Δέκα κάλπες για τη Novartis αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2018 17:01

Την απόφαση να στηθούν δέκα κάλπες για την υπόθεση της Novartis, μία για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, πήρε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού νωρίτερα είχε λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για τη διαδικασία που προβλέπεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ της πρότασης του προέδρου της Βουλής (για δέκα κάλπες) ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ, ενώ η πρόταση της αντιπολίτευσης για μια κάλπη υποστηρίχθηκε από Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όπως αποφασίστηκε, η προανακριτική επιτροπή (η οποία θα υπερψηφιστεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα αποτελείται από 21 μέλη. Τα δέκα από αυτά θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ με ένα βουλευτή θα μετέχουν τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Επίσης, η Προανακριτική θα έχει διάρκεια ενός μήνα αρχικά, με δυνατότητα παράτασης, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τα μέλη της.
Αναμένεται «μαραθώνια» συνεδρίαση

Η Διάσκεψη των Προέδρων ασχολήθηκε και με το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας, καθώς αναμένεται η μαραθώνια συνεδρίαση να ξεπεράσει τις 16 ώρες που είχαν αρχικά προβλεφθεί, από τις 09:00 έως τις 22:00.

Χαρακτηριστικά είναι όσα υπογραμμίζουν έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές που εκτιμούν ότι η συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Και αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς κτά τη διάρκεια της συζήτησης θα μιλήσουν περισσότεροι από 50 ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, οι εισηγητές και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα -εκτός του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό- θα στείλει γραπτό υπόμνημα.

Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θα έχουν στη διάθεσή τους 20 λεπτά για να μιλήσουν, αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο χρόνος αυτός θα ξεπεραστεί.

Θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία δικαίωμα ψήφου έχουν και πέντε εκ των 10 εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτές. Στην περίπτωση που θα στηθούν 10 κάλπες, τα εν λόγω πρόσωπα δεν θα μπορούν να ψηφίσουν για τον εαυτό τους αλλά μόνο για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Εν συνεχεία, θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων για να κριθεί εάν θα συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis. Για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής χρειάζονται 151 ψήφοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass