Τον Σεπτέμβριο πιθανότατα η αντικατάσταση του Ελληνα πρέσβη στη Μόσχα

Δεν προκαλέσαμε εμείς την επιδείνωση των σχέσεων, λέει η Μόσχα

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2018 18:16

ΑΘΗΝΑ

Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέας Φρυγανάς, θα φύγει από τη Μόσχα το φθινόπωρο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το TASS.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμη για την επιστροφή του πρεσβευτή στην Ελλάδα. Πιθανότατα θα φύγει από τη Ρωσία το φθινόπωρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε στο TASS ελληνική διπλωματική πηγή.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο κ. Φρυγανάς θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα αντικατασταθεί από νέο πρεσβευτή.

Στο μεταξύ, πηγή από το ελληνικό ΥΠΕΞ δήλωσε στο Sputnik ότι η αντικατάσταση του Ελληνα πρεσβευτή δεν είναι εχθρική κίνηση προς τη Ρωσία και δεν σχετίζεται με την ένταση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.

«Δεν ανακαλείται ο πρεσβευτής στη Ρωσία. Υπάρχουν πλάνα αντικατάστασής του. Αν ο πρεσβευτής ανακαλούνταν, το υπουργείο Εξωτερικών θα είχε ήδη εκδώσει σχετικό σημείωμα και ο πρεσβευτής θα είχε ήδη φύγει», ανέφερε η πηγή, ενώ σημείωσε ότι η διαρροή του εσωτερικού εγγράφου (σ.σ. για την αντικατάσταση του πρεσβευτή) συνέπεσε με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά τα δύο θέματα δεν σχετίζονταν. «Ηταν ένα έγγραφο για εσωτερική χρήση, για πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν περίμενε αυτή τη διαρροή», ανέφερε η πηγή στο Sputnik.

Τέλος, σημείωσε ότι η απόφαση αντικατάστασης του πρεσβευτή στη Ρωσία δεν έχει εγκριθεί ακόμη, ενώ ανέφερε ότι μια συνάντηση εργασίας για τις προτάσεις του υπουργού για τους πρεσβευτές θα γίνει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΜΟΣΧΑ

Στην Ελλάδα επιρρίπτει την ευθύνη η Ρωσία για την απότομη επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως «δεν είναι η Ρωσία που προέβη στα πρώτα βήματα που κατέληξαν στην χειροτέρευση των ελληνορωσικών σχέσεων».

Σημείωσε ότι η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας «σε πολλούς τομείς», ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως η επικρατούσα «μη φυσιολογική» κατάσταση θα αποδειχτεί προσωρινή και θα επιδιορθωθεί σύντομα.

Η ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις βγήκε στην επιφάνεια στις αρχές Ιουλίου, όταν η Αθήνα διέταξε την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο ρώσους πολίτες, κατηγορώντας τους για απόπειρες χρηματισμού αξιωματούχων με στόχο την υπονόμευση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Η Μόσχα απάντησε διατάζοντας την απέλαση δύο ελλήνων διπλωματών, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της ελληνικής διπλωματίας, η οποία κατήγγειλε ως «αυθαίρετα» τα ρωσικά αντίμετρα καθώς οι έλληνες διπλωμάτες δεν είχαν κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass