ΘΕΡΜΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΤ. ΤΡΑΜΠ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Eχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

• Ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε για τη βάση της Σούδας, ζήτησε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διαφήμισε τη χώρα ως τόπο για επενδύσεις

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2017 15:40
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα, που υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών κατά την άφιξή του στο Λευκό Οίκο Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών κατά την άφιξή του στο Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και με ευοίωνες δηλώσεις υποδέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Στις κοινές δηλώσεις τους, στον Κήπο των Ρόδων, ο Τραμπ επιφύλαξε ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την

Ελλάδα, αποκαλώντας την αξιόπιστο σύμμαχο και φίλο για πολλά χρόνια.
Στις αρχικές του δηλώσεις κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: "Ο κ. Τσίπρας είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, πέτυχε κάτι ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της Δημοκρατίας. Η φιλία των ΗΠΑ με τους Έλληνες είναι μακρά και ανθεκτική".
"Ολοκληρώσαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για θέματα άμυνας και εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F16. Συμφωνία που θα ενισχύσει θέσεις εργασίας.", πρόσθεσε.
"Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες. Ενθάρρυνα τον κ. πρωθυπουργό να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Συγχαίρω την Ελλάδα για τις προσπάθειες ανάκαμψης". τόνισε.
"Στηρίζουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια. Στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018. Προσδοκούμε να στείλουμε μία υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία", επισήμανε.
Ο Τραμπ σημείωσε ακόμη: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες".
Ο ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ
"Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυροί και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες που μοιραζόμαστε", τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.
"Οι σχέσεις μας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε.
Και τόνισε: "Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο στην ίδια. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, προσελκύοντας επενδύσεις. Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας σε μια από τις ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Μια χώρα που διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία. Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος ενέργειας".
"Η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, μόνο αν απελευθερωθεί από τις ανησυχίες της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Προσβλέπουμε στη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Τονίζουμε ότι η επικίνδυνη παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά προστατεύει πάντα αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα".
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
-Η πρώτη ερώτηση προς τον Τραμπ αφορούσε στο Obamacare, για το οποίο επανέλαβε ότι "είναι νεκρό".
-Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε για παλαιότερη δήλωση για τον Τραμπ "μακάρι να μην το δούμε αυτό το κακό". Και είπε: "Διαπίστωσα ότι η προσέγγιση Τραμπ προς τα πράγματα, ορισμένες φορές μοιάζει διαβολική, αλλά είναι για καλό. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι, παραμερίσαμε τις διαφορές και βρήκαμε το κοινό έδαφος. Είμαι πολύ αισιόδοξος μετά τη συνάντηση".
-Ερώτηση στον Τσίπρα για τις επενδύσεις: "Εμείς θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις βασικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και να δημιουργήσουμε ένα ιδανικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις που σημαίνουν δουλειές. Περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο από τη Βουλή που δίνει έναν σταθερό φορολογικό συντελεστή για ξένες επενδύσεις. Προχωρήσαμε τις fast track διαδικασίες και ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση", είπε.
-"Με ρώτησε ο πρόεδρος Τραμπ τι γίνεται με το Ελληνικό. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και ότι πολύ γρήγορα θα γίνει ένα μεγάλο project που θα είναι πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, οι επενδύσεις θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση".
-Ο Τραμπ δήλωσε: "Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Άφησαν πίσω τα προβλήματα. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωσης των πολεμικών αεροσκαφών. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες με τρομερές δυνατότητες".
-Ερώτηση προς Τσίπρα για την Τουρκία, κατά πόσο τη θεωρεί δημοκρατική χώρα: "Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, τη σεβόμαστε και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει σταθερά προσανατολισμένη στο ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου. Ο δρόμος όμως προς την Ευρώπη έχει και προϋποθέσεις, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να συνεργάζεται και να μην έχει εντάσεις με τις σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα".
-Ερώτηση στον Τραμπ για το πώς βλέπει τον ρόλο της Ελλάδας: "Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστια άλματα, έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος και ξέρω ότι θα είναι σύμμαχος μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Θα είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια".
-Ο κ. Τσίπρας είπε: "Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση προχωρήσαμε σε ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, να καταστεί πυλώνας ασφάλειας σε μια ευαίσθητη περιοχή".
ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟN ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
Στις 19.00 ακριβώς ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον έλληνα πρωθυπουργό με μία θερμή χειραψία στην είσοδο του Λευκού Οίκου.
Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση. Από ελληνικής πλευράς, παρίσταντο οι κύριοι Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς και Παπαδημητρίου.
Τραμπ και Τσίπρας, μέσα στο Οβάλ Γραφείο, προχώρησαν σε σύντομες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: "Είναι τιμή μου να υποδέχομαι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει μια εξαιρετική δουλειά και σίγουρα θα επιστρέψει. Εμείς συνεργαζόμαστε σε διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων, και συγκεκριμένα των αεροπλάνων F16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, μετά από αυτές τις δηλώσεις θα έχουμε συναντήσεις. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι".
Ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: "Σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε για την πρόσκληση. Θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός σας εταίρος σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Και πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές  αξίες, μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα".
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Συμφωνία 2,4 δισ. δολ.
Στην επιβεβαίωση της πρώτης συμφωνίας που συνήφθη κατά τη διάρκεια των επαφών Αλέξη Τσίπρα - Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. Τη συμφωνία ενέκρινε ήδη το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ στο θέμα των F-16 αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το κόστος αναβάθμισης αφορούν σε 1,4 δισεκ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά.
«Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass