Ακήρυχτος πόλεμος Αθήνας – Μόσχας για τις απελάσεις

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει, διαμηνύει ο Ν. Κοτζιάς

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2018 16:20

ΑΘΗΝΑ

Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και σε υψηλούς τόνους απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα η οποία δεσμεύθηκε να απαντήσει στις απελάσεις των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, οδηγώντας ουσιαστικά τις δύο χώρες σε ένα ακήρυχτο πόλεμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, ενώ υπογραμμίζει πως τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές.

Απαντώντας δε, στην Μαρία Ζαχάροβα, τονίζει πως η «υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες», ενώ μιλά για «νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης» σχολιάζει αιχμηρά το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική σύγκρουσης με τη Μόσχα με ανεξέλεγκτες προς το παρόν διαστάσεις κι επιπτώσεις. Είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα απαντήσει ξανά, ίσως και με τις απελάσεις που έχει προαναγγείλει, ίσως και με δηλώσεις που θα δείχνουν ότι οι δύο χώρες έχουν εισέλθει πλέον σε έναν κυκεώνα.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μείνει μόνο στην απέλαση ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα αλλά θα βάλει οριστικά στον «πάγο» τις ελληνορωσικές σχέσεις που παραδοσιακά είναι καλές.

Η απάντηση του υπουργείου

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ζαχάροβα: Η απέλαση θα έχει συνέπειες

Νωρίτερα, τη δέσμευση της να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην απέλαση των ρώσων διπλωματών από την Αθήνα γνωστοποίησε η Μόσχα, επαναλαμβάνοντας πως θα «υπάρξουν συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην Aθήνα, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί αναφορικά με το πότε και ποιες απελάσεις θα υπάρξουν.

Μάλιστα, η κ. Ζαχάροβα άφησε αιχμές για τη στάση των ΗΠΑ, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ποιος έχει αναλάβει το έργο της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα», ενώ έκανε λόγο για «βρόμικες προκλήσεις στις οποίες σύρθηκε η Αθήνα».

«Έχουμε κατανοήσει ότι ο λαός της Ελλάδας πρέπει να επικοινωνεί με τους ρώσους εταίρους του και να μην υποφέρει από βρόμικες προκλήσεις, στις οποίες, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βέβαια, μιλάμε για πολιτική, τέτοια πράγματα δεν παραμένουν χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τέτοιες κινήσεις «δυσχεραίνουν τις διμερείς σχέσεις».

Παράλληλα, η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε παράλογους τους ισχυρισμούς ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ρωσία στήριζε πάντα την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος «που θα αντανακλούσε την επιθυμία των λαών και των δύο πλευρών, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και χωρίς την επιβολή τεχνητών προθεσμιών». Όπως σχολίασε, «αυτό δεν συνέβη.

*Είχαν προηγηθεί λίγες ημέρες πριν οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για το ίδιο ζήτημα, στην εκπομπή του διάσημου αμερικανού δημοσιογράφου, Λάρι Κινγκ. Η Ελλάδα κινείται όπως και πολλές χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, δηλαδή «στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία», ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι δεν βρίσκεται άλλη εξήγηση, οδηγεί αυτομάτως δυτικές χώρες στο ίδιο συμπέρασμα, πως για διάφορα γεγονότα που δεν υπάρχει εξήγηση, ευθύνεται η Μόσχα.

«Τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο ή κάποια απόδειξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

«Είδαμε και στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που πριν δέκα χρόνια μας κατηγόρησε για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Λιτβινένκο, σε μια δίκη που ήταν μυστική, ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ρωσία ήταν υπεύθυνη γι’ αυτό», τόνισε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass