Συμφωνία σταθμός για πιο σταθερά Βαλκάνια

Υπέγραψαν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στις Πρέσπες, παρουσία Τσίπρα-Ζάεφ-Νίμιτς-Μονγκερίνι-Χαν

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2018 15:40

ΠΡΕΣΠΕΣ

Υπογράφηκε η συμφωνίας Αθήνας- Σκοπίων, για το ονοματολογικό, στους Ψαράδες Πρεσπών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία, έπειτα από τους χαιρετισμούς των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Τη συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Ζόραν Ζάεφ έβγαλε τη γραβάτα του και τη χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι επιβιβάστηκαν σε σκάφη που τους μετέφεραν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην κωμόπολη Οτέσεβο της ΠΓΔΜ.

«Στο ίδιο σκάφος με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Προορισμός, Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Γιοχάνες Χαν.

Φτάνοντας εκεί, οι δύο πρωθυπουργοί πόζαραν για φωτογραφίες μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών, του ΟΗΕ και της ΕΕ, έκαναν έναν σύντομο περίπατο και είχαν ένα σύντομο τετ-α-τετ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Πρώτος, το πρωί του Σαββάτου, έφτασε στην εξέδρα που έγινε τελετή στους Ψαράδες Πρεσπών, ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Μάλιστα, κάποιοι τραγούδησαν το «Happy birthday» στην ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, γιατί είχαν τα γενέθλιά τους προχθες και χθες αντίστοιχα!

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στον χώρο ο Αλέξης Τσίπρας, χειροκροτούμενος και πήγε στην μαρίνα και υποδέχθηκε τον Ζόραν Ζάεφ, που έφτασε με σκάφος μέσω της λίμνης, με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

«Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

«Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος», συνέχισε.

«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και θύμισε τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ, πριν από 6 μήνες στο Νταβός. «Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.

«Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», συνέχισε, τη χαρακτήρισε πατριωτική και συμπλήρωσε ότι επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν.

«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση. Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης».

«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας», είπε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

ΖΑΕΦ: ΚΑΝΟΥΜΕ

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

«Αξιότιμε φίλε Αλέξη», είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη», πρόσθεσε.

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις. Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα», συνέχισε και πρόσθεσε «θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία».

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι»

«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας. Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι μακεδόνες οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεσή τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

ΝΙΜΙΤΣ: ΕΔΕΙΞΑΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΑΡΡΟΣ

Ιδιαίτερη σημασία είχε για τον Μάθιου Νίμιτς η υπογραφή της συμφωνίας, που έγινε την ημέρα των γενεθλίων του. «Ως προς τον δικό μου ρόλο λέω στην οικογένειά μου ότι δεν θέλω να μου κάνουν δώρα, θα μου κάνουν δώρα οι δύο πρωθυπουργοί», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτς συνεχάρη προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας «Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν πολιτικό θάρρος, στρατηγικό όραμα. Δεν βρίσκει κανείς πολύ συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες».

Για τη συμφωνία είπε ότι «ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών».

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι είναι τιμή και χαρά του που εργάστηκε και συνυπέγραψε αυτή τη συμφωνία και σημείωσε: «Η διαδικασία ήταν μακρά και δυσχερής, πιστεύω, όμως, πως η επεξεργασία των προβλημάτων αυτών επί σειρά ετών οδήγησε σε μια συμφωνία που είναι δίκαιη και έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί για την επιτυχία όχι μόνο μεταξύ στις σχέσεις δύο κρατών αλλά και ως παράδειγμα για την περιοχή, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, πως δυο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα, αν καταβάλλουν προσπάθεια».

ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ: ΠΗΓΗ

ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Στο Οτέσεβο έκανε δήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας η Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολύ καλή ημέρα για Ελλάδα και ΠΓΔΜ, τα Βαλκάνια αλλά και την ΕΕ.

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στη δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν «ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ πρώτα απ' όλα για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο».

Ερωτηθείσα για την διαδικασία, είπε ότι «ήδη ως Επιτροπή έχουμε συστήσει την αρχή των διαπραγματεύσεων. Περιμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δύο εβδομάδες να λάβει αυτή την απόφαση που θα βασίζεται, στις πρώτες βάσεις που θα υπάρξουν και πιστεύω θα κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο σήμερα, θα ανέμενα λοιπόν, η σημερινή ημέρα να στείλει ένα θετικό σημάδι και να ενισχύσει τον άνεμο αλλαγής αλλά και εποικοδομητικής σχέσης σε τοπικό επίπεδο, τόσο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ευρύτερα στην Βαλκανική».

ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Στην περιοχή ήταν σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σε κάθε διασταύρωση είχαν στηθεί μπλόκα και οι αστυνομικοί σταματούσαν τα αυτοκίνητα οι επιβάτες των οποίων δεν διέθεταν ειδική άδεια. Χαρακτηριστικό είναι πως οι δημοσιογράφοι πέρασαν 4 μπλόκα για να φτάσουν στο σημείο που έγινε η τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Επιπλέον, είχαν στηθεί ανιχνευτές μετάλλων, ενώ αστυνομικοί με σκύλους έκαναν διαρκώς έρευνες. Επί ποδός ήταν και το λιμενικό, που «χτένιζε» τη λίμνη από το πρωί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass