Ενοχοι οκτώ για τη μεταφορά 1,5 τόνου χασίς στην Ιταλία

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΔΙΚΟΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 16:00

ΑΘΗΝΑ

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά οι οκτώ απο τους εννέα κατηγορούμενους για τη μεταφορά ενός τόνου και 449 κιλών ακατέργαστου χασίς, με ταχύπλοο σκάφος στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα άτομα αυτά, μεταξύ των οποίων γνωστός δικηγόρος του Πειραιά και πέντε Αλβανοί υπήκοοι, αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που οργάνωσαν στις 7 Απριλίου 2017 τη μεταφορά των ναρκωτικών στις ιταλικές ακτές. Ωστόσο, το ταχύπλοο που χρησιμοποιήθηκε ακινητοποιήθηκε μετά από κινηματογραφική καταδίωξη από το λιμενικό, νότια του ακρωτηρίου Ταίναρου.

Ο δικηγόρος Πειραιά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών, 70.000 ευρώ χρηματική ποινή κι αφαίρεση της επαγγελματικης άδειας. Οι δύο Αλβανοί που φέρονται ως οι εγκέφαλοι του κυκλώματος καταδικάστηκαν ο ένας σε 24 χρόνια κάθειρξη και 250.000 ευρώ κι ο άλλος σε 23 χρόνια και 100.000 χρηματική ποινή.

Οι δύο Αλβανοί χειριστές του ταχύπλοου καταδικάστηκαν σε 14 χρόνια ο καθένας και 70.000 ευρώ, ενώ ο πέμπτος Αλβανός που επέβαινε στο σκάφος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και 50.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Εκτός από τον Πειραιώτη δικηγόρο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν δύο αδέλφια, γόνοι γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Αθήνας. Ο ένας αδελφός αθωώθηκε κι αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν διαπιστώθηκε ενεργή συμμετοχή του, ενώ ο άλλος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 60.000 ευρώ. Ένας Έλληνας χειριστής γερανού που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του σκάφους καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στις αρχές Απριλίου η συγκεκριμένη οργάνωση προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία του ταχύπλοου σκάφους που φυλασσόταν σε περιοχή της Αττικής, προκειμένου να οργανωθεί η μεταφορά των ναρκωτικών. Στις 6 Απριλίου 2017, το εν λόγω σκάφος, έπειτα από εφαρμογή κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού, εντοπίστηκε από αεροσκάφος του λιμενικού να προσεγγίζει τις ακτές της Αλβανίας κενό φορτίου.

Ύστερα από παραμονή περίπου μιας ώρας, το σκάφος αποχώρησε έμφορτο δεμάτων του παράνομου φορτίου με κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές. Στη συνέχεια, κατόπιν σχετικής επικοινωνίας του ελληνικού λιμενικού με τις ιταλικές αρχές, το σκάφος εντοπίστηκε να εκφορτώνει μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου χασίς και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, καταδιώχθηκε, αρχικά από δυνάμεις της ιταλικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια της ελληνικής, ενώ ακινητοποιήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών που επέβαιναν σε ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή νότια του ακρωτηρίου Ταίναρο, έπειτα από ρίψη βολών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass