Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΤΑΝΚΕΡ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΠΑΝΤΛΗΣΗ

Λαθρεμπόριο ακόμη και με βυθισμένο πλοίο!

• Κουρουμπλής: Ατυχία που βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ, όχι πετρέλαιο

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2017 15:56

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στη σύλληψη του πλοιάρχου και του α' μηχανικού του δεξαμενόπλοιου «Lassea» προέβησαν, προχθές, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με τη συνδρομή στελεχών του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας για παράβαση του «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Δ' ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το συγκεκριμένο πλοίο διενεργούσε απάντληση πετρελαιοειδών μιγμάτων από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το «Lassea», ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του συγκεκριμένου δεξαμενόπλοιου έληξαν χθες και έχει κληθεί άλλο πλοίο να συνεχίσει τη διαδικασία απάντλησης καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Μέσα στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βρίσκονται ακόμη περίπου 1.000 τόνοι καυσίμων.
Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»
«Δεν φέρουμε καμία άλλη ευθύνη για την τυχόν εξάπλωση της ρύπανσης, για την οποία δεν προκύπτει ακόμη σαφώς και με αποδεικτικά στοιχεία ότι οφείλεται στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία, μετά τις συλλήψεις στο «Lassea».
Όπως σημειώνει, το δεξαμενόπλοιο «Lassea» που απαντλούσε καύσιμα από το βυθισμένο πλοίο είχε πιστοποιητικό αξιοπλοίας έως τις 19/9/2017 και είχε ζητηθεί να εκφορτώσει το φορτίο πετρελαίου που είχε αντλήσει από το ναυάγιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έως την ανωτέρω ημερομηνία.
«Για λόγους άγνωστους σε εμάς, αυτό δεν έγινε, με συνέπεια το ανωτέρω πλοίο να βρίσκεται από χθες το βράδυ έμφορτο, στα ανοιχτά και ανασφάλιστο, λόγω της αναξιοπλοίας του, με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να ελλοχεύει» τονίζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία. «Ειδήμονες που έφτιαξαν σενάρια περί λαθρεμπορίας και τα διοχέτευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, αφενός μεν γνώριζαν πολύ καλά τους τρόπους που διεξάγεται το λαθρεμπόριο, διότι ήταν πολύ αναλυτικοί και γλαφυροί στην περιγραφή τους, αφετέρου δε, είναι ολοφάνερο ότι είναι υποκινούμενοι και εκτελούν εντολές που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν την εταιρία μας και τον εκπρόσωπο αυτής, Θεόδωρο Κουντούρη, να παραβαίνει κατ' εξακολούθηση τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα» προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η προσπάθεια να καλυφθούν τα ίχνη από ενδεχόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων στάθηκε η αιτία να βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο «Αγ. Ζώνη ΙΙ», σύμφωνα με καταγγελία εμπειρογνώμονα στα «Νέα». Σύμφωνα με τον ίδιο, που θέλει να διατηρήσει για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του, όλα δείχνουν ότι -άγνωστο πώς- άνοιξαν οι βάνες εισρόφησης (το πλοίο διαθέτει περισσότερες από δύο) προκειμένου να μπει νερό και να καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο το κενό που υπήρχε στην ποσότητα του φορτίου, το οποίο κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς διοχετεύθηκε. Ωστόσο, φαίνεται πως μία ή περισσότερες από τις βάνες της μιας πλευράς (μπάντας, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά) μπλοκάρισε, με συνέπεια το δεξαμενόπλοιο να φορτώνει μονόμπαντα, να πάρει κλίση και να βυθιστεί μέσα σε λίγο χρόνο. Τα λιγοστά μέλη του πληρώματος δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το πρόβλημα της εν λόγω βλάβης και κάπως έτσι δεν αποφεύχθηκε το μοιραίο.
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΤΥΧΟΙ…
«Το λιμενικό στις 5:20 το πρωί είχε λάβει σήμα για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος και έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Η ατυχία του όλο εγχειρήματος είναι πως το πλοίο βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ και όχι πετρέλαιο» δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Aν αποδειχθεί ότι έχω ευθύνη, έχω τη γενναιότητα να την αναλάβω» και πρόσθεσε ότι σε ένα μήνα θα μπορεί να γίνει ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών του υπουργείου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός τόνισε: «Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία». Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν το συμβάν από την πρώτη ημέρα. Τη Δευτέρα το πρωί είχε περιοριστεί στο 95% του μαζούτ. Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε επίσης οι 1.819 τόνοι πετρελαίου που μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο είχαν φορτωθεί παρουσία τελωνειακών αρχών από τα ΕΛΠΕ αλλά άφησε αιχμές για τον πρότερο «επιχειρηματικό βίο» της πλοιοκτήτριας εταιρίας χωρίς παρά ταύτα να μπει σε λεπτομέρειες.
Η ΑΠΟΡΥΠΑΝΣΗ
Στο μεταξύ, αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή, όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη II» αλλά και σε παραλίες της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησαν στελέχη του λιμενικού σώματος μαζί με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύση Καλαματιανό. Όπως διαπιστώθηκε, οι εργασίες απορρύπανσης προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως τουλάχιστον συνέβαινε τα πρώτα 24ωρα από τη βύθιση του πλοίου. Παρόντες στο σκάφος του λιμενικού, πλην του κ. Καλαματιανού ήταν και αντιδήμαρχοι του παραλιακού μετώπου της Αττικής, των οποίων οι περιοχές επλήγησαν από τη διαρροή του μαζούτ, αλλά και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα ρύπανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν τώρα εστιαστεί στον πυθμένα των πληγέντων περιοχών, αφού η επιφάνεια της θάλασσας έχει σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει από την πετρελαιοκηλίδα.
Αρκετοί πολίτες μάλιστα, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοψίας να κάνουν μπάνιο (Φρεαττύδα).