ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ

Οχι Eurogroup σε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος

* Γιούνκερ: Σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν στην Αθήνα

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2015 1:39

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αρνητική ήταν η απάντηση του Eurogroup στο ελληνικό αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σε συνδυασμό με την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος για διετή συμφωνία ύψους 29 δισ. ευρώ με τον ESM.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εξέπνευσε τα μεσάνυχτα.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα προκειμένου να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι οι Θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Σήμερα η ελληνική πλευρά θα στείλει νέα επιστολή, με τον Ντάισελμπλουμ να καθιστά σαφές ότι ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει σκληρότερους όρους.

Ο ίδιος τόνισε ότι "η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει".

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις πιο κοντά σε αυτό που ζητούν οι Θεσμοί.

Ο φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, σε μήνυμα του, τόνισε ότι η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα: Παράταση του προγράμματος ή κούρεμα δεν είναι δυνατά. Για το αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα του ESM ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες (έγκριση από κοινοβούλια κ.λπ.)

Η ελληνική επιστολή

Στη δισέλιδη επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση σημειώνεται ότι η Ελλάδα ότι έχει επείγοντα χρηματοδοτικά ζητήματα το δεύτερο 6μηνο του 2015 και το 2016 και με δεδομένο ότι το πρόγραμμα λήγει και το αίτημα για παράταση δεν έγινε δεκτό, και δεν επεκτάθηκε ο ELA, η κυβέρνηση προτείνει δάνειο διετούς διάρκειας από τον ESM, για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά την αποπληρωμή των δόσεων χρέους για τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις χρέους της Ελλάδας.

Ζητάει επίσης παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως ότου εξεταστεί η νέα πρόταση.

Η επιστολή περιλαμβάνει πίνακα με όλες οι λήξεις πληρωμών, swaps ανταλλαγές ομολόγων, υποχρεώσεις στην ΤτΕ και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πρώτες πληροφορίες που υπήρχαν έκαναν λόγο για αρνητικό κλίμα και απορριπτική διάθεση.

ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Εν τω μεταξύ ,στην Ελλάδα συμβαίνουν «σημαντικά γεγονότα» για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι και δεν ταιριάζουν με τα άρθρα που έχετε γράψει, δήλωσε λίγο αργότερα σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τον EUObserver, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Γι΄αυτό το λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να φύγει εσπευσμένα από συνάντηση με δημοσιογράφους προκειμένου να επιστρέψει στο γραφείο του.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά από δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το γερμανικό δίκτυο n-tv- φέρεται να είπε: «Είναι σίγουρα σπάνιο να μιλά κάποιος για ιστορικά γεγονότα, αλλά αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ώρες, κάτι που δεν έχω ποτέ βιώσει στην πολιτική μου ζωή».

Ο κ. Σουλτς βλέπει θετικά τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass