Παζάρι δίχως τέλος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2018 16:23

ΑΘΗΝΑ
Το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 αλλά και τη διατήρηση των αντιμέτρων του 2019 ύψους 2 δισ. που έχουν ανακοινωθεί, έθεσαν επισήμως χθες οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία έγινε σε χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών, για τον φόβο διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση των οικονομικών συντακτών από κορυφαία κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να προχωρήσουμε χωρίς τη «βαρβαρότητα», όπως είπε, της περικοπής των συντάξεων (την οποία η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε).
Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι θεσμοί, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη διάχυση των αντιμέτρων του 2019 τα οποία αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο  σε 4 χρόνια, σε ορίζοντα τετραετίας μέχρι το 2022.
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, η μάχη των συντάξεων θα δοθεί σε δύο πεδία. Κατ’ αρχάς στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε προβλεφθεί, δηλαδή πάνω από 700 εκατ. ευρώ, πιθανώς κοντά ή πάνω από 1 δισ. ευρώ. Για να «κλειδώσει» αυτή η εκτίμηση, οι ξένοι τεχνοκράτες θα συνυπολογίσουν τα θετικά στοιχεία από το ΑΕΠ, που έχουν να κάνουν με τη θετική έκπληξη της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της συνεχούς αύξησης των πωλήσεων Ι.Χ., της αύξησης των επενδύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τάσεις μόνιμου και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα.
Το δεύτερο «κλειδί» είναι η εφαρμογή των αντίμετρων, που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, για να απορροφήσει την αναστολή της μείωσης των συντάξεων, ΔΕΝ θα εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα, ενώ ακόμα κι εκείνα που θα επιλεγούν λόγω του κοινωνικού- αναπτυξιακού τους προσήμου (π.χ. επίδομα στέγασης) θα απλώσουν σε βάθος 4ετίας και ΔΕΝ θα βαρύνουν μόνο το 2019.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass