισέλθει στο προαύλιο της Βουλής, πετώντας πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε ένα από τα φυλάκια των Ευζώνων, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι ταραξίες, φορώντας κράνη και κουκούλες, ανέβηκαν στα σκαλιά που οδηγούν προς τη Βουλή, όπου ανακόπηκαν από τα ΜΑΤ, κάνοντας χρήση χημικών. Ακολούθησε βροχή από μολότοφ.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Είχε προηγηθεί επίθεση και ξυλοδαρμός δημοσιογράφου τηλεοπτικού σταθμού από ομάδα κουκουλοφόρων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΛΑΕ

Νεολαίοι της Λαϊκής Ενότητας δήλωσαν οι τρεις νέοι που από τα θεωρεία πέταξαν στην αίθουσα της Ολομέλειας χαρτιά για την περίοδο υπαγωγής στα μνημόνια. Οι τρεις νέοι οδηγήθηκαν από τη φρουρά της Βουλής εκτός των θεωρείων.

Σε δημοσιογράφους που τους πλησίασαν είπαν ότι τα «επτά χρόνια είναι αρκετά» και αυτό ανέφεραν στα χαρτιά που πέταξαν στην Ολομέλεια την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε άνεργοι», είπαν στους δημοσιογράφους και ανέφεραν ότι για τους λόγους της πράξης του θα εκδοθεί ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πορεία των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας. Με σύνθημα «μία είναι η απάντηση, ξεσηκωμός, οργάνωση, αγώνας», οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ενώσεις διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως αναφέρουν, «θα εφαρμόσει την προσωπική διαφορά που θα φέρει περικοπές στις συντάξεις έως και 18%».

Οι συνταξιούχοι καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια μαζί με άλλα σωματεία, φορείς και συλλογικότητες, καθώς και σε συλλαλητήρια συνταξιούχων σε όλη την Ελλάδα στις 13 και 15 Ιουνίου.