ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Σ/Ν ΠΑΠΠΑ

Κόντρα για περιφερειακό Τύπο και διαφημιστικό χρόνο

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2017 15:32

ΑΘΗΝΑ

Ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου Παππά για τη ρύθμιση του τρόπου διάθεσης του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και τη θέσπιση του ηλεκτρονικού συστήματος για την αγορά του.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάνννης Σαρακιώτης στην εισήγησή του τόνισε ότι πρόκειται για προϊόν μακράς διαδικασίας έρευνας και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή., καθώς ρυθμίζει νεφελώδες τοπίο ετών.
«Η κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στα συμφέροντα, στο τέλος θα στεφθεί με επιτυχία και με αυτό το νομοσχέδιο», είπε, προσθέτοντας ότι το ν/σ αποτελεί αποφασιστικό βήμα προς τη διαφάνεια και την εξυγίανση στον χώρο διαφήμισης και ΜΜΕ,«έναν χώρο που βασίλευε όπως προέκυψε κι από περσινή εξεταστική το πελατειακό κράτος».
 Η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου από την πλευρά της ΝΔ τονίζοντας ότι δεν μιλάμε για κρατική διαφήμιση και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια, καθεστωτικού τύπου, για έλεγχο των ΜΜΕ. «Δεν τα καταφέρατε να ελέγξετε την ενημέρωση ως υπουργός καναλάρχης με το ν/σ σας, οπότε τι κάνετε; Ερχεστε να ελέγξετε τα κανάλια δια της πλαγίας οδού, με τον έλεγχο της διαφημιστικής πίτας», είπε η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Με το νομοθέτημα αυτό γίνεται και έλεγχος στις εφημερίδες περιφερειακού Τύπου και της κρατικής διαφήμισης στον περιφερειακό τύπο … Το επόμενο βήμα είναι να ελέγξετε τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις, αν τα ελέγξετε αυτά, ελέγχετε την ενημέρωση», συνέχισε η κυρία Ασημακοπούλου και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Νίκου Παππά.
«Μετά την παταγώδη αποτυχία με τον αντισυνταγματικό νόμο αφήσατε το Μαξίμου για το υπουργείο σας. Τώρα είστε υπουργός Προπαγάνδας. Δύσκολο, όμως, να κάνεις προπαγάνδα με μόλις 13% εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σας, δύσκολο έργο, από πού να το πιάσεις αυτό; Έχετε πάθει μια εμμονή με τη νομοθέτηση πραγμάτων που είναι κατάφωρα αντισυνταγματικά. (...) Πάτε γυρεύοντας από αντισυνταγματικό ν/σ σε αντισυνταγματικό ν/σ;».
Μάλιστα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κοροϊδία» και δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εντελώς αρνητικό επί της αρχής στον έλεγχο της ιδιωτικής διαφήμισης. «Δεν θα επιτρέψουμε να ελέγξετε τον περιφερειακό Τύπο», προσέθεσε.
 Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι αφού ο κ. Παππάς απέτυχε να γίνει καναλάρχης αποπειράται να ελέγξει τον διαφημιστικό χρόνο και χώρο. «Βig brother… απροκάλυπτη παρέμβαση, σε καμιά χώρα δεν σκέφθηκε νομοθέτης να βάλει υπουργό μεσάζοντα για να ελέγχει τη διαφήμιση», προσέθεσε.
 «Καλούμε τα κόμματα να είμαστε απέναντι στην αντιθεσμική πρόκληση. Η διαφήμιση είναι ιδιωτικό αγαθό και το σύστημα που προτείνει, θα σας το πουν όλοι, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές, ελευθερίας συμβάσεων. Αυτή η αγορά δεν χρειάζεται εντεταλμένο μεσάζοντα… Ο ανταγωνισμός καθορίζει τις τιμές... Πρόκειται για παρέμβαση καθεστωτική και χοντροκομμένη. Στη Σοβιετική Ένωση τουλάχιστον, υπήρχε μόνον κρατική διαφήμιση, αυτό το σύστημα έπρεπε να το κάνουν μόνον στη Βενεζουέλα, για εκεί είναι πρότυπο και όχι για ευρωπαϊκή χώρα».
 Ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ έκανε λόγο για αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια και δήλωσε ότι ψηφίζουν κατά επί της αρχής.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΠΑ
Σήμερα η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές, υπάρχουν πολύ καλές ενδείξεις και αύριο περιμένουμε τα αποτελέσματα, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς από τη Βουλή, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για ακροδεξιά διολίσθηση, αφού, όπως είπε, κάθε φορά που πάει καλά η οικονομία η αξιωματική αντιπολίτευση εφευρίσκει καινούριες ιστορίες.
Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε πως το αφήγημα της αντιπολίτευσης περί απεριόριστων αδειών κατέρρευσε μετά την εισήγηση του ΕΣΡ, ενώ τα ανοικτά ζητήματα είναι δυο, αν θα υπάρξει τίμημα και αν θα υπάρξει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων.
«Θυμάμαι πέρυσι πολλά κλάματα για τους εργαζόμενους. Να τοποθετηθείτε στο αν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα και αν θα υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων και ποιος θα είναι», κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
 «Απολαμβάνω την περσυνής κοπής κριτική για τις άδειες», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Σαν να μην έγινε διαγωνισμός, σα να μην αποφάσισε το ΕΣΡ να είναι περιορισμένος ο αριθμός τους! Θα καταγγείλετε για σοβιετία και το ΕΣΡ;».
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, τόνισε πως με αυτό μπαίνει επιτέλους διαφάνεια και την τάξη στον χώρο της ηλεκτρονικής και έντυπης διαφήμισης.
«Το νομοσχέδιο έχει ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών, τη σύσταση Μητρώου για τον τοπικό και περιφερειακό Τύπο, τη σήμανση γραμμικού κώδικα, την ενίσχυση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά τις ενστάσεις σας.
Θα χρειαζόμασταν πολλούς φακέλους για να φέρουμε όλα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις γκρίζες ζώνες στις δημοσιευμένες λίστες κυκλοφορίας των εφημερίδων. Με βάση αυτές γίνεται και ο διαμερισμός της πίτας της διαφήμισης. Είναι δυνατόν η πολιτεία να μην διεκδικεί να αποτυπώνονται με σαφήνεια οι κυκλοφορίες;».
Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε πως είναι κοινό μυστικό πως οι διαφημιστικές κάνουν από έξι έως εννιά μήνες να πληρώσουν τα Μέσα Ενημέρωσης. «Να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε ότι διεκδικούν τις λεγόμενες επιστροφές που πολλές φορές τις καθιστούν συνιδιοκτήτες των Μέσων; Τα Μέσα γίνονται μετά ζημιογόνα και πάνε στον δανεισμό με «αέρα» και κάμπτουν τους τραπεζικούς κανόνες. Όλα πρέπει να βγουν στο φως. Να παραδίδονται τα χρήματα στο τριήμερο», δήλωσε ο υπουργός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass