Τουρκία, ΠΓΔΜ και Κυπριακό στην παράλληλη ατζέντα Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2018 18:48

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, μία μέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή για την υπόθεση «Νοβάρτις», προκειμένου να λάβει μέρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται θεσμικά ζητήματα για την πορεία της Ένωσης και αφετέρου με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.
Ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να ξεκινήσει τις επαφές του στις Βρυξέλλες χθες βράδυ με τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας και των εξελίξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα ενημερώσει σήμερα τη Σύνοδο για τις σχετικές εξελίξεις και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόκειται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος εκφράζοντας τη στήριξη στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποχρέωση να διαφυλαχθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Θα αναφερθεί επίσης στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σήμερα Παρασκευή, πέραν των εργασιών της Συνόδου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σειρά επαφών στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων  με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι (μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη), ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις Τσίπρα – Μέρκελ – Μπορίσοφ - Γιούνκερ όπου θα τεθούν επί τάπητος οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό, ενώ στη συνάντηση με την Επίτροπο Μαργκαρίτα Μογκερίνι θα συζητηθούν τα ζητήματα της Τουρκίας, της πΓΔΜ και της Αλβανίας.
Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα διεξαχθεί Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, με τη συμμετοχή και του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία διεξάγεται ώστε να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες έχει κρίσιμο ρόλο η ΕΕ, που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του κ. Lindsay Graham, του ισχυρού άνδρα των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό αλλά και την Τουρκία, με την Ελλάδα να επιχειρεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη γίνεται από τις ΗΠΑ.

 

ΑΘΗΝΑ, Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass