Τουρκικά αλιευτικά προκαλούν τους ψαράδες της Λέρου

Το Λιμενικό ερευνά καταγγελίες τους για πυροβολισμούς

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2018 18:02

ΑΘΗΝΑ

Την αγωνία τους για την αυξημένη προκλητικότητα των τούρκων αλιέων- που κορυφώθηκε την Κυριακή όταν πυροβόλησαν κατά Ελλήνων συναδέλφων τους- εκφράζουν οι ψαράδες της Λέρου.

«Σε αυτή την κατάσταση απειλούνται τα σπίτια μας. Έχουν φτάσει στα 200 μέτρα από τη Λέρο. Από τη στιγμή που οπλοφορούν όλο και κάποιος φόβος υπάρχει» δήλωσε ο πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου, Χρήστος Τσακιργιός.

Όπως είπε «οι παραβιάσεις έχουν ενταθεί εδώ και 20 ημέρες. Έχουν έρθει σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί μας σε μια περίοδο που οι μηχανότρατες οι δικές μας είναι κλειστές». «Εμείς προστατεύουμε τη θάλασσα και έχουμε τους Τούρκους να τα λεηλατούν όλα» συμπλήρωσε ο κ. Τσακιργιός προσθέτοντας ότι «μιλάμε για 15 μηχανότρατες μόνο στην περιοχή μας γύρω από τη Λέρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο το παράπονο των ψαράδων στο ακριτικό νησί δεν έχει να κάνει με το Λιμενικό που «κάθε φορά προσπαθούν να τους απωθήσουν προς την Τουρκία» αλλά «από την κυβέρνηση. Μιλήσαμε με τον κ. Σαντορινιό που θα στείλει δύο σκάφη περαιτέρω».

Το επεισόδιο της Κυριακής δεν ήταν το μοναδικό καθώς, όπως περιέγραψε ο κ. Τσακιργιός, «πριν μια εβδομάδα ήμουν στο Φαρμακονήσι. Καθώς σήκωνα παραγάδια (σ.σ. ένα τουρκικό σκάφος) με είχε στη μέση του σκάφους να με εμβολίσει και επενέβη το πλωτό του λιμενικού 20 μέτρα πριν να έχουμε ατύχημα».

Σε ένα άλλο περιστατικό που μετέφερε ο πρόεδρος των αλιέων της Λέρου «επειδή ελληνικό αλιευτικό προσπάθησε να διώξει τούρκικο σκάφος, αυτοί μαζεύτηκαν 2-3 και προσπάθησαν να του πάρουν τα εργαλεία».

Όσον αφορά το επεισόδιο της Κυριακής ο κ. Τσακιργιός εξήγησε ότι συνέβη μέχρι να έρθει στο σημείο το πλωτό του Λιμενικού και όταν ο Έλληνας ναυτικός προσπάθησε να προστατεύσει τα εργαλεία του. «Τότε σε απόσταση αναπνοής έκανε κράτει ο Τούρκος ψαράς και εκεί έπεσαν οι πυροβολισμοί» κατέληξε ο πρόεδρος των ψαράδων της Λέρου.

*Η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, τονίζει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τις καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών την Κυριακή από τουρκικά αλιευτικά, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου.

Τονίζει επίσης ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass