Τον Π. Σκουρλέτη πρότεινε ο Τσίπρας για γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Ομιλία με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά στην ΚΕ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2018 15:49
Η ΝΔ είναι «υβρίδιο ακροδεξιάς και  νεοφιλελευθερισμού», και τυχόν επάνοδός της στην εξουσία θα είναι  ένα από μεγαλύτερα  δεινά που μπορεί  να συμβεί στον τόπο, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας  μιλώντας στην ΚΕ  του ΣΥΡΙΖΑ Η ΝΔ είναι «υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού», και τυχόν επάνοδός της στην εξουσία θα είναι ένα από μεγαλύτερα δεινά που μπορεί να συμβεί στον τόπο, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΗΝΑ
Στέλνοντας μήνυμα ότι «το κόμμα για εμάς αποτελεί προτεραιότητα και αναπόσπαστο κομμάτι μας» για να κερδίσουμε τις μάχες και ότι «κανένα κυβερνητικό ή άλλο αξίωμα δεν είναι σημαντικότερο από αυτά», ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη.

Στέλνοντας μήνυμα ότι «το κόμμα για εμάς αποτελεί προτεραιότητα και αναπόσπαστο κομμάτι» για να κερδίσουμε τις μάχες και ότι «κανένα κυβερνητικό ή άλλο αξίωμα δεν είναι σημαντικότερο από αυτά τα αξιώματα», και τονίζοντας ότι στην αυγή της νέας μεταμνημονιακής εποχής το κόμμα «χρειάζεται νέα ώθηση», ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για νέο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον νυν υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.
«Tώρα στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης» και πως τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, «ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «Γι’ αυτούς τους λόγους, αποφάσισα να προτείνω στην ΚΕ να εκλέξει ως επόμενο Γραμματέα τον σύντροφο τον Πάνο, τον Σκουρλέτη».
Προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Ρήγα για την αναντικατάστατη συμβολή του, ενώ ανέπτυξε αναλυτικά το όραμα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια, μιλώντας για σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία.
ΥΒΡΙΔΙΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Η ΝΔ
Σε μια ομιλία με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που μπορεί να συμβεί στον τόπο την επιστροφή στην εξουσία της ΝΔ την οποία χαρακτήρισε «υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού», προσθέτοντας ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανήκει σε αυτούς δεν χάρηκαν που βγήκε η χώρα από τα μνημόνια αφού το πολιτικό πρόγραμμά της αποτελεί επί της ουσίας ένα μνημόνιο που προβλέπει τη συντριβή του κόσμου της εργασίας. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν ούτε «ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στην Αντιπολίτευση.
Κάνοντας σύντομο απολογισμό της πορείας και των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει, τονίζοντας ότι «φέραμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, όχι χωρίς απώλειες» ενώ αναγνώρισε και λάθη που έγιναν και στιγμές που «διστάσαμε ή αδρανήσαμε». Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά είπε ο Αλέξης Τσίπρας, -απαντώντας σε επικριτές του (που προέρχονται κυρίως από τον αριστερό χώρο)- όμως «η Αριστερά στον τόπο μας ποτέ δεν έκανε πίσω τις κρίσιμες στιγμές […] Έγραφε πάντα την ιστορία σε χρόνο ενεστώτα».
«Ο ιστορικός, κρίσιμος σταθμός της εξόδου από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία. Το όραμά μας για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο ισχυρό και συγκεκριμένο. Η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε, για άλλη μια φορά ότι στη νέα εποχή υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα για φοροελαφρύνσεις. Επίσης μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση της «ντροπιαστικής ρύθμισης» του υποκατώτατου μισθού (ο μισθός των κάτω των 25 ετών), ενώ δεσμεύτηκε και για επιπλέον ευνοϊκές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση οφειλών πολιτών στο Δημόσιο. Αναφορές έκανε και στις «τομές» που χρειάζονται στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης.
«Μετά τα οκτώ σκληρά και δύσκολα χρόνια η Ελλάδα βγήκε σε ξέφωτο. Δεν είναι σπαρμένος ο δρόμος με ροδοπέταλα αλλά βλέπουμε τον προορισμό μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
 «Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, οι κοινωνικές μας αναφορές, ο κόσμος που κατά προτεραιότητα θέλουμε να εκφράσουμε είναι οι πολλοί, εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών, εκείνοι είναι που θα μας καταστήσουν ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα», τόνισε μεταξύ άλλων  ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Παίρνοντας τον λόγο ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, τη μεταβατική περίοδο, που σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση του μέχρι τώρα σκληρού προγράμματος λιτότητας, δημιουργούνται νέες δυνατότητες. Ίσως δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία για να δούμε στο κόμμα μας, για μια αναγκαία αναδιάταξη δυνάμεων, μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των μέσων του έμψυχου υλικού που διαθέτουμε. Άλλωστε από εδώ και πέρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι εφαρμόζουμε ένα μη δικό μας πρόγραμμα», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πάνος Σκουρλέτης. «Σήμερα», συνέχισε, «ο πήχης είναι πολύ υψηλά, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία έχουν απαιτήσεις. Απέναντι σε αυτές τις ανάγκες, πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να κάνουμε τις προγραμματικές εμβαθύνσεις. Το οφείλουμε όταν, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015, πηγαίναμε για τις εκλογές είχαμε μιλήσει για την όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη εφαρμογή ενός μνημονιακού, κατά τα άλλα, προγράμματος που δεν ενστερνιστήκαμε ποτέ, αλλά είχαμε δώσει την υπόσχεση ότι τελειώνοντας αυτήν την περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των δικών μας αναφορών και προταγμάτων».
…«Υπάρχει ανάγκη στη νέα περίοδο να ξαναθυμηθούμε αυτά όλα που έχουμε πει για τον διακριτό ρόλο του κόμματος, την αναγκαία συμβολή του στη διαμόρφωση των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, να είναι το ‘όχημα' της κοινωνικής γείωσης που έχει ανάγκη μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να επικοινωνεί με τις δυνάμεις που θέλει να εκφράζει», ήταν μια άλλη, καίρια διαπίστωση του ως τώρα πρώτου τη τάξει υπουργού. Ταυτοχρόνως, ο μέχρι σήμερα αρμόδιος υπουργός για την Αυτοδιοίκηση, παρατήρησε πως στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, «ανοίγει νέος κύκλος συμμετοχής του κόσμου με την απλή αναλογική, να πιάσουμε το νήμα για ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα».

