Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φωτίζει» η κάμερα του δεύτερου Mirage

* Οι τελευταίες κινήσεις του ήρωα σμηναγού πριν τη βουτιά θανάτου

Δημοσίευση: 15 Απρ 2018 18:16

ΑΘΗΝΑ

Στα χέρια των μελών της επιτροπής διερεύνησης της αεροπορικής τραγωδίας ανοιχτά της Σκύρου βρίσκεται ένα βίντεο ντοκουμέντο το οποίο έχει καταγράψει τις τελευταίες στιγμές του μοιραίου Mirage 2000-5.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την καταγραφή της πτήσης του σχηματισμού των μαχητικών αεροσκαφών, που έχει γίνει από την κάμερα του δεύτερου Mirage 2000-5 που βιντεοσκοπούσε όλη την πτήση.

Κομβική για την διακρίβωση των αιτίων της τραγωδίας είναι και η ολοκληρωμένη κατάθεση του πιλότου του δεύτερου μαχητικού του σχηματισμού των MirageMirage 2000 – 5. Όπως έχει γίνει γνωστό στη θόλωση που είχε δημιουργηθεί από τις μετεωρολογικές συνθήκες, τα δυο Mirage 2000-5 εισήλθαν μαζί ως ανοιχτός και όχι ως κλειστός σχηματισμός. Πραγματοποίησαν μαζί τη βύθιση στη νέφωση η οποία ήταν χαμηλή, κάτω και από τα 300 μέτρα.

Όταν ο δεύτερος πιλότος διαπίστωσε την απώλεια του αρχηγού του σχηματισμού, φέρεται να ενημέρωσε ακαριαία ότι “έχασα τον 1”. Ο 1, ήταν φυσικά ο Γιώργος Μπαλταδώρος. Εν συνεχεία, και ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία απαγκιστρώθηκε από τον σχηματισμό χαράσσοντας ανοδική πορεία.

ΔΕΝ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Εν τω μεταξύ οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν «παγωμένες», όπως όλα δείχνουν, τις εξελίξεις μετά τον τραγικό θάνατο του 34χρονου Έλληνα Σμηναγού

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές  από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι στις 15:00 η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν εμφανίστηκε στο Αιγαίο παρά μόνο μία φορά με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235, που μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει, όπως συνηθίζουν οι Τούρκοι, σχέδιο πτήσης και προχώρησε και σε ορισμένες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, θέλοντας χθες να μιλήσει σχετικά με τον θάνατο του πιλότου του Μιράζ 2000 με τον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη κάλεσε στο τηλέφωνο, αλλά ο ΟΥΚάς ΑΓΕΕΘΑ δεν του απάντησε.

Η απάντηση που φέρεται να δόθηκε στην τουρκική πλευρά ήταν πως λόγω του θανάτου και των γεγονότων γύρω από αυτόν, ο έλληνας αρχηγός δεν…προλάβαινε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενδέχεται το τηλεφώνημα να γίνει κάποια στιγμή σήμερα. Πάντως μέχρι την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές (15:35) δεν έχει γίνει.

«Αν πράγματι είχε δουλειές ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ ή απλά έριξε «πάγο» στον τούρκο ομόλογό του, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα εκείνη την στιγμή μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ» είπε χαριτολογώντας έτερη στρατιωτική πηγή. Το γεγονός της «παγωμάρας» και η «αγωνία» της Άγκυρας να τονίσει με κάθε τρόπο πως δεν σχετιζόταν με το τραγικό δυστύχημα, φάνηκε χθες και από την άμεση δημοσίευση σχεδόν στο σύνολο του τουρκικού Τύπου του περιστατικού και της Τουρκικής θέσης πως δεν υπήρχαν μαχητικά στην περιοχή.

ΊΧΝΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ 800 ΜΕΤΡΑ

Με γρήγορο ρυθμό εξελίσσονται οι έρευνες για τις συνθήκες και τα αίτια της συντριβής του Μιράζ 2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Τα στελέχη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην περιοχή της πτώσης του Mirage 2000-5, εντόπισαν την εκπομπή ηχητικού σήματος από τον καταγραφέα πτήσεως του μαχητικού, σε βάθος περίπου 800 μέτρων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν και άλλα τμήματα από το μοιραίο αεροσκάφος, ενώ στην συνέχεια με την βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) θα ξεκινήσει η ανέλκυσή τους.

Τα τμήματα του αεροπλάνου που θα ανελκυστούν μαζί με το «μαύρο κουτί» του Μιράζ 2000-5 θα βοηθήσουν σημαντικά στην διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος.