Εκτός το Mega από την αδειοδότηση καναλιών

• Ποιοι κατέθεσαν αιτήσεις • Εντονος προβληματισμός για τα δημοτικά ραδιόφωνα

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2018 16:12

ΑΘΗΝΑ

Έληξε στις 15:00, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση επτά αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας. 

Στο ΕΣΡ κατατέθηκαν έξι αιτήσεις από τις εξής εταιρίες:
1. Ειδήσεις Nτοτ Kομ, Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης. (ΣΚΑΪ)
2. Νέα Τηλεόραση ΑΕ (Star Channel)
3. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση ΑΕ (Alpha)
4. Antennα TV ΑΕ (ANT1)
5. Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ («E» TV)
6. Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ  
 Η αποσφράγιση των φακέλων των υποψηφίων θα γίνει με την προβλεπόμενη διαδικασία από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων στα γραφεία του ΕΣΡ παρόντες θα είναι όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων για μία τηλεοπτική άδεια.
Η αποσφράγιση θα ξεκινήσει με τη σειρά που κατατέθηκαν οι φάκελοι, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις.
 Βάσει του νόμου, η προθεσμία για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια λήγει στο τέλος του Φεβρουαρίου. Τυπικά, αυτό συνεπάγεται ότι όποιο κανάλι δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από απόφαση της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να διακόψει την εκπομπή του.
 Όσον αφορά στην εναπομένουσα άδεια, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενημερώνει πως ο νόμος 4339/2015, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 28 του ν. 4496/2017, προβλέπει ότι:
 «Στην περίπτωση που ο αριθμός των προεπιλεγέντων συμμετεχόντων είναι ίσος ή μικρότερος του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, κάθε ένας από αυτούς ανακηρύσσεται αυτοδικαίως προσωρινός υπερθεματιστής για τη χορήγηση μίας άδειας στην ορισθείσα τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Τυχόν εναπομένουσες άδειες επαναπροκηρύσσονται υποχρεωτικά από το Ε.Σ.Ρ. με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία αδειών, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο Ε.Σ.Ρ. σχετικής αίτησης που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή, ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία.
Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης του παραπάνω χρονικού ορίου, τυχόν εναπομένουσες άδειες αποδεσμεύονται για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου. Η διαδικασία των προηγούμενων δύο εδαφίων τηρείται αναλόγως και στην περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού, λόγω μηδενικής προσέλευσης υποψηφίων. Τα ανωτέρω ισχύουν αναλόγως και σε περίπτωση οριστικής παύσης της λειτουργίας αδειούχου παρόχου περιεχομένου, για οποιονδήποτε λόγο».
ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, δηλαδή, έλεγχος φακέλων και απόδοση αδειών σε όσους πληρούν τα κριτήρια, το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη -σε χρόνο που το ίδιο κρίνει- για την έβδομη άδεια, ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε σύντομη συνομιλία, που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η προκήρυξη θα αφορά στο ίδιο είδος άδειας και θα έχει την ίδια τιμή εκκίνησης, ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρξει μόνο ένας ενδιαφερόμενος, απάντησε πως εάν υποβάλει φάκελο μόνο ένας υποψήφιος θα πάρει την άδεια, αφού, βεβαίως, ελεγχθεί ότι ο φάκελός του είναι πλήρης.
Εάν οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν φάκελο είναι από δύο και πάνω, τότε θα προκηρυχθεί δημοπρασία, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΜEGA, υπογράμμισε ότι «ήταν μία επιχειρηματική απόφαση», προσθέτοντας ότι είναι ασφαλώς αρνητικό τετελεσμένο για τους εργαζόμενους.
ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ Mega
Εν τω μεταξύ την υποστήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων του MEGA εκφράζει η ΠΟΣΠΕΡΤ.
«Σήμερα έπεσαν οι μάσκες, αν και το Τριώδιο δεν έχει έρθει ακόμα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της το συνδικαλιστικό όργανο της ΕΡΤ. Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρει:
«Οι ανάλγητοι μέτοχοι, η ΕΙΤΗΣΕΕ και οι σπεκουλαδόροι τους στη Νέα Δημοκρατία και τους δορυφόρους της, σήμερα αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα που είναι η αλήθεια.
Τα κροκοδείλια δάκρυα και το δήθεν ενδιαφέρον τους για τους εργαζόμενους το προηγούμενο διάστημα, σήμερα -αν είχαν φιλότιμο- θα έπρεπε να έχουν γίνει βρόχος.
Όλοι αυτοί που με χίλιους τρόπους ήθελαν, όπως τους είχαν συνηθίσει και όπως τους είχαν τάξει, να χρησιμοποιούν και να αυγατίζουν την περιουσία τους και την επιρροή τους μέσα από τη δημόσια περιουσία που είναι οι συχνότητες, σήμερα πρέπει τουλάχιστον να κρυφτούν».
Οι απλήρωτοι επί 21 μήνες εργαζόμενοι του MEGA που το κράτησαν ανοιχτό και έφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία του, πάνω από 50 εκατομμύρια, σήμερα τους πετάνε στον δρόμο, τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ.
«Καλούμε όλους τους μετόχους, να σταματήσουν τα παιχνίδια τους σε βάρος των εργαζομένων του MEGA και αφού δεν έγινε “συνωστισμός” για διεκδίκηση των αδειών, όπως επαίρονταν και αφού δεν αυξήθηκε το τίμημα και αφού επιτέλους ήρθε και η νομιμότητα στην αδειοδότηση των καναλιών, άμεσα να ξεκινήσουν διαδικασίες ώστε να διεκδικηθεί η 7η άδεια, όπως προβλέπει ο νόμος» υπογραμμίζει επίσης η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Επίσης, καλεί «την κυβέρνηση, που δικαιώθηκε από τη διαδικασία νομιμοποίησης, να μην αφήσει πίσω της θύματα. Να αναλάβει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, ώστε να στηρίξει αυτούς τους εργαζόμενους στην πράξη, γιατί αυτοί δεν είναι οι υπεύθυνοι και δεν τους αξίζει να είναι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους τα θύματα» τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Στο πλευρό των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στέκεται η ΕΣΗΕΜ-Θ και καταγγέλλει τους μετόχους του σταθμού, που -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της- αρνούνται να διεκδικήσουν κάποια από τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που προκηρύσσονται.
Στο μεταξύ, η ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει, ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, απειλούνται με «μαύρο» οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα.
«Οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν από κάθε διαδικασία δημοπράτησης των αδειών λειτουργίας ή των συχνοτήτων τους, καθώς επιτελούν δημόσια υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με αντικείμενο την αδέσμευτη ενημέρωση και την ποιοτική ψυχαγωγία των τοπικών κοινωνιών» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ΕΣΗΕΜ-Θ, καλώντας τους βουλευτές «να απαιτήσουν την εξαίρεση των Δημοτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών από τη διαγωνιστική διαδικασία και να καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass