ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ Ή ΚΛΕΦΤΕΣ

Eχω κάνει μεγάλα λάθη στην επιλογή συνεργατών

• Βαρουφάκης: Επιλέχθηκα για το σχέδιό μου

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2017 15:28

ΑΘΗΝΑ

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, επέλεξε να απαντήσει στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ότι ένα από τα σημαντικότερα λάθη του ήταν η... επιλογή Βαρουφάκη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
"Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη" τονίζει και προσθέτει: "Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί".
Σημειώνει ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει. "Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες", παραδέχεται ο κ. Τσίπρας. Και προσθέτει: "'Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά". Αναφερόμενος στο εναλλακτικό σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισε πως ήταν "τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε". "Ο Γιάνης προσπαθεί να ξαναγράψει ιστορία με άλλο τρόπο", λέει.
"Ίσως έλθει η ώρα που θα ειπωθούν ορισμένες αλήθειες... όταν φθάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο ασαφές, που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ήταν απλά πολύ αδύναμο και αναποτελεσματικό".
Ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο Βαρουφάκης εκτιμούσε πολύ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: "Πιστεύω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πολύ και ακόμη τον σέβεται", λέει.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι μολονότι η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκρουσιακή -"σύμφωνα με την εντολή [που μας έδωσε ο λαός]", θέμα αποχώρησης από το ευρώ και κατ’ επέκταση από την ΕΕ δεν τέθηκε ποτέ, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης όταν η χώρα απείχε μόλις λίγες μέρες από τη χρεοκοπία.
"Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;", λέει.
"Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν πώς θα ήταν η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της", ανέφερε και υπογράμμισε: "Εξάλλου το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του 'τιμωρητικού σχεδίου' που ετοίμαζε ο Σόιμπλε και προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε ένα “time out” από τη νομισματική ένωση".
Λέει ότι ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή συγκρίνοντας τα μέτρα με πικρό φάρμακο που παίρνει κανείς όταν κινδυνεύει η ζωή του. "Κλείνεις τη μύτη, το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος... γιατί προσπάθησες όλα τα άλλα για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός".
Υπογραμμίζει, μάλιστα: "Αν βγείτε στον δρόμο και ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι, άτιμοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι".
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Με επιστολή του στον Guardian, ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει την κριτική που του άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα.
 Όπως γράφει, στη συνέντευξη αυτή «ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας παραδεχτεί ότι έγιναν "μεγάλα λάθη", ρωτήθηκε αν ο διορισμός μου ως πρώτος υπουργός Οικονομικών ήταν ένα από αυτά. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, ο κ. Τσίπρας είπε "ο Βαρουφάκης ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “συγκρουσιακής πολιτικής”, αλλά απορρίπτει ως “τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να το συζητήσει κανείς” το σχέδιο που παρουσίασε στην περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαζόταν να κάνει δραματική κίνηση προς ένα νέο νόμισμα».
 Και ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει:
 «Δεδομένου ότι παρουσίασα στον κ. Τσίπρα τα σχέδιά μου για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για να απαντηθεί ένα πιθανές αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) πριν κερδηθούν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και εγώ επελέγην από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει) με αξιολογική βάση η απάντησή του φανερώνει μια βαθιά ανακολουθία.
 »Ή εγώ ήμουν η σωστή επιλογή για να αποτελέσω την αιχμή του δόρατος στη "σύγκρουση" με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας επειδή τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών.
 »Υποθέτοντας, όπως κάνει και ο κ. Τσίπρας, ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το δικό μου σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να συζητηθεί, είναι αναληθές, αν και διορατικό, διότι αποκαλύπτει ότι ήταν αδύνατο να διατηρηθεί μια ριζοσπαστική κριτική των προκατόχων του, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούσε το δόγμα της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative-Δεν Υπάρχει Εναλλακτική).
 Καθώς η δική μου εκδοχή των γεγονότων του 2015 έχει δημοσιοποιηθεί (βλ. το πρόσφατο βιβλίο μου "Ενήλικες στο δωμάτιο") δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα παραπάνω για εκείνη την περίοδο. Αυτό που προέχει τώρα είναι να τερματιστεί η ερημοποίηση της Ελλάδας, η οποία προχωράει με τρομακτικά βήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του γ' μνημονίου, των νέων μη βιώσιμων δανείων, τους εξουθενωτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοκαταστροφική λιτότητα.
 »Είναι καλύτερο σχέδιο το να παίζει κανείς τον ρόλο του «φυλακισμένου-πρότυπο» στους δανειστές μας από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως "αδύναμο και αναποτελεσματικό"; Αυτό είναι το ερώτημα», καταλήγει ο Γ. Βαρουφάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass