ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Ενισχύεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην Ανατ. Μεσόγειο

Δημοσίευση: 21 Νοε 2017 15:16

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η συνάντηση – όπως αναφέρουν πληροφορίες του Μεγάρου Μαξίμου - εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και εκτιμάται ότι ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πραγματοποιούν τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος και Ιορδανία) με στόχο τη σύσφιγξη της συνεργασίας, με στόχο να λειτουργήσουν ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

Η τριμερής της Λευκωσίας αναδεικνύει - σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους - τον σημαντικό ρόλο της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας, καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, στη Σύνοδο αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της αμυντικής συνεργασίας – με το παράδειγμα της άσκησης Μέδουσα ΙΙ που διεξήχθη από δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου να είναι πρόσφατο – ενώ θα πραγματοποιηθεί – όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές - διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Στον ευαίσθητο τομέα των περιφερειακών εξελίξεων θα συζητηθεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο και για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες και υπό το πρίσμα της κρίσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, που είναι ιδιαίτερα τεταμένες αυτή την περίοδο.

Από την πέμπτη αυτή τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου, αποδεικνύται ότι ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας εδραιώνεται και είναι ήδη χαρακτηριστικό των ιδιαίτερων σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Το γεγονός ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, αλλά και από το γεγονός ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι, εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο για την τριμερή σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή.

Για την κυβέρνηση χαρακτηριστική είναι και η σημασία του ανοίγματος της Ελλάδας στο Ιράν και η σύσφιγξη των σχέσεων με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρουν κυβερνητική κύκλοι - και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Τέλος στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών, ολοκληρώνεται το συμβολικό αλλά και εμβληματικό έργο της φύτευσης ελαιώνα, με ελαιόδεντρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Σινά.

Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass