ΝΔ: ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

Γυρίζουμε στο 2014 με επιπλέον λιτότητα 14,5 δισ. ευρώ

• Βενιζέλος: Τότε έλεγαν πάρτι τοκογλύφων, τώρα βλέπουν θρίαμβο • Βαρουφάκης: Να ζητήσουν συγγνώμη από Σαμαρά

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2017 16:13

ΑΘΗΝΑ

Με δριμύ τρόπο επιτίθεται η ΝΔ στις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές.

Οπως σχολιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014».
Και προσθέτει πως «από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς».
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές και άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. «Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό. Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο».
Εκτιμά δε ότι αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι και προσθέτει ότι «δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές.
Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό.
Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο.
Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι.
Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.
Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς.
Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα.
Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα!
Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».
Ο ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Αποδομεί τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εξηγεί γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά.
Οπως υπενθυμίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων». Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία».
Τονίζει μάλιστα με έμφαση: «Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σύντομα εκεί που βρισκόταν το 2014. Μακάρι να μην είχε μεσολαβήσει η περίοδος της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως η επιστροφή στα δεδομένα του 2014 απαιτεί τεράστια πρόσθετη προσπάθεια λόγω της ζημιάς που έγινε τα δυόμιση αυτά χρόνια. Απαιτεί επίσης αποδοχή της αλήθειας και μια συγγνώμη τουλάχιστον από όσους επιχείρησαν να ευτελίσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα της προηγούμενης περιόδου».
Επί της ουσίας ο Ευ. Βενιζέλος διερωτάται: «Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι».
Οπως εξηγεί «η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Ευ. Βενιζέλος «η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη».
Πέραν δε όλων αυτών, «τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014».
Και ο Ευ. Βενιζέλος καταλήγει: «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντασσόταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».
Η ΔΗΣΥ
 «Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» σχολιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αφορμή τις κυβερνητικές δηλώσεις για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
«Ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως "...σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story". Η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο», αναφέρει η ΔΗΣΥ.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» και εκφράζει την ελπίδα «οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά τη βιωσιμότητα του χρέους».
Αναφέρει επίσης ότι «η σύγκριση περαιτέρω του σημερινού επιτοκίου με αυτό του 2014 πρέπει να γίνει ψύχραιμα και αντικειμενικά. Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας, που από το 3,5% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,3% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας».
«Είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος. Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Έχει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060. Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα. Όσο ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική. Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» καταλήγει.
Ο Ι. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
«Ή ζητήστε συγγνώμη από τους Σαμαρά-Στουρνάρα ή σταματήστε τους προσβλητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου στις αγορές».
Την παραπάνω ανάρτηση έκανε αργά χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Η ανάρτηση συνοδευόταν από ένα άρθρο του ίδιου με τίτλο: «Το καθήκον της κυβέρνησης εν όψει μετακύλισης του ομολόγου Στουρνάρα: Ή ζητήστε συγγνώμη από τους Σαμαρά-Στουρνάρα ή σταματήστε τους προσβλητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου στις αγορές».
Στο άρθρο γράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ:
Ότι η έξοδος στις αγορές ενός πτωχευμένου κράτους αποτελεί όνειδος, αντί για λόγο να γιορτάζουν οι πολίτες του, είναι κάτι που ήδη εξήγησα το περασμένο Σάββατο στην ΕφΣυν.
Σε εκείνο το άρθρο, με τίτλο “Στις Αγορές, Πτωχευμένοι 2.0” είχα μάλιστα αντιγράψει άρθρα του Απριλίου 2014 με τα οποία εξηγούσα γιατί το ομόλογο που εξέδωσε τότε ο κ. Στουρνάρας ήταν ένα πυροτέχνημα που στόχο είχε να πείσει του “ιθαγενείς” ότι βγαίνουν από την κρίση, την ώρα που το νέο ομόλογο, το νέο εκείνο δάνειο, τους βούλιαζε βαθύτερα στην πτώχευση.
Εκείνη την εποχή, τον Απρίλιο του 2014, εξηγούσα κατ’ ιδίαν στην ηγεσία του Σύριζα ακριβώς αυτά, με αναλύσεις και επιχειρήματα τα οποία κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του χρησιμοποιούσαν στον δημόσιο διάλογο, και στη Βουλή, για να κατατροπώνουν την κυβέρνηση Σαμαρά για το ομόλογο που εξέδιδε το Υπουργείο Οικονομικών του κ. Στουρνάρα.
Οποία ειρωνεία!
Σήμερα, το νέο πυροτέχνημα, η νέα έξοδος στις αγορές ενός ακόμα πιο χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους (απ’ ό,τι ήταν το 2014, λόγω του σωρευτικού αντίκτυπου της κρίσης ύφεσης-χρέους), βασίζεται στη μετακύλιση (στην τριετή επέκταση, για την ακρίβεια), εκείνου του ίδιου ομολόγου του κ. Στουρνάρα!
Ο κοινός νους απαιτεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είτε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους κ. Σαμαρά-Στουρνάρα είτε να δηλώσει ευθαρσώς ότι η μετακύλιση του ομολόγου Στουρνάρα δεν βοηθά στην απόδραση της χώρας από τη Χρεοδουλοπαροικία. Τρίτη επιλογή κ. Τσίπρα δεν έχετε!
ΚΑΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ
Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε μεν τη διάθεση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις και υπενθύμισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.
«Τώρα, θα πρέπει να εδραιώσει την μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια.
Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία είναι ουσιώδη στοιχεία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass