Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τζάμπα μάγκας» ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ «πέταξε το γάντι» στον αρχηγό της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2018 22:05

"Ο κ. Μητσοτάκης αντί να κάνει τον "τζάμπα μάγκα" ας βγει να πει ότι  εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν γίνει κυβέρνηση" τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περνώντας στην αντεπίθεση πέταξε το γάντι στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή τη θέση του γύρω από το Σκοπιανό.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη ΝΔ και για τις θέσεις της για το ασφαλιστικό, με αφορμή και το "πρόγραμμα Πινοσέτ", ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να "μην παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 λέγοντας ότι «η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας» ενώ διαβεβαίωσε ότι ο Πάνος Καμμένος "δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο".

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "απολύτως εφικτά" τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για "παροχολογία", όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά για τις ελάχιστες δυνατές και αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης. "Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό, μόνο κάποια μέτρα απαραίτητα και απολύτως εφικτά" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι "η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μια πραγματικότητα",

Τέλος ο κ. Τσίπρας με αφορμή το προχθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψή του,  διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας καθώς, όπως είπε, «το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».  

Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα. "Έχουμε καθαρή έξοδο, κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές", σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν να χτιστεί το "δημοσιονομικό μαξιλάρι" που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Για το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να οδηγήσει σε εκλογές, με αφορμή και τη δήλωση του Υπουργού Άμυνας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι   «επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού η οποία είναι επικίνδυνη όταν είναι για εθνικό θέμα". Τον κατηγόρησε ότι "κοροϊδεύει ψιλό γαζί" τους πολίτες στο Μακεδονικό, διότι, όπως είπε, στο εσωτερικό κάνει τον "τζάμπα μάγκα", λέγοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια, και στο εξωτερικό, στην κ. Μέρκελ λέει ότι θα την καταψηφίσει μεν αλλά θα την εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση.

"Ιδού η Ρόδος. Ας έρθει την άλλη εβδομάδα να πει ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία, αφού τη θεωρεί εθνικά επιζήμια. Αν τολμά ας πει στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τους άλλους συμμάχους ότι θα την ακυρώσει αν γίνει κυβέρνηση", είπε ο κ. Τσίπρας που κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι άλλαξε θέση στο Μακεδονικό για να "κρατήσει τον κ. Γεωργιάδη και να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροατηρίου της ακροδεξιάς".

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο ερώτημα εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Είπε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρει τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

ΠΙΝΟΣΕΤ

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τη μείωση του αφορολόγητου, μέτρο που έχει ζητήσει το ΔΝΤ. Είπε ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι και το 2020 θα είμαστε με ασφάλεια πάνω απ τον στόχο για 3,5% και δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση ώστε να προβούμε σε μέτρα περικοπών». Επισήμανε ότι το 2020 είναι χρονιά μετά από εκλογές και σχολίασε σε αυτό το πλαίσιο ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. «Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ...» σημείωσε και προσέθεσε: "Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του σχεδίου της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο φοβάμαι ότι είναι ένα σχέδιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα».  

 «Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η αντιπολίτευση είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν συνέβησαν, ευτυχώς για τον λαό και δυστυχώς για εκείνους που τις περιέγραφαν», είπε ο Αλ. Τσίπρας. Χαρακτήρισε ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και αυτά που σηματοδοτεί.

ΕΚΛΟΓΕΣ

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε πως "η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, που έχει, μπορεί να πει στον λαό ότι αυτές τις "παροχές" όπως ονομάζει τα μέτρα ελάφρυνσης, θα τις ακυρώσει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ

 «Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», τόνισε ο πρωθυπουργός για τη στάση της ΝΔ σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι. 

Ερωτηθείς εάν το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, στη σύσκεψη, είχε εικόνα ότι υπάρχουν νεκροί, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «θα έπρεπε να ήμασταν πάρα πολύ ανόητοι το μέλημά μας να ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν».  Μιλώντας για την κριτική που ασκήθηκε και στον ίδιο προσωπικά και στην κυβέρνηση, ότι είχαν ως μέλημα να κρύψουν τους νεκρούς, σχολίασε: «Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε και εικάζονται».   

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τέλος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές επισήμανε ότι τις αποφάσεις ιδίως για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους θα τις πάρει η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας Βαγγέλη Κακάρα)

«Θρασύς και επικίνδυνος»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη

ΑΘΗΝΑ

«Θρασύς στα ψέματα, δειλός στην αλήθεια. Η χθεσινή αγγαρεία - ομιλία και η σημερινή συνέντευξη Τύπου του απερχόμενου πρωθυπουργού απέδειξε αυτό που έχουν καταλάβει πια όλοι οι Έλληνες. Ότι θα κάνει και θα πει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα τους λίγους ακόμη μήνες», σχολίασε η ΝΔ με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η Πειραιώς πρόσθεσε: Ο κ. Τσίπρας σήμερα είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε σχέδιο από το 2015, ενώ έφερε δύο αχρείαστα μνημόνια και ζημίωσε την Ελλάδα με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ. Είχε το θράσος να υποστηρίξει και πάλι τη συμφωνία που παραχωρεί στα Σκόπια «Μακεδονική εθνότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», ενώ την απορρίπτει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Είχε το θράσος να τάξει φοροελαφρύνσεις, ενώ κατέστρεψε συνειδητά τη μεσαία τάξη και φτωχοποίησε όλους τους Έλληνες. Και δεν είχε το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες: Ήξερε ή δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν έδινε την τηλεοπτική παράσταση το βράδυ της μεγάλης καταστροφής;

Σήμερα ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι εκτός από ανίκανος και επικίνδυνος, είναι θρασύς στα ψέματα και δειλός στην αλήθεια».

ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ.

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και τον κατηγορεί για παρουσίαση εικονικής πραγματικότητας.

«Ο κ. Τσίπρας συνέχισε μονότονα σήμερα να παρουσιάζει εικονική πραγματικότητα για τη χώρα.

Τίποτε το καινούργιο, μόνο τα γνωστά ψέματα που με άνεση εκστομίζει» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει.

«Ίσως το μόνο αξιοσημείωτο με τις αναφορές του για τις εκλογές, είναι ότι επιτέλους κατάλαβε ότι ο χρόνος της κυβέρνησής του τελειώνει».

Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

"Στη συνέντευξή του στην ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας πίσω από μια επιφανειακή δημοκρατικότητα επιχείρησε να κρύψει τον προσωπικό και κυβερνητικό αυταρχισμό του" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και προσθέτει:

"Για την ονομασία των Σκοπίων δήλωσε ότι κατανοεί όσους έχουν αντίθετη άποψη, αλλά ο ίδιος θα προχωρήσει με το ζόρι στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην τελευταία ερώτηση, δήλωσε ότι οι αγρότες λαμβάνουν τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις εγκαίρως. Του προτείνουμε να επισκεφθεί τη Νάουσα Ημαθίας να δει την οργή των αγροτών προς το πρόσωπό του. Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει διαζύγιο με τον απλό κόσμο και όσο παραμένει στην εξουσία καταστρέφει τη χώρα και τον εαυτό του".

Gallery άρθρου