Εξελέγη με 126 ψήφους

ΑΘΗΝΑ
Με 126 ψήφους ο Πάνος Σκουρλέτης εξελέγη νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης, από τα 144 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν, ο Πάνος Σκουρλέτης έλαβε 126 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 18 λευκά. Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν δύο προτάσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόταση του Θοδωρή Δρίτσα, αφού προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση του κόμματος με τη βάση με ευθύνη της ΠΓ, να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της ΚΕ για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή μετά τα μνημόνια. Επιπλέον, μετά από πρόταση του Δημήτρη Στούμπου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Μάτι. Είναι αυτονόητη η στήριξη στον Πάνο Σκουρλέτη, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στην αρχή της ομιλίας του στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέφερε, ακόμη, κατά την τοποθέτησή του στην Κ.Ε., ότι η ακτινοβολία του κόμματος πρέπει να είναι αντίστοιχη των προταγμάτων του και τόνισε τη δυνατότητα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, υπογραμμίζοντας ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση ενός σαφούς μετώπου απέναντι στο μνημόνιο της ΝΔ. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα προγραμματικών ερωτημάτων προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Εξάλλου, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι «μέσα στη νέα κατάσταση μπορούμε να ακυρώσουμε τις κακές στιγμές της διαπραγμάτευσης», αναφερόμενος στο μέτρο για περικοπή των συντάξεων.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

ΑΘΗΝΑ
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δήλωσή της, η Μαρία Σπυράκη τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι μάλλον ο τελευταίος Έλληνας που βλέπει μόνο επιτυχίες σε όσα έκανε η κυβέρνησή του από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς όπως είπε, αρνήθηκε να αναλάβει και πάλι οποιαδήποτε ευθύνη.  
«Από τα δισεκατομμύρια που φόρτωσε στους Έλληνες με τους πειραματισμούς του μέχρι και την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Αμετανόητος προσπάθησε και σήμερα να διχάσει. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Όσους μήνες του απομένουν, όσα πρόσωπα και αν ανακυκλώσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, κανέναν πια δεν πείθει. Ούτε καν τους συντρόφους του που τον χειροκρότησαν σαν από υποχρέωση» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, προσθέτοντας πως η μόνη αλήθεια που είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι το κόμμα του είναι πλέον η απόλυτη προτεραιότητά του.
«Είναι η απόδειξη ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να κρατηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επερχόμενη ήττα του» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Σπυράκη.
*«Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εσωκομματικές ανακατατάξεις για να ξεπεράσει τα προβλήματά του», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής
Όπως αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, ο Αλέξης Τσίπρας «απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον κ.Σκουρλέτη για να διαχειριστεί μετά την καταστροφή στο Μάτι, την ήττα που έρχεται ως γραμματέας.
Παιχνίδια μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Κανείς δεν ξεχνά τη ζημιά που ο ίδιος προκάλεσε στην χώρα. Ό,τι και να πει, ό,τι και να κάνει, έχει πια τελειώσει».
*«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να το παίξει ξανά αριστερός, μετά από 4 χρόνια μνημονίων και μέτρων, κοροϊδεύοντας ότι έδινε μάχες στα σαλόνια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ, είναι για γέλια» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συνέχιση των μνημονίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η υπογραφή μαζί τους ενός ακόμα μνημονίου και οι γονυκλισίες σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, είναι συνέχιση του «αξιακού φορτίου της αριστεράς»! Η τυμβωρυχία και ο αυτοεξευτελισμός σε όλο τους το μεγαλείο» σημειώνει το ΚΚΕ, καταλήγοντας «η ιστορία της ταξικής πάλης γράφεται πάντα στον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, ακόμη κι αν σε πρώτη φάση η πλειοψηφία του λαού δεν είναι έτοιμη να τον ακολουθήσει. Και σε καμιά περίπτωση δεν γράφεται με την υποταγή στο σύστημα, στο όνομα δήθεν της λαϊκής θέλησης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass